Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Šťastně až na věky? – originální náhled na artušovskou legendu, F. T. Lukens: Šťastně až na věky?

stastne az naveky

Erek si žil spokojený vesnický život, ale pak se najednou v jeho rodné vsi objevil všemocný čaroděj Merlin a prorokoval mu hrdinskou budoucnost. Měl porazit zlosyna, který se lstí a intrikami chopil trůnu v království Eru, jež je součástí Cizrnové říše. Každý malý kluk přeci touží být hrdinou, a tak chlapec ani na vteřinu nezaváhal a jal se následovat proradnou věštbu i svůj poněkud zmatený osud. Vždyť co je psáno, to je dáno. Kdo je jeden malý kluk oproti kolu osudí? Společně s partou přátel se tedy vypravil splnit to, co mu tak taktně předpověděl stařec s dobrými úmysly. Čin byl dokonán, hlava oddělena od těla, všude spousta krve a také jedno naplněné proroctví, ale co teď? Co následuje po „šťastně až na věky“?

Čtenář se většinou dobere pouze krásného, šťastného, či méně šťastného konce, v němž své oblíbené postavy na dobro opustí. Co se děje potom? Co dělá hrdina, až naplní svůj osud? Kromě toho, že se snaží nepozvracet z vodopádu krve, která tak trochu netaktně prýští na všechny strany z mrtvého těla. Erek chce jen klidný život, jídlo, postel a odpočinek. Jenže než si může splnit kteroukoli z těchto tří položek, tak se trochu nešťastně prohlásí králem. Má v plánu osvobodit princeznu z věže a pak abdikovat, jenže ona urozená dáma už má na kahánku a on se svým lehkovážným činem tak trochu nešťastně připoutal k trůnu. Pokud do svých osmnáctých narozenin, které má za šest týdnů, nenajde svou spřízněnou duši, tak se bohužel zcela netaktně magicky vytratí.

Vcelku humorná anotace vystihuje i ráz, v němž se od samého počátku příběh nese. Jedná se o oddychové čtivo, které ani nemá ambici předstírat, že je něčím víc. Knížka je zkrátka vyprošťovákem ze čtecí krize, nebo společnicí po náročném dni. Jednoduchý, přímočarý příběh s akcentem na lidské vztahy. Děj tak trochu glosuje některé každodenní situace, kupříkladu Merlin bere své věštby jako loterii a dělá si statistiku, kolik mu jich v daném roce zrovna vyjde, poddaní se nového panovníka bojí a nechtějí pro něj ani hnout prstem a sám Erek neví, co se sebou, protože v randění je skutečným postrachem. Tyhle situace si zkrátka vyžádají úsměv na vaší tváři, čímž si pojistí, že se ke knížce za každých okolností rádi vrátíte.

F. T. Lukens v pěti bodech

  1. Ve své tvorbě se zaměřuje na fantastiku všeho druhu.
  2. S velkou oblibou píše queer YA romány plné rozmanitosti a humoru
  3. Fantasy román The Rules and Regulations for Mediating Myths & Magic získal cenu Bisexual Book Award v kategorii spekulativní fikce a byl nominován také na Cybils Award v roce 2017.
  4. Žije v Severní Karolíně se svou drahou polovičkou, třemi dětmi, třemi psy a třemi kočkami.
  5. Její román Šťastně až na věky? je jejím tuzemským debutem.

Odlehčená atmosféra se příběhem vine jako pomyslná červená niť. Tu a tam natrefíte na „těžší pasáže“, ale jedná se spíše o neohrabanou příhodu s randěním, nebo vtipný přešlap v průběhu snahy o to převzít vladařské otěže. Kniha se soustředí hlavně na slow-burn romanci mezi Mattem a Erekem, tedy dvěma kluky. Ano, LGBTQ+ je tu stěžejní, ale autorka se vám jako čtenářům nesnaží nic podsouvat. Vztah mezi kluky, nebo děvčaty, příp. vztah mezi klukem a holkou je tu zkrátka přirozený, běžný a nikdo se nad tím nepozastavuje. Objeví se zde i výborně napsaná nebinární postava, která je stejným dílem vtipná, jakožto rozumná a vážná.

Příběhu lze vytknout snad jen to, že se až přehnaně moc soustřeďuje na budování vztahu mezi postavami, až zapomíná čtenáři ukázat rozmanitost světa, do něhož je zasazen. Z okolí tak dostává čtenář jen kusé střípky, což je opravdu škoda, protože dimenze jako taková vypadá skvěle a z těch několika málo ukázek lze usuzovat, že bude i pěkně propracovaná. Stejně jako v mnohé jiné fantastice tu neschází magie, rozmanité bytosti, které žijí po boku lidí, víly, stvůry a černokněžníci. Natrefit tu lze i na složitou politickou situaci, která sužuje jak Eru, tak i zbytek Cizrnové říše.

Šťastně až na věky? je rozhodně skvělý a milý román s neotřelým smyslem pro humor, který sedne opravdu každému. K srdci čtenáři bezesporu přirostou i postavy, a to včetně všech spisovatelkou servírovaných romantických linek. Je to prostě ta kniha, kterou by měl mít doma každý fanoušek fantastiky a sáhnout po ní pokaždé, když ho přepadnou chmurné myšlenky.

  • F. T. Lukens: Šťastně až na věky?
  • CooBoo, 2023
  • Překlad: Zuzana Bičíková
  • 328 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
24. července 2023, Anastasja Višťalová

Šťastně až navěky

Šťastně až navěky
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč