Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Slib čarodějného krále: Když má hrad vlastní hlavu…, R. A. Salvatore: Slib čarodějného krále (Žoldáci 2)

Salvatore R. A.: Žoldáci 2 - Slib Čarodějného krále

Straší vám ve věži? Vaše problémy hravě vyřeší duo našich žoldáků – temný drow Jarlaxl a prvotřídní lidský zabiják Artemis Entreri. Dlouholetá praxe samozřejmostí, spokojenost zaručena!

Slib čarodějného krále volně navazuje na první díl trilogie Žoldáci, Služebníka krystalu. I tentokrát nás R. A. Salvatore zavede do světa Forgotten Realms (Ztracených říší) a odhalí zákoutí, která byla doposud čtenářům skryta. Dvojice ústředních postav, drow Jarlaxl, mající v zásobě obrovskou zásobu vypečených magických triků, a Artemis Entreri, pracují tentokrát v žoldu dvou dračic a mají zdánlivě jednoduchý úkol – vyrazit do nehostinné pustiny najít silný magický artefakt. Jak se však ukáže, tento artefakt je ukryt v živoucím hradu vzniklém ze síly knihy jednoho z nejmocnějších černých mágů. Nezbývá tedy než vzít rozum do hrsti, zbraně do ruky a jít nakopat všem potvorám zadnice.

Jestliže byl Služebník krystalu založen spíše na intrikách a vztazích, pak je Slib čarodějného krále jeho pravým opakem – akce a testosteron z něj prýští již od prvních stran a rozhodně nehodlají polevit do samého konce. Hrdinové se prohánějí v chodbách hradu plného pastí a nepřátel, meče sviští, firebally létají a hlavy si vesele poskakují po křivolakém dláždění.

Nesourodá parta

Vstříc smrtícím nástrahám hradu se však nevydává pouze dvojice ústředních hrdinů, ale také několik dalších postav. Salvatore servíruje „klasickou partu“ – nemůže chybět mocný mág, krásná žena, hraničář odhalující pasti nebo bojovník disponující značnou fyzickou silou – v tomto případě prezentovaný čtenáři oblíbeným trpaslíkem Atrogatem.

R. A. Salvatore v pěti bodech

  1. Robert Anthony Salvatore se narodil 20. ledna 1959 ve městě Leominster ve státě Massachusetts (USA). Na vysoké škole studoval anglistiku.
  2. První rukopis s názvem Ozvěny čtvrté magie publikoval v roce 1982.
  3. Později se proslavil díky knihám ze série Forgotten Realms (Ztracená království) a především díky dílům s hlavním hrdinou Drizztem Do´Urdenem, temným elfem, který stojí na rozdíl od svých soukmenovců na straně dobra. Příběhy z tohoto cyklu dosáhly počtu třiceti knih. Jeho knihy se dostaly až na seznam bestsellerů New York Times.
  4. Kromě toho si odskočil ve dvou knihách také do světa Star Wars (mimo jiné sepsal román Klony útočí podle filmové předlohy) a zpracoval klasický motiv Tarzana (Tarzan: The Epic Adventures). Je podepsán i pod mnoha dalšími knihami.
  5. Salvatore je také tvůrce příběhu počítačové hry Forgotten Realms: Demon Stone, která byla vydána roku 2004 na platformy PS2, XBOX a PC.

Co je však mnohem zajímavější, je fakt, že každý z dobyvatelů má svůj vlastní motiv, proč se do ponurých chodeb vydává. Tento motiv pak značně ovlivňuje chování k ostatním členům skupiny i fungování celé skupiny jako celku. Z pozice čtenáře je skvělé postupně odhalovat tyto zpočátku skryté pohnutky a zkoušet odhadovat, jak se která postava v dané situaci zachová. Autor se „vyřádil“ zejména na Jarlaxlovi, který je mistrem ve spřádání plánů a hraní her.

Příběh je, jak vidno, mnohokrát prověřenou variací na téma družiny v neznámém hradě a rozhodně by mohl sloužit i jako předloha pro dobrodružství nejednoho pána jeskyně. Ale i přesto, že inovativnosti v něm není ani co by se za nehet vešlo, nevzbuzuje pocit, že tohle už jste četli mnohokrát předtím – a interakce mezi postavami mu dodává potřebný šmrnc a neotřelost. Autor čtenáře dokáže uchvátit dynamickými popisy zběsilého pobíhání v uzavřených prostorách a kosení nepřátel. Ano, i omleté klišé se dá prezentovat důstojně a může vzbudit nadšení!

Čas opustit staré zvyky

Konečně! Konečně se Salvatore dokázal obejít bez úryvků deníků Drizzta Do‘Urdena charakteristických pro všechna předchozí díla. Tentokrát je celá kniha zcela Drizztuprostá, a tak se čtenář nově setká místo drowského moralizování a mudrování s krátkými intermezzy popisujícími kterak byl našim hrdinům zadán jejich úkol. Ubyla sice porce námětů k zamyšlení, ale vzhledem k akčnímu ražení celé knihy se čtenáři zajisté zlobit nebudou.

Slib čarodějného krále je čirou rubačkou, která má parádní spád, a graduje skutečně velkolepým akčním finále. Pokud se rádi necháte spláchnout vlnou akce od samého počátku, pak se do čtení vrhněte se vší vervou.

  • R. A. Salvatore: Slib čarodějného krále (Žoldáci 2)
  • Fantom Print, 2015
  • obálka: Todd Lockwood
  • překlad: Kateřina Niklová
  • 304 stran, 289 korun (v e-shopu Fantasye již za 202 Kč)
17. května 2015, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Žoldáci 2 - Slib Čarodějného krále

Žoldáci 2 - Slib Čarodějného krále
Vložit do pytle na zboží  Koupit 289 Kč 202 Kč