Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sní sci-fi spisovatelé o audioknihách?, Philip K. Dick: Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách?

blade-runner-audiokniha

Život na Zemi už dávno není taková výhra jako za starých časů. Od té doby, co vojenské technologie a ambice některých států zapříčinily, že se válka za pomocí atomových zbraní stala skutečností. Kdo může, dělá všechno pro to, aby se z této umírající planety dostal pryč. Nejlépe na některou z kolonií, kde se mají všichni jako v ráji. Tedy až na androidy, kteří byli stvořeni k tomu, aby lidem na koloniích sloužili.

Když vám uteče šroubovák, většinou si pro něj dojdete. Pokud se vám ale ztratí android, stačí na něj vypsat odměnu. Zbytek za vás obstará Rick Deckard, jehož prací je identifikace a neutralizace androidů, kterým se povedlo dostat na Zemi. Profese je to poměrně nebezpečná, protože zatímco starší verze androidů nedokázaly dostatečně imitovat lidské jednání, nový Nexus 6 ano. Je to trochu paradoxní, že na jednu stranu se lidstvo androidům snaží zabránit ve svobodné existenci, ale jejich neustálým technologickým zlepšováním jim de facto pomáhá.

Přes všechna rizika je lov androidů docela dobrým způsobem, jak si vydělat na živobytí. A pokud se Deckardovi podaří splnit nejnovější zakázku na eliminaci skupinky androidů nového typu, vydělá si dost prostředků na splnění svého životního snu – koupi živého zvířete. Ne, že by jeho elektrická ovce nebyla fajn, ale jak vám potvrdí jedenáct z deseti pozemšťanů, opravdové zvíře je přeci jen lepší. Už jenom pro jejich vzácnost, kterou způsobila jaderná katastrofa. A luxusní zboží je nejlepším způsobem, jak získat prestiž. Než se ale Deckard pustí do nadšeného sbírání zaručeně pravého trusu svého biologického mazlíčka, musí nejdřív zabít šest od lidí takřka nerozeznatelných bytostí.

Philip K. Dick v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1928 v Chicagu.
  2. Neúspěšně se pokoušel o studia humanitních oborů na univerzitě v Berkeley.
  3. Ač lze jeho knihy považovat za kultovní, za svého života se často potýkal s finančními problémy a nepochopením.
  4. Po většinu života bojoval se schizofrenií a závislostí na drogách, tuto skutečnost často promítal do své tvorby.
  5. Nedávno vznikl na motivy jeho románu Muž z vysokého zámku stejnojmenný seriál.

Blade Runner ale není jenom o chytání a likvidaci (čti: posílání na odpočinek) neposlušných výrobků s lidskou tváří. Jde o typicky dickovskou sondu do života společnosti zdevastované nukleárním konfliktem. Objevují se zde prvky, které Dick rozvádí v jiných, neméně slavných románech – za všechny stojí připomenout například náladové varhany, které lze nastavit na jakoukoli náladu, včetně deprese. Podobně vděčným motivem je pro autora i věčně hladová propaganda neustále motivující lidstvo ke kolonizaci okolních planetek. Pravda, v tomto konkrétním případě nejde s oficiální rétorikou nesouhlasit. Stejně tak se zde objevuje i prvek věčného hledání odpovědí na existenciální otázky nebo relativita lidství v podobě neustálých pochyb o tom, zda vnímáme tu skutečnou realitu. Jinými slovy všechno, o čem jste až doposud byli přesvědčeni, vám autor dovede během následující kapitoly dokonale vyvrátit jenom proto, aby vám později připomenul, že nemáte věřit všemu, co se dozvíte od spisovatelů.

Čekat od Philipa K. Dicka šťastný konec by bylo obdobně pošetilé. Autor nechává své hrdiny prodírat se nebezpečím, skutečným nebo pouze imaginárním, aniž by jim na konci dopřál dlouhý a ničím nerušený život. Většina jeho hrdinů se sice po všech těch útrapách, která jim Dick přichystal, rozhodně nedívá na svět stejnýma očima. Jenomže to je asi nejoptimističtější změna, která je jim dopřána. A tak i Rick Deckard nemůže doufat v nic jiného než v to, že všechna setkání s po životě toužícími (čti: nebezpečnými) androidy zvládne, zinkasuje prémie a ty pak utratí za iluzi něčeho lepšího, než co měl dosud.

Výhodou audioknihy je, že vám v dopravních prostředcích nezpůsobí nevolnost (pokud není vyloženě špatná) a že ji mohou poslouchat i lidé za volantem. Za předpokladu, že nejde o nic tak napínavého, až zapomenou vnímat svět kolem. Dobře zpracovaná audiokniha může nejen přinést nové zážitky, ale také připomenout oblíbená díla. Zde ovšem vězí největší slabina současného boomu audioknih – ne vždy se podaří skloubit příběh s hlasem vypravěče. V případě Martina Myšičky je však každá obava o nedostatky v této oblasti zbytečná. Stejně tak i zvukový doprovod není nikterak přehnaný a neruší. Zkrátka a dobře, Blade Runner je ideální audioknihou, ať už znáte originál či dnes již kultovní film.

  • Philip K. Dick: Blade Runner: Sní androidi o elektrických ovečkách?
  • One Hot Book, 2016
  • 7 hodin, 7 minut
  • Vypráví: Martin Myšička
25. února 2017, Tomáš R. Tokoš