Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sirotkův osud, Sirotčinec 2

Buettner - Sirotkův osud 2

Pokud bylo něco, čeho si Atwater Nimitz Brace cenil víc než pohledu na sebe do zrcadla, byla to tradice. Takže zřídil kapitánskou snídani, velkodušnou společenskou událost. Brace zval všechny, kteří se přihlásili, dokonce i pěchotu expediční divize, aby se každé nedělní ráno stali jeho hosty na snídani v důstojnické jídelně. Kuchaře v důstojnické jídelně si Brace vybíral osobně a měli přednost při přístupu ke skladům. A tak, ačkoli to pěšák nerad přiznává, mělo Braceho loďstvo nejlepší snídaně mezi Jupiterem a oběžnou dráhou Marsu.
Pěšáci si ale možnosti spát cení víc než rubínů a v neděli spát mohli. Existoval jen jeden důvod, proč se mí vojáci tlačili k přihláškám na kapitánskou snídani každou z padesáti nedělí od doby, kdy jsme odletěli od Jupitera.
Od opravdu starých dob, tím nemyslím doby vodních vznášedel, ale ještě před námořnictvem, které jezdilo na naftu, dostávali námořníci tradičně denní příděl rumu.
Moderní armáda neměla zájem o žádné rekreační drogy, píchané, vdechované nebo zpracovávané trávícím ústrojím. Ale chlast byl „jiný“ a kapitán lodě je polobůh. Brace měl přístup ke „kapitánským zásobám“ a mohl je rozdělovat dle libosti.
Na kapitánské snídani obdržel každý strávník dva, ne více, ne méně, náprstky rumu z kapitánových zásob na přípitky k Johnu Paulu Jonesovi nebo námořnickému kozlovi nebo kterékoli jiné námořnické ikoně, která se toho rána Bracemu zrovna zamlouvala.
Věřte, že pěšáci bez problému vyčmuchají jediný otevřený bar v okolní miliardě kubických kilometrů vakua.
Té neděle jsem využil stolu rezervovaného pro velící důstojníky expedičních divizí, tedy pro mě a velitele třetí divize. Pravdou bylo, že nás sedm set přeživších byl jen náklad. Expediční divizi tvořilo deset tisíc nepoškozených vojáků třetí divize, ale velitel třetí hrával v neděli ráno squash. Mezi zbývajících dvě stě nenasytů okupujících důstojnickou jídelnu patřili mí vojáci, pěšáci z třetí divize, lodníci a Brace se svým štábem.
A jediný civilista na palubě, který ještě pořád nedorostl do metru výšky a slintal.
Jude Metzger byl sice civilista, ale v tu neděli měl na sobě upravenou modrou vycházkovou uniformu vesmírných sil, kterou mu dal dohromady jeden ze zásobovacích poddůstojníků. Judova malá uniforma nebyl pokus o vojenský výmaz mozku nebohého děcka. Nejbližší obchod s oblečením pro kojence byl ještě pořád sto milionů kilometrů od nás. Museli jsme improvizovat s tím, co bylo po ruce.
S roky cesty, které bylo třeba nějak zaplnit, nebyli lodní krejčí jediní Judovi adoptivní rodiče. Kuchaři mu pekli speciální rohlíky, když se mu začaly prořezávat zuby, a vařili mrkvové přesnídávky, když ještě neměl jak žvýkat. Strojníci mu vysoustružili malé kovové odznáčky a medaile na uniformu. Minimyš je Judovi přestala dávat poté, co zbaštil Victoriin kříž.
Předpokládám, že pěšáci milují děti z pocitu viny, jelikož je naší prací zabíjet rodiče, které jsme nikdy nepotkali. Nebo možná hledáme vlastní ztracené dětství.
U mého stolu divizního velitele jsme seděli čtyři: Minimyš, Howard, Jude ve vysoké židli vytvořené z kusů žebříku a já.
