Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Smrtící luna: Vstupte do světa bezmezné fantazie Nory K. Jemisinové, Nora K. Jemisinová: Smrtící luna (Snová krev 01

Jemisinová N.K.: Snová krev 01: Smrtící luna

Nora K. Jemisinová už si udělala zářné jméno ve světě literatury svou vynikající trilogií Zlomená země, za kterou získala řadu ocenění i hromadu fanouškovské přízně. Nakladatelství Host se tak vrhlo do vydání autorčiny ranější tvorby, protože Jemisinové není jednoduše nikdy dost. Naplní Smrtící luna vysoká očekávání na ni kladená nebo jde o méně povedenou předzvěst svých geniálních následovníků?

V prastaré Gudžáreji věří, že největším blahem je mír. Hlavní nositele a ochránce míru pak představují sběrači. Lidé, kteří dokážou proniknout do snů člověka a pomohou jeho duši vstoupit do Ina-Karechu, říše snění, kde mrtví tráví svůj posmrtný život. Při tom seberou snovou magii, jež pak lze používat k léčení, a to vše ve jménu bohyně Hanandžy. Nikdo nikdy neví, kdy se stane plátcem desátku, a pro okolní kultury tak tento způsob života může působit poněkud barbarským dojmem, protože snící jedinec při tomto aktu zemře.

Pro samotné Gudžárejce jsou ale sběrači vysoce váženými jedinci, protože pomáhají těžce nemocným ulehčit jejich trápení a zajistit jim bezpečnou cestu na onen svět. Mezi sběrače patří také zkušený Ehiru, který ale omylem udělá při sběru chybu a musí žít s vědomím, že přešlapy se v této profesi tak úplně neodpouští, protože pro snícího znamenají opravdu nezáviděníhodný osud. Enhiru ale ještě netuší, že půjde jen o jeden z mála problémů, které na něj čekají a které budou silně otřásat základy jeho dosud pevné víry. Naštěstí ale bude mít po boku svého učně Nidžiriho, jehož bezmezná oddanost a láska se stanou klíčovým prvkem k jejich přežití.

V Gudžáreji se totiž začínají rozjíždět soukolí dopředu promyšlených intrik, na obzoru se rýsuje velký válečný konflikt a v ulicích řádí nebezpečné monstrum. O zábavu tedy budou mít postavy i čtenáři skutečně postaráno. Ostatně Jemisinová, jak je jejím dobrým zvykem, čtenáře tak úplně nešetří a už od počátku na ně sype jednu informaci za druhou. Nějakou dobu tedy trvá, než se podaří v textu plně zorientovat a pochopit mytologií nasáklý děj. Stačí ale zůstat trpělivý, protože za to čeká náležitá odměna.

Nora K. Jemisinová v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1972 v americkém státě Iowa.
  2. Vystudovala psychologii a výchovné poradenství a svému oboru se věnuje i nadále.
  3. Kariéru spisovatelky zahájila už ve svých deseti letech, prvního většího úspěch dosáhla s povídkou Non-Zero Probabilities, za kterou získala nominaci na ceny Hugo a Nebula.
  4. Na svém kontě má již řadu knih jako fantasy trilogii Dědictví (v českém překladu vyšel v roce 2013 první díl Sto tisíc království) či sérii Snová krev, u níž již nakladatelství Host vydalo první a druhý díl s podtituly Smrtící Luna (2021) a Slunce ve stínu (2022).
  5. Za trilogii Zlomená země obdržela třikrát v řadě cenu Hugo. Ocenění tak obdržela nejen za úvodní díl, ale také za pokračování Brána z obelisků (2016, česky 2019) a Kamenné nebe (2017, česky 2020). V roce 2021 u nás vyšla autorčina kniha s názvem Stali jsme se městem, tentokrát z žánru urban fantasy.

Smrtící luna totiž nabízí velmi zajímavý, netradiční svět, který překypuje pestrostí, napětím a všudypřítomnými zvraty. Stejně tak postavy se podařilo velice dobře vykreslit, každá z nich je individuální osobností, s kterou se dá velice rychle ztotožnit a naplno prožívat její bolesti a strasti. Vyčítat nelze nic ani hlavnímu antagonistovi, jehož prohnanost a krutost téměř neznají mezí. Drobnou výtku snad lze směřovat jen vůči tajemnému monstru. Autorka mu věnuje poměrně dost prostoru v úvodní části knihy a daří se jí povedeně vykreslovat jeho strašlivost. Když ale dojde na finální zúčtování, působí samotný souboj poněkud druhotným dojmem a končí s pocitem lehce promarněného potenciálu.

S ohledem na skutečnost, že šlo o chronologicky ranější autorčinu tvorbu, to lze ale odbýt mávnutím ruku, protože už zde ukazuje nesmírnou kvalitu a obrovskou míru představivosti a citu pro děj, které dělají z Jemisininých počinů vždy velmi povedený zážitek.

Smrtící luna dokazuje, že i na začátku své tvorby byla Nora K. Jemisinová vynikající autorkou, která do fantasy literatury přináší svěží vítr, a to především díky své zatím zdá se bezedné studnici zajímavých nápadů. I v tomto případě jde o procítěný a napínavý příběh, který budete s postavami prožívat až do úplného závěru. Ten je pak z velké části téměř zcela uzavřený a dotažený do konce. Napříč tomu se ale do tohoto zajímavého světa podíváme ještě jednou, a to v pokračování s názvem Slunce ve stínu, jež vyšlo v češtině v letošním roce. A je rozhodně na co se těšit.

  • Nora K. Jemisinová: Smrtící luna (Snová krev 01)
  • Host, 2021
  • Překlad: Roman Tilcer
  • 440 stran, 429 Kč (v e-shopu Fantasye již za 386 Kč)
5. prosince 2022, Adéla Košařová

Snová krev 01: Smrtící luna

Snová krev 01: Smrtící luna
Vložit do pytle na zboží  Koupit 429 Kč 386 Kč