Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stojí i v sedmém pokračování Vandrovec za to? Na to vemte Jed!, Andrzej Pilipiuk: Jed (Kroniky Jakuba Vandrovce 7)

Pilipiuk Andrzej: Jed

Nesmrtelný dědek, terminátor poháněný samohonkou a nejznámější amatérský exorcista celého Polska je zpět. Laser-books přináší čtenářům již sedmý přídavek dobrodružství Jakuba Vandrovce a ani v tomto pokračování neztrácí Pilipiuk dech. Předkládá fanouškům další skvělou porci zábavy, na kterou si již stačili zvyknout.

Andrzej Pilipiuk patří u nás mezi nejoblíbenější polské autory. Za svou popularitu vděčí především svým povídkovým sbírkám o amatérském exorcistovi Jakubu Vandrovcovi. Přesto má na svém kontě bezpočet jiných postav a příběhů. Za zmínku stojí i u nás vydaná trilogie Sestřenky, popřípadě předchozí vydaná kniha Upír z činžáku, která se ve své domovině již dočkala pokračování. Přesto, když se někoho zeptáte na tohoto autora, vybaví se mu právě Vandrovec.

V roce 1996 vstoupil Andrzej Pilipiuk do fantastického žánru svou první povídkou Hiena. Navíc šlo o vůbec první publikované dobrodružství tohoto největšího a nejobávanějšího exorcisty-amatéra, pijana-profesionála a zapřísáhlého antikomunisty Jakuba Vandrovce. Od roku 1996 vzniklo již bezpočet povídek s tímto svérázným hrdinou a v tuto chvíli se čtenářům do rukou dostává v pořadí již sedmá povídková sbírka.

Jakub Vandrovec sám se narodil někdy kolem roku 1900, kdy přesně, to ví asi jen Bůh, anebo spíš Satan. Za svůj život toho zvládl již pěknou řádku a teď si již tento exorcista amatér užívá zasloužený důchod, zejména pak otevíráním hrobů, pálením samohonky a podpalováním domů nepohodlných sousedů. To, že své vymýtačské schopnosti ještě tak úplně nepověsil na hřebík, se můžeme přesvědčit i v nejnovější knize Jed.

Andrzej Pilipiuk v pěti bodech

  1. Narozen 20. března 1974, polský spisovatel fantasy, zejména humorné.
  2. Původním povoláním je archeolog.
  3. Jeho kořeny sahají do Vojslavic v okrese Chelmském, kam také často situuje děj svých příběhů popisující tamní folklór a kolorit.
  4. Proslul hlavně dílem popisujícím život Jakuba Vandrovce, mezi jeho další práce patří novela Sestřenky, za níž dostal v roce 2003 cenu Janusze Zajdela, která se dočkala i pokračování.
  5. Mezi jeho záliby patří archeologie a historie (zejména období vlády Mikuláše II.), z dalších oborů astronomie, fyzika, chemie (výbušniny, výroba a konzumace alkoholu), medicíny (tropické choroby), geologie (hledání ložisek zlata, platiny a diamantů) a informatika.

Kdo již někdy přišel do styku s Pilipiukovými knihami, bude i zde jako ryba ve vodě. Autorův nezaměnitelný humor se line všemi jeho povídkami a ukazuje tak Polsko z poněkud jiného pohledu. Jed stejně jako předchozí knihy obsahuje několik kratších, či delších povídek. Byť se jedná o jednotlivé příběhy, které spolu zdánlivě nesouvisejí, dávají s předchozími knihami dohromady jedinečný celek a obraz Jakubova života plného neuvěřitelných příhod.

Vandrovec se již střetl s řadou neuvěřitelných protivníků, namátkou mimozemšťany, egyptským božstvem, Stalinem, Leninem a spoustou dalších zajímavých živlů. Zapomenout se nesmí ani na Vandrovcovy úhlavní nepřátele, zrádný rok Bardaků, se kterým soupeří již po mnoho generací a na něž dojde i v nejnovější povídkové sbírce. Vedle nich se Jed věnuje souboji s duchem či Wawelským drakem a již toho je jasné, že čtenáři mají o zábavu postaráno.

Pilipiuk ani ve své poslední knize nezklamal, a i když nepřináší v zásadě nic nového, přináší čtenářům ohromnou porci elegantního násilí prolitého hektolitry doma vypálené samohonky, která je zárukou skvělé zábavy. Milovníci Vandrovce jistě jásají a již teď nedočkavě vyhlížejí další dobrodružství tohoto polského terminátora poháněného smradem z ponožek a domácí samohonkou takové síly, že by se i čistý líh zastyděl.

  • Andrzej Pilipiuk: Jed (Kroniky Jakuba Vandrovce 7)
  • Laser-Books, 2014
  • překlad: Pavel Weigel
  • obálka: Andrzej Laski
  • 304 stran, 289 Kč (v e-shopu Fantasye již za 260 Kč)
18. března 2014, Petr Čapek

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Kroniky Jakuba Vandrovce 7 - Jed

Kroniky Jakuba Vandrovce 7 - Jed
289 Kč 260 Kč