Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Strážkyně Riley se snaží nezničit vztah touhou po dítěti a ještě chytá šíleného nekromanta i zabijáka upírů, Keri Arthur: Smrtící touha (Strážkyně Riley Jensonová 7)

Arthur Keri: Strážkyně Riley Jensonová 07 - Smrtící touha (VYJDE cca 2.12.)

Po nedávných soukromých karambolech si teď dhampirka Jensonová a Quinn užívají kompromis i jeden druhého. Zato v práci se jí moc nedaří. Ulicemi běhá podivný vrah se zálibou v krvi, co Riley vyklouzl během posledního zátahu a brzy se objevuje nová mrtvá. Přibývají také těla z řádění jiného vraha, smyčka kolem upíří vlkodlačky i jejích přátel se zvolna stahuje a ke Strážčině monogamii se řítí úplněk.

Populární knižní série erotické urban fantasy až od protinožců, nazvaná Strážkyně Riley Jensonová, si právem získala mnoho fanoušků (možná spíše fanynek) také u nás. Ti si opět po delším čase mohli znovu užívat vyprávění Australanky Keri Arthurové o životě dvojčat Riley a Rhoana (zrozených z nedobrovolného spojení nového upíra a vlkodlačky), kteří díky nešťastnému původu oplývají mnohými nadpřirozenými schopnostmi.

Není tedy divu, že se nezbedné sexy duo nakonec profesně (byť nenadšeně) sešlo v řadách Direktoria, kde se s kolegy snaží redukovat paranormální zločinnost v Melbourne. Je to fuška nebezpečná a krvavá, často ohrožující sourozence, jejich přátele v práci i milované doma (upíra Quinna a vlkodlaka Liandera), ale je také velmi návyková. Nezmění se to (bohužel pro ústřední hrdiny a naštěstí pro čtenáře) ani v sedmém příběhu s podtitulem Smrtící touha.

Každý by měl zvažovat, co si přeje i koho si bere do postele

Napůl vlkodlačka a zpola upír Riley Jensonová si konečně vychutnává klid v privátní zóně. Jenže nic pěkného netrvá věčně a obratem je nucena začít s vyšetřováním dalších krvavých úmrtí v paranormální komunitě. Viník je ale neviditelný i pro Strážkyni a frnknul jí před nosem. Navíc to vypadá, že nevraždí pouze jediný zlosyn. Četné stopy z podivných temných rituálů vedou k někomu, kdo oživuje mrtvé, aby špinavou práci udělali místo něj. Ke všemu se dhampirce pod nohy plete (a občas zachrání pevný zadeček) egoistický lovec odměn. Přitažlivý vlkodlak Kye Murphy disponuje nejedním esem v rukávu a je stejně nevyzpytatelný jako nesnesitelný.

Aby si tohle zvláštní vyšetřování nepřipadalo osamělé, čeká Riley ještě smutnější nález. Mrtvé tělo neškodného upířího hejska, a brzy i dalších zubatců, se velmi osobně dotýká miláčka Quinna i šéfa Jacka. Třešničkou na dortu obou složitých případů se pro vlčici stává blížící se měsíční horečka i práce inkognito. Zkrátka obyčejná noční šichta sexuálně napůl abstinující dhampirky.

Kvůli nadpřirozené výdrži musí kříženka neustále hasit průšvihy

Sympatické a ztřeštěné Riley to Keri Arthurová zjevně nehodlá ani o fous ulehčit. Jakmile se jeden problém jakž takž vyřeší, okamžitě na ni autorka vyrukuje se zbrusu novým, ohrožujícím její život i srdce. Nebo dvěma… nebo ještě více. Naštěstí se Jensonová během nepřetržité zločinecké epidemie průběžně zdokonaluje také v ovládání nadpřirozených dovedností. Přesto se zdá, že občas ani mimořádné schopnosti na padouchy nestačí.

Strážkyně si u Direktoria prošla ledasjakým svinstvem (včetně partnerských kotrmelců), které jí vyšetřování krvavých případů rozhodně neulehčuje. Opačným bonusem Rileyiny svérázné osobnosti a života je (samozřejmě krom prodlužující se řady nepřátel) také zvětšující se množství spojenců i přátel. Na ně se může obrátit, když jí teče do lodiček, když ztrácí víru, či když se utápí v touze po dítěti a tím i po osudovém partnerovi.

