Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Střela: Krátká milenecká sonda na pozadí blížícího se finále, Laurell K. Hamiltonová: Střela (Anita Blakeová 19)

Hamiltonová Laurell K.: Anita Blakeová 19 - Střela

Žít normální život, když jste obklopeni nadpřirozenými stvůrami a sami jste pravděpodobně tou nejpodivnější ze všech, je samo o sobě složité. A to i bez toho, aby se kolem Anity Blakeové motali snad všichni nadpřirození parchanti světa. Temnota se vrací a je připravena obrátit nekromantce život naruby…

Již v devatenáctém pokračování se vrací popravčí upírů, federální šerif, nekromantka a milenka upířího vládce města, aby opět bojovala se vzdouvající se temnotou. Zdá se totiž, že Matka upírů nebyla tak úplně zahnána a do St. Louis se opět vrací tajuplní Harlekýni.

Jak je však už u Anity zvykem, tak kromě hrozící zkázy světa a nájemných vrahů, kteří se pokouší zavraždit ji i její nejbližší, se musí vypořádat především se svým milostným životem. Tentokrát je načase věnovat pozornost tygrodlakům, Anita už se nemůže vyhýbat nutnosti pořídit si partnera i z řad těchto lykantropů, aby ovládla všechny šelmy ve svém těle.

Laurell K. Hamiltonová v pěti bodech

  1. Hamiltonové se narodila roku 1963 v malém Heber Springs ve státě Arkansas, ale většinu dětství strávila v městečku Sims v Indianě.
  2. V šesti letech ztratila matku při automobilové nehodě a její výchovu převzala babička.
  3. Její první román Nightseer byl spíše tradiční fantasy s elfy, trpaslíky a draky.
  4. První krátký příběh o Anitě napsala koncem 80. let. Její svět a postavy byly vystavěny mnohem dřív, než se slovo „paranormal“ stalo nakladatelským výrazem.
  5. Hamiltonová kromě série o Anitě také píše sérii o Meredith Gentry, soukromé vyšetřovatelce, která je zároveň princeznou Říše kouzel. Série vychází v češtině u nakladatelství Epocha.

Laurell K. Hamiltonová patří ke stálicím žánru urban fantasy okořeněné dávkou pořádné erotiky. Nebere si servítky a své hrdince i jejím mnoha partnerům hází pod nohy jednu překážku za druhou. Ve světě, který velmi dobře funguje a jeho pravidla i nadpřirozeno jsou pevně daná, se však autorka opět věnuje spíš předlouhým popisům postav, které už čtenáři znají jako své dávné přátele, a jejich myšlenkovým pochodům. V podstatě se jedná o jednu krátkou sondu do disharmonického života ženy, která má až příliš mužů.

Na scénu se opět dostávají Anitini partneři, kteří se musí vypořádat s tím, že nikdy nebudou v jejím životě na prvním místě. Bohužel už jich je tolik, že ne všichni dostanou svoje místo, ačkoli se autorka velmi snaží nikoho nevynechat. To však nakonec znamená, že polovinu knihy stráví popisem sexuálních hrátek Anity a jejích milenců – starých i nových – anebo popisem toho, jak Anita sleduje své milence, jak si užívají hrátek, pro změnu však bez ní.

A do toho všeho je zde někde hodně na okraji příběh dávající znát, že série se blíží do finále, které by s trochou snahy mohlo být doopravdy epické. Blíží se převrat v upířím společenství, který ovlivní celou Ameriku (ne-li celý svět), a do toho se vrátila zkáza, jež může ohrozit i samotné lidstvo.

Devatenáctý díl série opět představuje jen kapitolu ze života upíří popravčí a milenky na roztrhání. Autorka znovu nakousne příběh, po němž čtenáři touží, ale který zase rychle vyšumí v sondě do milostného života hlavních hrdinů. Nicméně čtenáři musí uznat, že bez toho by to už vlastně nebylo ono. A každý si najde svého oblíbence, který mu již po těch letech přijde jako starý známý.

  • Laurell K. Hamiltonová: Střela (Anita Blakeová 19)
  • Epocha, 2017
  • Překlad: Dominika Moulíková
  • Obálka: Jakub Jíra
  • 392 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
8. února 2018, Nela Libovická

Anita Blakeová 19 - Střela

Anita Blakeová 19 - Střela
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč