Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

SPAD: František Kotleta, jak ho neznáme a o to lepší. Krev a hlášky ale budou taky!, František Kotleta: SPAD

Kotleta František: Spad

František Kotleta se už od počátku profiloval jako autor krvavých akčních jízd se spoustou hlášek a sexu, jako takový Kulhánek druhé dekády nového tisíciletí. Od jeho druhého titulu ale bylo zároveň patrné, že na rozdíl od zmíněného puntičkáře hodlá vydávat své nářezy s kadencí dvě knihy ročně, a tak vždy hrozilo, že se navzdory stoupající řemeslné poctivosti jeho romány dříve či později propadnou do průměru. V posledních dvou knihách to tak začalo skutečně vypadat. V novém SPADu ovšem Kotleta změnil pravidla hry – a je to setsakra dobře.

Pamatujete ještě na rok 2016? Na všechny ty tragédie a podpásovky, které s sebou přinesl? SPAD vzal jeho podstatu, přidal trochu fantazie a nechal pár dekád vesele bublat. Děj románu začíná v Praze v polovině našeho tisíciletí, jistou dobu po jaderné válce, která proměnila rozsáhlé části zeměkoule v radioaktivní pustinu. Matička stověžatá je sice bombami nezasaženou výspou civilizace, hlavní hrdinové ji ale budou muset po úvodních pasážích rychle opustit a vydat se na předalekou cestu… do Brna. Pěšky, přes území nikoho.

Neokoukaný Kotleta, dobrý Kotleta

Sám o sobě je nový román Františka Kotlety pro dosud nezasvěceného čtenáře asi spíše zklamáním. Z úplně stejných důvodů je ale výjimečně dobrým materiálem pro staré a ostřílené fanoušky. Bruntálský autor v něm oproti svým předchozím knihám razantně změnil pravidla hry a knize to výrazně prospělo – jeho příběh je vyspělejší, sevřenější, zajímavější. Jistě, stále tu máme velké množství výbušné akce i stříkající krve, tentokrát ovšem v mnohem menším množství a o to lépe dávkované. Podobně na tom jsou i vtipné hlášky. A sex, ten dokonce ve SPADu absentuje úplně.

Co vlastně tedy novou kotletovinu činí tak zajímavou, když ne autorovy tradiční prvky? Například prostředí, s nímž si bruntálský řezník vyhrál a předkládá nám ho v pauzách mezi kapitolami, v podobě výstřižků z japonských novin, jež popisují průběh jaderného konfliktu, který to vše zapříčinil. Všechny události navíc působí dojmem, že v jedné z alternativních realit (a doufejme, že ne v té naší) by se skutečně mohly stát. Nádavkem pak Kotleta v doslovu ujišťuje, že nejde o nic ideologického a jen si prostě pohrál s možnou budoucností – což je sympatické a zároveň pro něj i symptomatické.

František Kotleta v pěti bodech

  • Narodil se údajně v roce 1981 v Bruntálu. O jeho životě je známo pouze několik útržků, které obyvatelé Bruntálu sdělují pouze za tučné úplatky a zásadně šeptem.
  • Díky konfliktu s Policií ČR se Kotleta dostal na dva roky do vězení v Heřmanicích, kde se seznámil s dílem Jiřího Kulhánka. Ihned se stal jeho velkým obdivovatelem.
  • Pokud zrovna necestuje po světě a nehledá svoji matku, pracuje spořádaný občan Kotleta jako řezník v rodném městě.
  • Jeho bibliografie se utěšeně rozrůstá tempem dvě knihy ročně a dnes už tedy čítá deset svazků.
  • Mnoho pomlouvačů si myslí, že Kotleta není reálná osoba, nýbrž pouhý výplod aprílového vtípku, který vznikl na základě ukázky z neexistující knihy. Za záhadných okolností tito pochybovači postupně tragicky umírají.

Do stejného rámce postupně odkrývajícího se světa navíc autor chytře zasadil i postavy, a tak se jejich minulost a úlohy, jaké v dějinách rozvráceného světa sehráli, dozvídáme jen krůček po krůčku. Kniha díky tomu nejen že udržuje čtenářovu zvědavost (zásadní informace o některých se dozvíme až úplně na konci!), ale působí také mnohem promyšleněji a její postavy uvěřitelněji.

S tím souvisí i fakt, že Kotleta tentokrát opustil osvědčené schéma akce, odpočinek či sex, brutálnější akce, odpočinek či sex, nech gradovat až do konce a po úvodních přestřelkách nechává ději volnější průběh. A mezitím buduje hezky pěkně na pozadí stavební kameny příběhu, aby je mohl zdánlivě odnikud vytáhnout na světlo na závěrečných stránkách.

Jedna z nejlepších bruntálských knih

Ve SPADu František Kotleta jednoduše převrátil svůj styl naruby a napsal mnohem vyspělejší román, jenž krvavou akci i hlášky používá s rozmyslem a naopak pomalu a jistě buduje příběh, který je mnohem robustnější, než na jaký jsme byli zvyklí. To vše v atraktivních kulisách postapo světa, ke kterému možná máme blíž, než bychom si přáli. Vedlejším nedostatkem knihy je, že autor ještě nemá nový přístup natolik v prstech, aby s ním zaujal kotletovským porcovacím nožem ještě nepolíbené čtenáře. Pro nás ostatní však jde o jedinečnou událost, jaká se zařadí po bok Příliš dlouhé swingers party, první Perunovy krve či prvního Hustýho nářezu. Už se třesem na další kousek, Mistře.

  • František Kotleta: SPAD
  • Epocha, 2016
  • Obálka: Piotr Wojciech Cieslinski
  • 320 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
28. února 2017, Jan Nohovec

Spad

Spad
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč