Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Stačí opravdu jen chtít, nebo je třeba za své přání i zaplatit?, Joelle Charbonneau: Stačí jen chtít

Charbonneau Joelle : Stačí jen chtít

Charboenneau vešla do povědomí českých čtenářů svou sérií Univerzita výjimečných. V psaní rozhodně nezahálí, a tak se na pultech knihkupectví objevila její další kniha Stačí jen chtít, v anglickém originále stručně pojmenovaná NEED. Když se na internetu objeví sociální síť, která mimo jiné plní přání, mezi studenty Nottawské střední se novinka roznese rychlostí světla. Lístky na koncert? Žádný problém. Nový iPhone? Kabelka? Jednička z fyziky? Není problém, NEED vše zařídí výměnou za drobný úkol, a to vše v naprosté anonymitě. Doručit zásilku z pekárny přece nikomu neublíží. Nebo snad ano?

Kaylee Dunhamová nechce novou kabelku, nechce nové značkové sluneční brýle. Pokud něco opravdu potřebuje, tak ledvinu pro svého bratra. Když Kaylee zadává svůj požadavek, nemá moc důvěry v to, že by jí NEED pomohl. Ale po několika zoufalých pokusech sehnat dárce ledviny mezi známými a spolužáky se nebrání vyzkoušet něco jiného.

Vaše žádost o splnění přání byla zpracována.

I přes přijetí požadavku Kaylee nedoufá. Jak by mohla sociální síť zajistit ledvinu? A kdo vlastně stojí za projektem, který za drobné úkoly dokáže obstarat nový drahý počítač, iPhone nebo kabelku. Kdo financuje výdaje a jaký účel vlastně NEED má?

Postupem času začnou Kaylee vyvstávat v hlavě právě takové otázky. Pokud je NEED o potřebě, co vlastně potřebuje samotný NEED? Nelze si nevšimnout, že úkoly, které uživatelé plní, jsou čím dál tím těžší a brutálnější. Stopy NEEDu také ulpívají za znepokojivými událostmi v Notttawě. Ale na koho se obrátit? Důležité pravidlo NEEDu je anonymita a s ní spojená mlčenlivost. Kayleeno podezření však stoupá a utvrzuje ji v tom, že někdo musí něco udělat. Někdo musí NEED zastavit, než bude pozdě. Než NEED dostane, co chce.

Námět knihy v mnohých probudí hlodavé myšlenky a je skvělým stavebním základem pro konspirační teorie. Co když systém podobný NEEDu existuje? Potichu rozšiřuje své sítě a má prsty v událostech, které se objevují tučnými titulky na hlavních stránkách denního tisku. Myšlenka NEEDu by jistě byla originální, nelze se však vyhnout srovnání s jinou knihou, která už několik let leží na pultech knihkupectví se zlatou nálepkou bestseller. The Game, trilogie, jejímž autorem je Anders de la Motte, již světu představila koncept tajného projektu, který za úkoly obdarovává své členy. Vše pod rouškou anonymity a s úkoly, jejichž obtížnost roste s každým dalším splněným bodem.

„Nic není zadarmo. Mělo nám to dojít.“

Na rozdíl od podobné The Game se Stačí jen chtít i s nálepkou thrilleru zaměřuje spíše na mladší čtenáře. Děj je vyprávěn z pohledu hlavní hrdinky Kaylee a jejích vrstevníků a spolužáků. Celkem se objeví deset vypravěčů, autorce se ale i přes tento úctyhodný počet daří děj udržovat přehledný. S každým dalším skokem k jiné postavě příběh dostává spád a děj se nezadržitelně blíží ke konci a závěrečnému rozuzlení. I přes téma, kterému by neuškodil větší prostor, nemá kniha chystané pokračování, řadí se tedy mezi jednohubky. Zuby nehty se také snaží prorvat do poličky thrillerů, používá gradaci děje, napětí i nečekané brutality, nicméně v celkovém vzezření působí toto prostředí vynuceně. I přes absenci výrazné milostné linky by Stačí jen chtít sedlo lépe do poličky s young adult literaturou.

Joelle Charbonneau v pěti bodech

  1. Studovala hudbu a klasický zpěv.
  2. V České republice jí vyšly tři knihy.
  3. Narodila se v Chicagu ve státě Illinois.
  4. Než začala psát, nikdy nepomyslela na to, že by se stala spisovatelkou.
  5. Kromě psaní soukromě vyučuje zpěv.

Nové dílo Joelle Charbonneau je čtivou jednohubkou s líbivou obálkou. Osvěžujícím bonusem je již výše zmíněná absence výrazné milostné linky či uvzdychaných milostných trojúhelníků, které často v YA literatuře figurují na předních pozicích na úkor příběhu. Kniha je zaměřena na akci, napětí a dobrodružství, a tak u ní čtenář hladce přepne na survival mode. Jak se píše na obálce, nic není zadarmo a každé přání něco stojí. Někdy i život.

  • Joelle Charbonneau: Stačí jen chtít
  • Fragment, 2017
  • Překlad: Alžběta Kalinová
  • 335 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
22. května 2017, Lýdie Hochmanová

Stačí jen chtít

Stačí jen chtít
249 Kč 224 Kč