Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Společníci: Velký a nečekaný návrat ke kořenům, R. A. Salvatore: Společníci (Rozervání 1)

Salvatore R. A.: Forgotten Realms: Rozervání 01 - Společníci

Dlouhověkost je prokletí. Tedy alespoň z pohledu Drizzta Do´Urdena, který během svého dlouhého elfího života poztrácel mnoho dobrých přátel. A ačkoli se je snažil nahradit, v jeho srdci po mnohých z nich zbyla velká temná jáma. Jenže co když je šance, že se najde někdo, kdo onu prázdnotu znovu vyplní a zažene temnotu z drowovy mysli?

Pokud sledujete osudy temného elfa Drizzta Do´Urdena, pak víte, že ho v posledních příbězích jeho duchovní otec, R. A. Salvatore, příliš nešetřil a ve slavných bitvách pohřbil několik z jeho nejvěrnějších přátel, kteří tohoto hrdinu provázeli jeho dlouhým literárním životem. A čtenáři nezbylo než se zamyslet, proč to vlastně udělal? Přestali autora tito hrdinové bavit? Ponechal Drizzta v touze po změně jako tmelící článek mezi starým a novým? Nebo je za tím něco docela jiného?

Nový (re)start

Asi už tušíte, že když je kolem padlých hrdinů hned na počátku recenze takový humbuk, bude se jich novinka s názvem Společníci nějakým způsobem týkat – a máte samozřejmě pravdu! R. A. Salvatore se rozhodnul opět pořádně zamíchat kartami a vyskládal na stůl rovnou pár es a žolíků. Vrací totiž do hry hned několik starých známých.

A opět trochu polemiky. Je otázkou, zda se noví Drizztovi kumpáni u čtenářů neujali a Salvatore se rozhodl reinkarnovat staré osvědčené „kusy“, ale existuje i mnohem pravděpodobnější verze. Drizztův svět Forgotten Realms je totiž úzce spjat se hrou Dungeons and Dragons, která aktuálně přináší novou edici pravidel, a tak zákulisní šeptanda tvrdí, že postavy se musely znovuzrodit jen a čistě pro to, aby jejich schopnosti odpovídaly právě aktuální verzi pravidel. Co si budeme povídat, Drizztův svět patří k jedné z vlajkových lodí světa Dungeons and Dragons a má potenciál generovat výrazné zisky, takže by tento krok byl poměrně logický… Každopádně, na svět se vrací Drizztova milá Catti, trpasličí král Bruenor a všetečný půlčík Regis.

Druhá šance

Pokud jste fanoušky příběhu o Drizztovi, vaše srdce s největší pravděpodobností zaplesá radostí, protože tenhle návrat je Událost! A pokud jste doposud neměli tu čest, jsou Společníci ideální vstupní branou do světů Forgotten Realms. V této knize totiž téměř vše začíná od začátku. I když – ona je celá záležitost pojata dost šalamounsky.

Všichni výše zmínění hrdinové dostanou díky svým bohům a bohyním šanci se znovu podívat na svět. Celý fígl spočívá v tom, že při narození mají v sobě děti vzpomínky a vědomí reinkarnovaných osob. A právě tady nastává zábavná část celého příběhu. Představte si, že vám nějaký trpasličí mladík bude tvrdit, že on je přece známý trpasličí král, který se znovuzrodil. V lepším případě si budete klepat na čelo, v horším ho do čela klepnete nějakou zbraní. A aby toho nebylo málo, trefí se všemocná božstva i do pohlaví novorozeňat, a jak se ukáže později tak také do fyzické podoby „originálů“.

