Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Strašidelných domů není nikdy dost, Darcy Coates: Duch domu Ashburnů

Coates Darcy: Duch domu Ashburnů

Starobylý dům Ashburnů desítky let obývala jedna výstřední dáma, jejíž dobrovolná izolace od zbytku městečka zavdala mnohým strašidelným historkám. Což nejvíce oceňovaly místní děti, které se mohly vydávat na dobrodružné výpravy co nejblíž k pozemku tajemné paní Edith. Tedy až do doby, než zemřela a do domu se nastěhovala nová majitelka.

Pro Adrienne je zděděná nemovitost darem z nebes. Ačkoli netuší, proč Edith odkázala dům zrovna jí, rozhodně se na ni kvůli tomu nezlobí. Protože v danou chvíli neměla nic krom pár kusů oblečení, laptop a velkého kocoura. A protože díky dědictví nebude muset platit za bydlení, rozhodně si bude moci dovolit pracovat na volné noze jako doposud. Jenomže nic samozřejmě není tak jednoduché, jak si to zdánlivě křehké a bezbranné hlavní hrdinky naplánují. Edith totiž své neteři neodkázala jenom dům, ale i jedno děsivé tajemství, které musí nová majitelka střežit, jinak se mohou opakovat nešťastné události, které stály život původní obyvatele domu. Místní rozhodně nemají tušení, že jejich představivost za skutečností žalostně zaostává.

Darcy Coates ve čtyřech bodech

  1. Je autorkou desítky hororových románů.
  2. Žije v Austrálii se svou rodinou.
  3. Mezi její oblíbené autory patří Stephen King a Shirley Jackson.
  4. Nakladatelství Fobos v současnosti připravuje její román Tajemství sídla Craven Manor.

Začíná to klasicky. Hlavní hrdinka přijíždí, aby si převzala dědictví po tetičce. Nemá přitom nic kromě naděje, že bude moci konečně začít znovu. Jenomže samozřejmě půjde o docela jiné začátky, než se domnívala. Navzdory vlastním snahám přesvědčit se o opaku, Adrienne postupně zjišťuje, že v tomto domě opravdu straší. Ostatně na obálce je dům, v názvu je dům (spolu s duchem), takže jediný, kdo bude trochu překvapený, je hlavní hrdinka. Nutno podotknout, že se s touto skutečností srovná poměrně rychle. Ze začátku samozřejmě jde jen o takovou malou přípravu, teprve časem se začne duch doopravdy zajímat o novou obyvatelku.

Starý dům, dívka, co nemá kam jít, tajemná minulost předchozí majitelky a zvláštní úkazy spojené s okolím domu. Na takových místech nutně musí číhat zlo, aby dalo hlavní hrdince a jejímu kocourovi co proto. Autorka si na rozjezd vystačí s pár drobnými náznaky starých záhad a několika nápisy vyrytými do dřevěných povrchů v domě. Vhodně doplněno o jakýsi podivný hluk opakující se každý den v konkrétní dobu, vytváří tyto prvky lehce děsivou atmosféru, která v dobrém slova smyslu připomíná některé příběhy Stephena Kinga nebo slavný Dům na kopci Shirley Jackson.

Napětí postupně graduje a začíná jít do tuhého. Najednou nejde o to, jestli někdo stojí za dveřmi, ale zda se dostane dovnitř dřív, než Adrienne stihne utéct. Jenomže potom se objeví vysvětlení všech záhad v podobě dopisu. A stejně jako bylo jasné, že v domě straší, začnou čtenáři tušit pravděpodobný konec. Co možná překvapí, je rychlost, s níž k němu následně dojde.

Duch domu Ashburnů je alespoň zpočátku poměrně tradičním duchařským příběhem. A navzdory lehce uspěchanému finále jde o velmi čtivou knihu.

  • Darcy Coates: Duch domu Ashburnů
  • Fobos, 2019
  • Obálka: Kreatika, s. r. o.
  • Překlad: Alexandr Neuman
  • 256 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
12. července 2019, Tomáš R. Tokoš

Duch domu Ashburnů

Duch domu Ashburnů
349 Kč 314 Kč