Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Smlouva na život se pro mariňáckého zelenáče rychle stává bojem o život vlastní i parťáků ve zbrani, Marko Kloos: Smlouva na život (První linie 1)

Kloos Marko: První linie 1 -  Smlouva na život

Země je v roce 2108 přelidněná a zdevastovaná. Stejné je to i v Severoamerickém společenství, kde s matkou žije Andrew Grayson. Většina zdejších obyvatel je chudá a přežívá na periferiích rozsáhlých metropolí díky přídělům nebo šmelině. Z pasti nedostatku a zločinu může minimum z nich uniknout díky loterii. Další, mezi nimi i Andrew, se pokoušejí narukovat. Snad by mohl i uspět, jenže to je jen začátek.

Ctitele vesmírné hard science fiction či dokonce jejího subžánru military sci-fi nedávno potěšil zcela nový románový cyklus První linie. Americký autor s evropskými kořeny, Marko Kloos, vezme čtenáře na drsnou jízdu do nevábné budoucnosti, v níž se létá do vesmíru a posouvají se hranice osídlené galaxie. Jenže vše je zde jen pro vyvolené. Zejména v obytných komplexech na okrajích přelidněných měst se život změnil v přežívání na sociálním ubytování a potravinových dávkách.

Nespokojenost lidí sílí a projevuje se nejen zločinností, ale dokonce i ozbrojenými útoky na obránce stávající situace – vojenské jednotky SAS (Severoatlantického společenství). Do této armády se v příběhu s podtitulem Smlouva na život rozhodl narukovat i hlavní hrdina, Andrew Grayson. Jenže namísto vytoužené cesty ke hvězdám či boje s nepřátelskými mocnostmi, se musí postavit stejně zuřivým útokům vzbouřených spoluobčanů.

Temná budoucnost masakruje civilisty ve jménu přežití

Pro většinu lidstva je Země ve 22. století čím dál menší, podmínky k životu na ní stále horší a surovinové i potravinové zdroje tenčí. Také na území Severoatlantického společenství žije většina nemajetných v sociálních obytných komplexech, kde je vláda udržuje naživu nechutnými příděly a občasnými návštěvami pořádkových sil. Minimum těch šťastnějších se díky loterii dostane z pekla chudoby, špíny, násilí a zločinnosti na palubu kosmického plavidla letícího do některé z mimozemských kolonií. Jiní, stejně jako vysokoškolský absolvent Andrew Grayson, se zkoušejí přidat k vojenským složkám SAS. Jenže i tento způsob vylepšení sociálního statusu je složitý. Mladík musí nejprve přečkat drsný přijímač, aby jej potenciálně zařadili na nejméně vytouženou pozici – k pozemské Teritoriální armádě. Sice nelétá do kosmu a neodhaluje tajemství sousedních galaxií, zato hasí válečné trable s nepřáteli SAS i vzdor jeho nejchudších obyvatel.

Dystopická budoucnost se nevyhne ani armádě

První díl zbrusu nové military série Marko Klooose čtenáři představí nelehkou situaci obyvatel přelidněné Země i v jejích problematických koloniích. Z pohledu hlavního hrdiny a armádního nováčka Andrewa (který je zde svou neinformovaností zcela roven čtenáři) alespoň částečně zasvětí fanoušky vojenského drilu i náročného výcviku do tamního společenského uspořádání.

Mohou se však těšit i na konkrétní a nadmíru dramatické válečné operace, jichž se Teritoriální armáda (TA) i další vojenské složky SAS musejí pravidelně účastnit. Přestože se vhled do výcvikového systému zaměřuje na osobní zážitky „Profesora“ Graysona, čtenáře prakticky nečeká více než pár unifikovaných detailů nebo malých dramat, jež se objevují v každé druhé žánrové knize či filmu.

Marko Kloos v pěti bodech

  1. Je nejvíce znám díky své debutové sérii vojenské a válečné science fiction První linie.
  2. Ta aktuálně čítá kromě Smlouvy na život ještě Lines of Departure (nominace na cenu Hugo 2015), Angles of Attack, Chains of Command, Field of Fire a Points of Impact.
  3. Dále napsal i Lucky Thirteen, Measures of Absolution, s Ivanem Brandomem komiks Frontlines: Requiem a krátké příběhy Ink and Blood nebo Cake from Mars.
  4. Také je členem autorské skupiny kolem Divokých karet G. R. R. Martina.
  5. Narodil se a vyrostl v Německu, nyní žije s manželkou i dvěma dětmi v New Hampshire, kde je na místě zvaném Castle Frostbite hlídá smečka jezevčíků.

Obdobně povšechné je jejich seznámení s vojenskou hierarchií (i když zdejší vojáci ji musejí zvládat precizně), se zbraněmi, strategiemi a taktikou. Autor stejně zběžně vykresluje psychologii nebo vztahy jednotlivých postav. Třebaže se ale většina instruktáže podobá výhledu z jedoucího vlaku, v podstatných chvílích je rychlost nízká tak, aby si čtenáři stačili užít a až do dna vychutnat příběh i zdejší kouzelně drsnou atmosféru.

Jak již bylo řečeno, rychlost, s jakou se vpřed ubírá děj knihy Smlouva na život, je přesně taková, aby čtenáři přičichli k neveselé budoucnosti, aniž by autor zabíhal do větších podrobností. Stačí naštěstí také k tomu, aby si oblíbili nebo znechutili některé tamní charaktery – třebaže ty by se mohly povětšinou zdát poněkud černobílé. Avšak při jejich fluktuaci a neustálých ztrátách či výměnách se není čemu divit.

Proč nevyužít náměty, co skvěle fungovaly jinde?!

Žánrovému fanouškovi se během četby připomene nejeden literární nebo filmový titul – za všechny je nutné zmínit snímky Hvězdná pěchota (v níž se možná autor inspiroval při líčení přijímání nováčků do armády a u vztahů a peripetií hlavních postav), Černý jestřáb sestřelen (popisuje záchrannou akci poškozené helikoptéry a dramatický ústup pěchoty zpět k hlavnímu konvoji) nebo 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (přepadení americké ambasády v Libyi).

Přes Kloosovy pravděpodobné námětové zdroje (jež by mohly hrozit přílišnou povědomostí či předvídatelností a evokovat obavy, že jde jen o zápletky převedené z filmu do literárního zpracování) však je kniha opravdu napínavá i akční. Přestože je čtenáři jasné, že se z bezvýchodné situace hlavní postava dostane alespoň živa (když ne zdráva), obává se o Anrewovy parťáky nebo jeho budoucnost.

Svazek je totiž psán atraktivním stylem, a třebaže popisuje zatím jen souboj lidí s jejich znepřátelenými bratry (z náznaků je patrné, že se jejich boj rozšíří mnohem dále), čtenáři si vrchovatě užijí výbuchy, svištění kulek a laserů. I když je prozatím nečeká líčení spektakulárních vesmírných bitev jako například v Campbellově Ztracené flotile, třeba si podobné detaily užijí v některém příštím svazku.

Fanoušci military sci-fi si tak v úvodním románu série První linie vychutnají příjemně výbušné, napínavé a zábavné čtení. Milovníci napětí si užijí každý okamžik smrtících záchranných výsadků a dokonce i ctitelé romantiky se mohou usmívat také díky celkem působivé titulní ilustraci.

  • Marko Kloos: Smlouva na život (První linie 1)
  • FANTOM Print, 2017
  • překlad: Petra Kubašková
  • obálka: Chris McGrath
  • 272 stran, 259 Kč (v e-shopu Fantasye již za 181 Kč)
22. března 2017, Olga Buriánková

První linie 1 - Smlouva na život

První linie 1 -  Smlouva na život
259 Kč 181 Kč