R. A. Salvatore v pěti bodech

  1. Robert Anthony Salvatore se narodil 20. ledna 1959 ve městě Leominster ve státě Massachusetts (USA). Na vysoké škole studoval anglistiku.
  2. První rukopis s názvem Ozvěny čtvrté magie publikoval v roce 1982.
  3. Později se proslavil díky knihám ze série Forgotten Realms (Ztracená království) a především díky dílům s hlavním hrdinou Drizztem Do´Urdenem, temným elfem, který stojí na rozdíl od svých soukmenovců na straně dobra. Příběhy z tohoto cyklu dosáhly počtu třiceti knih. Jeho knihy se dostaly až na seznam bestsellerů New York Times.
  4. Kromě toho si odskočil ve dvou knihách také do světa Star Wars (mimo jiné sepsal román Klony útočí podle filmové předlohy) a zpracoval klasický motiv Tarzana (Tarzan: The Epic Adventures). Je podepsán i pod mnoha dalšími knihami.
  5. Salvatore je také tvůrce příběhu počítačové hry Forgotten Realms: Demon Stone, která byla vydána roku 2004 na platformy PS2, XBOX a PC.

Všichni hrdinové jsou však opětovně nuceni projít dospíváním a mohou si vybrat své životní dráhy. Zarážející je, že většina z nich se vydá naprosto shodnou cestou jako v předchozím životě. Bruenor se touží (opět) stát obávaným bojovníkem a udivuje od raného mládí svými schopnostmi. Catti se věnuje (opět) magii – její nadání jí sice vynese místo v jedné z nejvýznamnějších magických institucí, ale musí proto zapřít svoji milovanou bohyni.

Snad jen Regis se rozhodne poučit ze svých chyb. Nechce být i nadále svým společníkům přítěží, a tak se učí různým pouličním trikům – boji, kapsářství a dalším užitečným dovednostem. Vyroste z něj zloděj par excellence a je konečně schopný se ubránit kdejakému nebezpečí, což bylo přesně tím, čeho chtěl dosáhnout.

V „nových životech“ samozřejmě všichni prožívají nová dobrodružství. Děj se přelévá v přehršli akčních i napínavých scén a Salvatore své čtenáře napíná, protože vždy v dramatickém momentu přeskočí k osudu jiného z hrdinů a občas si dá s návratem pěkně na čas. Zároveň však příběh obsahuje mnoho vzpomínek a odkazů na „staré časy“; částečně i proto, že pozůstatky minulých činů pronásledují znovuzrozené hrdiny i v nových tělech. A pokud se ptáte, kde je Drizzt: Ten se knihou jen mihne, částečně prostřednictvím svých deníkových zápisků, aby se nakonec objevil až na samém konci příběhu.

Jak to vidíte vy?

Na celou reinkarnaci se můžeme dívat několika způsoby. Nejsnadnější je spokojit se s jejím chápáním jakožto návratu ke kořenům série, protože se vrací víceméně stejní hrdinové. Autor servíruje čtenářům charaktery, které velmi dobře znají a měli je rádi. S tím jde ruku v ruce druhý úhel pohledu: Salvatore si značně ulehčil život a pokračuje v tom, co se mu dařilo. Navíc může u mnoha čtenářů zahrát díky vzpomínkám na věci minulé na nostalgické struny. Tomuto úhlu pohledu nahrává právě ona zmíněná fyzická podobnost a další věci – prostě jen změníte pár drobností a máte nového hrdinu.

Ať už je ovšem váš úhel pohledu jakýkoli, rozhodně se u knihy nudit nebudete. Salvatore umí psát dynamické a zábavné akční scény, kterými ve Společnících nešetřil. Servíruje humor, nostalgii i bláznivé nápady a podivuhodné protivníky, kterým budou muset hrdinové čelit. A to vše směřuje k jedinému cíli: aby se stará parta dala zase dohromady a mohla vyrazit za dalším dobrodružstvím.

  • R. A. Salvatore: Společníci (Rozervání 1)
  • Fantom Print, 2018
  • Překlad: Kateřina Niklová
  • Obálka: Wizzards
  • 384 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 244 Kč)
13. ledna 2019, Martin Bečvář

Forgotten Realms: Rozervání 01 - Společníci

Forgotten Realms: Rozervání 01 - Společníci
  349 Kč