Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Smyčka medúzy: Další porce Lovecraftových revizí a spoluprací s jinými autory, Howard Phillips Lovecraft: Smyčka medúzy a jiné příběhy

Lovecraft Howard Phillips: Medúza chaosu 02: Smyčka medúzy a jiné příběhy

Otec moderního hororu Howard Phillips Lovecraft je známý tím, že kromě vlastní tvorby se živil i ghostwritingem, tedy psaním povídek na zakázku pro jiné autory. Americký expert na jeho dílo S. T. Joshi nyní představuje druhý a závěrečný svazek těchto děl pěkně na jedné hromadě. Jste připraveni nechat se ovinout smyčkou medúzy?

Po Hemživém chaosu a jiných příbězích přichází na pulty českých knihkupectví druhý a závěrečný svazek téže antologie, Smyčka medúzy. Z valné většiny mu vévodí texty, pro něž H. P. Lovecraft dostal od původního autora synopsi nápadu, který pak sám rozpracoval do reálné povídky či novely. V jiných případech naopak původní autor dodal hotový manuskript a Lovecraft se poté pustil do revize, občas za pomoci dost zásadních změn v textu.

Hned první a titulní povídka Smyčka medúzy ukazuje autora ve svém živlu – zbloudilý pocestný se tu ve zšeřelém domě potkává se starým pánem, jenž mu vypráví svůj životní příběh. Tedy příběh toho, jak obyvatele domu okouzlila tajemná žena s africkými kořeny a poklidné venkovské sídlo postupně zachvátil chaos. Posuďte sami – tajemná Nová Anglie, nevinný vypravěč z města, zapomenutá a nebezpečná magie z exotických končin a naneštěstí i douška rasismu. Tedy přesně typické lovecraftovské prvky jeden za druhým.

Howard Phillips Lovecraft v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1890 v Providence, hlavním městě Rhode Islandu.
  2. Když mu byly tři roky, zemřel mu otec.
  3. Jeden z velmistrů hororu, kterému nebyla cizí morbidita.
  4. První povídku napsal už v patnácti letech. Často publikoval v magazínu Weird Tales.
  5. Pracoval i jako novinář, lektor a příležitostně se věnoval i ghostwritingu (tj. psal díla na zakázku někoho, kdo je sám napsat neumí).

I v následujících příbězích pak autor drží laťku hrůzy vysoko a přivádí před čtenářovy zraky další a další děsy zpoza imaginace vlastní či spisovatelů, na jejichž zakázku texty psal. Mezi další spoluautory tak patří například Hazel Healdová (povídky H*růza v muzeu* nebo Z hloubi eonů), tehdy mladý, avšak talentovaný Robert Barlow (například závěrečný text Noční oceán) nebo okultolog William Lumley (novela Deník Alonza Typera). Najde se prostor i na štafetovou povídku Výzva z jiného světa, na níž se kromě Lovecrafta podílel i tvůrce Conana R. E. Howard. A zajímavý příspěvek představuje i pro Lovecrafta poněkud netradičně ryzí sci-fi z povrchu Venuše, text Ve zdech Eryxu.

Různé proměnné se v příbězích liší a Lovecraftova přítomnost je cítit tu více, tu méně. Přesto není díky podrobnému studiu a editorským poznámkám od S. T. Joshiho sporu, že na tvůrčím procesu se zde nepochybně podílel sám otec hororu. Ostatně Joshiho předmluva a poznámky činí jedny z nejzajímavějších pasáží knihy, protože tu editor odhaluje skryté spojitosti předkládaných povídek s Lovecraftovým širším světem i jiný další kontext.

Pokud však jde o kvalitu povídek samotných, tady nelze než souhlasit s Joshiho názorem, že ačkoli se Lovecraft při revizích a ghostwritingu snažil sebevíc, kvalitativní úroveň těchto povídek je spíše průměrná a běžných očekávání, jaká jsme na autorovy příběhy zvyklí klást, prostě nesplňují. Jak je u povídkových sbírek běžné, různí čtenáři si ve svazku najdou různé favority, jako celek ale povídky představují stěží mírný nadprůměr a v knihovně se budou vyjímat především fajnšmekrům, kteří mají rádi autorovo dílo kompletní. Těm ostatním lze doporučit kteroukoli z povídkových sbírek, jež autor vydal vlastním jménem a které představují skutečné klenoty mistrova díla – z titulů dostupných v roce 2020 bychom zmínili například Zjevení Cthulhu a Barvu z kosmu od nakladatelství Carcosa či úctyhodně masivní souborné vydání od Albatrosu.

  • Howard Phillips Lovecraft: Smyčka medúzy a jiné příběhy
  • Argo, 2020
  • Překlad: Richard Podaný a Linda Bartošková
  • Obálka a ilustrace: Mikuláš Podprocký
  • 472 stran, 498 Kč (v e-shopu Fantasye již za 448 Kč)
26. listopadu 2020, Jan Nohovec

Medúza chaosu 02: Smyčka medúzy a jiné příběhy

Medúza chaosu 02: Smyčka medúzy a jiné příběhy
Vložit do pytle na zboží  Koupit 498 Kč 448 Kč