Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Skřítci, bobřící a jeden velký pes. Knižní zpracování Hildě sluší a přináší kotel zábavy pro malé i velké, Stephen Davies, Luke Pearson: Hilda a domácí skřítek (Dobrodružství Hildy 3)

Stephen Davies, Luke Pearson: Hilda a domácí skřítek

Hilda je zpět. Tentokrát si ale ze světa komiksu odskočila do světa knih. Hilda a domácí skřítek přináší další dobrodružství všemi oblíbené hrdinky, která bude muset čelit nejen svému strachu z jízdních kol, ale také násilnému vysídlování domácích skřítků, lovení bobříků a jednomu velkému děsivému psovi. Neváhejte a pojďte se na chvíli propadnout do kouzelného světa, v němž se ani na vteřinu nebudete nudit.

Komiksová série Hilda zlákala do svých řad nejen dětské čtenáře, ale i zástupy dospělých, a to díky výborné kresbě, fascinujícímu kouzelnému světu a té správné míře laskavého humoru britského autora Luka Pearsona. A jelikož Hildy nikdy není dost, začala kromě komiksové série, která v českém vydání nyní čítá 4 díly, vycházet také série knižní.

Knižní verze zatím v zásadě kopíruje linii příběhů z komiksu, ale dává jim zcela nový rozměr díky tomu, že primární slovo přebírá namísto obrazu slovo. A rozhodně nejde o krok zpátky. Stephen Davies s citem vypráví Hildiny dobrodružství a vše doplňují Pearsonovy skvělé ilustrace.

Luke Pearson v pěti bodech

  1. Britský komiksový kreslíř a ilustrátor, který je považován za lídra nové britské vlny komiksu.
  2. Když zrovna nepracuje na Hildě, kreslí pro deníky a magazíny jako New York Times, Guardian či Wired.
  3. Hilda vyšla v celkem 12 zemích a svému tvůrci přinesla řadu cen včetně Britské komiksové ceny nebo Ceny Maxe a Mořice.
  4. Podílí se i na tvorbě animovaného seriálu Adventure Time (Čas na dobrodružství).
  5. Kromě komiksové série a knižní série Hildy vyšla na Netflixu také první řada stejnojmenného seriálu o 13 dílech. Seriál byl prodloužen pro druhou řadu.

Hilda a domácí skřítek je již v pořadí třetí díl této série (předcházeli mu Hilda a Pidilidi zaměřující se na příběhy z úvodního sešitu Hilda a Hilda a parádní slavnost, která zase převyprávěla úvodní příběh z komiksu Hilda se vrací), a Hildu v něm čekají nelehké úkoly. Předně se stále vyrovnává s přestěhováním z nekonečné divočiny do města, jež žije trochu jiným rytmem, a Hilda tak musí čelit řadě nových výzev v podobě nebezpečných aut, a ještě zákeřnějších jízdních kol.

Aby zcela nepřišla o své pouto s přírodou, přihlásí ji maminka do místního skautského oddílu Vrabčáci. Hildu tak čeká hon na bobříky, který ale ohrožuje a komplikuje tajemný černý pes terorizující místní obyvatele. K tomu všemu hlavní hrdinka zahájí záchrannou misi pro domácí skřítky, které začínají místní obyvatelé z nevysvětlitelných důvodů vyhazovat z jejich domovů. Nudit se tedy rozhodně nebude a vy s ní, jelikož úderné duo Pearson-Davies společně vytváří kouzelný příběh plný dobrodružství, napětí a výborného humoru, jež rozhodně pobaví nejen dětské čtenáře.

Stephen Davies v pěti bodech

  1. Britský autor dětské literatury, který se po třinácti letech pobytu v africké Burkina Faso přestěhoval zpět na Britské ostrovy.
  2. Než se stal spisovatelem, věnoval se například česání jablek, sklízení rýže či výuce angličtiny.
  3. Spolu s Luke Pearsonem zatím vytvořili v originále 6 knih s Hildinými dobrodružstvími.
  4. Měří téměř dva metry a mezi jeho koníčky mimo jiné patří šachy či kresba čínskou tuší.

Tradiční dětskou literaturu od toho ale úplně nečekejte. Hilda není jeden z těch výchovných příběhů, v němž mladý hrdina dětem vštěpuje v menší či větší míry určité zásady „správného“ vychování. Hilda je rebel. Nebojí se porušovat nařízení, občas dělá šílené a nebezpečné věci (třeba když se sebere a sama se vydá do lesa hledat onoho tajemného psa), ale co je hlavní, vždycky to dělá z nesobeckých a jednoduše těch správných důvodů. A to je asi největším poselstvím malé Hildy. Je to jednoduše dobrý člověk, který vždy pomáhá tvorům či lidem v nouzi, bez ohledu na to, jak vypadají nebo kým jsou. A to je rozhodně jedna z věcí, která stojí za to dětem předávat. A předává se to samo, jelikož tyto příběhy jednoduše baví, a to nejen děti ale i dospělé.

Obraz střídá text

Hildy dočasný přesun z komiksu na stránky knih není rozhodně na škodu, staré známé příběhy tu dostávají zase trochu jiný rozměr, takže si je užijí i znalci komiksové předlohy (v tomto konkrétním případě příběhu Hilda a černý pes). Na druhou stranu by byla rozhodně ohromná škoda přijít o Pearsonovu skvělou kresbu, takže stojí za to si ke knize pořídit i komiksový sešit, pokud jste dosud neměli tu čest.

Hilda a domácí skřítek je skvělý příkladem kvalitní dětské literatury, která ale zcela bezpečně pobaví i odrostlejší čtenáře. Hilda je prostě skvělá a neexistuje lepší způsob, jak si zkrátit čekání na další komiksový díl než šáhnutím po této knižní sérií. Tak na co čekáte…

  • Stephen Davies, Luke Pearson: Hilda a domácí skřítek (Dobrodružství Hildy 3)
  • Paseka, 2020
  • Překlad: Martina Knápková
  • 176 stran, 299 Kč
8. listopadu 2020, Adéla Košařová