Keri Arthur v pěti bodech

  1. Autorka fantasy, hororových i romantických knih z australského Melbourne se literární tvorbě věnuje již od svých dvanácti.
  2. Dosud napsala přes třicet románů, které byly oceněny řadou žánrových cen.
  3. Na kontě má série The Outcast, Souls of Fire, Dark Angels, Myth and Magic, The Spook Squad, The Damask Circle či Strážkyně Riley Jenson (knihy Volání úplňku, Polibek hříchu, Smyslné zlo, Nebezpečné hry, V náruči temnoty, Nejtemnější polibek a Smrtící touha vyšly česky, další zatím v angličtině – Bound To Shadows či Moon Sworn) a jiné, samostatné romány i antologie.
  4. Kromě psaní ráda peče a vaří, což ji částečně i živí, oblíbila si i TV seriály (Akta X nebo Buffy).
  5. Je vdaná, má dceru, psa a zarostlou zahradu.

Při hledání klidu, nejnovějších informací nebo účinné zbrani pomáhají Riley nadaní (a často laškující) kolegové z forenzního, více než přátelští zaměstnanci nočních klubů, sexy konkurenti nebo potenciální oběti či neodolatelný partner. Hubatá dhampirka tedy na cestě k identifikaci vrahů může působit nezadržitelně, jenže do hry zasahuje tak matoucí černá magie, že veškerá snaha by mohla přijít vniveč. Nemluvě o životech většiny zúčastněných.

Evidentně není potřeba měnit, co tak dokonale funguje

Ctitelé literární fantastiky, obzvláště milovníci žhavé městské fantasy s přitažlivou a kurážnou hlavní postavou (či dvěma), si také v sedmém pokračování série Keri Arthurové přijdou na své. Fanoušky cyklu Strážkyně Riley Jenson potěší již pohled na další jednotnou obálku cyklu. Ta předpovídá, že i obsah nejnovějšího dílu půjde ve stopách jeho předchůdců a čtenáři si mohou oddychnout, protože se dočkají přesně toho, na co se měsíce těšili.

Mimo obvyklých sarkastických poznámek, lechtivých zážitků či napínavého detektivního pátrání (s detaily krvavými právě tak akorát) si fanoušci série užijí také důvěrně známě vystavěný příběh. Sedmá kniha o dhampirských sourozencích v sobě opět spojuje magii a nadpřirozeno, (již pravidelně) dvojitou kriminální linku i střízlivou erotiku.

Ústřední postavy (tentokrát je z dvojčat akcentována Riley) se podívají do více či méně atraktivních zaoceánských prostředí, seznámí se s dalšími způsoby likvidace supernaturálů a popasují se s paranormálními nováčky. Autorka ve Smrtící touze klade největší důraz na komplikované vyšetřování, o něco méně se zabývá kožoměnčiným vývojem ohledně přístupu k životu a příliš se nevěnuje jejím rozvíjejícím se dovednostem.

Každopádně to vypadá, že stejně jako se s každým novým svazkem cyklus Strážkyně Riley Jenson utěšeně rozrůstá, dochází (přes všechnu pozitivní dějovou schematičnost) také k vyzrávání nejen autorčina literárního stylu (což jistě ocení všichni milovníci její tvorby), ale i k vývoji hlavních postav (to už by možná všechny ctitele série nadchnout nemuselo).

Někdo snad cestu oblíbeného cyklu směrem k dospělosti úplně nevítá, avšak není možné, aby se Riley (ale i Rhoan), po všem co má za sebou, nikam neposunula. Proto obdobně, jako stále ochotněji mění jehlové podpatky za tenisky a žhavé jednorázovky za láskyplný vztah, přechází od lehkovážného proplouvání životem k budování jistot. Vzhledem k okolnostem to však bude ještě cesta dlouhá, komplikovaná a jistě veskrze zábavná – alespoň pro čtenáře.

  • Keri Arthur: Smrtící touha (Strážkyně Riley Jensonová 7)
  • Fantom Print, 2019
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Larry Rostant
  • 288 stran, 339 Kč (v e-shopu Fantasye již za 237 Kč)
23. června 2020, Olga Buriánková

Strážkyně Riley Jensonová 07 - Smrtící touha

Strážkyně Riley Jensonová 07 - Smrtící touha
Vložit do pytle na zboží  Koupit 339 Kč 237 Kč