Nesl jsem Minimyšin tác, zatímco ona připoutávala Juda do jeho židle. Slintal bublinky a rozhlížel se kolem dokola, neuvědomoval si, že právě prožívá své první narozeniny.
Ve středu našeho stolu stál protáhlý dort ve tvaru Excaliburu, který Judovi připravili kuchaři z čokolády. Hrábnul po něm, spíš ze zvědavosti než z hladu, ale nedosáhl na něj. Jeho matka mu zatím uvázala kolem krku bryndáček a začala mu vidličkou mačkat zeleninu.
Před řadou ke stolům s jídlem stál smyčcový kvartet ve vycházkových uniformách – holo, ale byl to tak dobrý záznam, že nebyla vidět ani jedna chybička – a hrál něco, co Howard identifikoval jako Vivaldiho.
Howard právě ignoroval kvartet i svůj francouzský toast. Nakláněl se dopředu a studoval Juda, zatímco si můj kmotřenec rozmazával hráškovou kaši po tvářích a jen občas si jí část strčil do pusy.
Minimyš vzhlédla od omelety a zaměřila pohled na Howarda. Zamračila se a pak ho praštila pěstí do paže. „Přestaneš se na něj dívat, jako by byl z jiné planety?!“
Howard si stiskl ruku a zakabonil se: „On je z jiné planety!“
„Víš, co tím myslím.“
Howard nakrčil obočí a ukázal na Juda, který právě chytil kousek hrášku dřív, než stačil dopadnout na ubrus. „Je něco zvláštního na tom, jak se pohybuje.“
Minimyš máchla vidličkou jako mečem.
„Sakra, Howarde! Je to naprosto normální roční děcko! Lodní doktor kontroluje Juda každý týden. Zatím u něj žádná chapadla nenašel!“
Howard si vzdychl.
„Pokud se budeš chovat, jako by byl zrůda, může z něj zrůda vyrůst!“
Minimyš měla ohrnutý spodní ret. Už jsem se naučil, že je to předzvěst exploze. Byl čas změnit téma.
Přejel jsem očima po místnosti a pak jsem ukázal: „Hele! Ozawová je tady!“
Majorka Ozawová, pilotka, která mě seřvala za můj pozdní příchod na Ganymédu, se právě postavila do řady na jídlo.
Minimyš pozvedla obočí, zatímco jednou rukou porcovala vidličkou párek a druhou utírala Judovi nos.
„Líbí se ti?“
„He? Ne. Teda chci říct, vůbec ji neznám.“
„Chceš ji poznat?“
Připadalo mi, že je na mně, kdy skončím s truchlením nad smrtí Pú a odhodlám se začít si zase hrát na randění. Ale už před měsícem se Minimyška přepnula do sesterské role dohazovačky. Na palubě lodi bylo tisíc ženských. Připadlo mi, že Ozawová je jedna z posledních, se kterými mě ještě Minimyš nezkusila dát dohromady.
Asi jsem jí to mohl zkusit vrátit. Postrčit Minimyš zpátky do oběhu. Metzger umřel jen několik dní po Pú. Ale pro Minimyš by to bylo bolestivější. Pro mě taky. Ona ztratila manžela a otce svého syna. Já ztratil milenku.
„Chodíme spolu posilovat,“ prohlásila Minimyš. „Má fantastické tělo! A taky je chytrá.“
„Sakra, Minimyško! Nemám zájem!“
„Tak proč se červenáš?“ zeptala se Minimyš, postavila se a zamávala: „Majorko! Mimi!“
Ozawová se usmála a přikývla, v obou rukou držela tác.
Naklonil jsem se k Minimyši a zašeptal: „Ona mě nenávidí!“
Minimyš zaklonila hlavu: „Jo? Já myslela, že ji neznáš.“
Ozawová si odložila tác, pak si klekla vedle Juda a vrhla na něj úsměv, který by dokázal rozpustit neoplast. „Jak se má můj velký kluk?“
Jude se zahihňal a sáhnul po stužkách na její hrudi.
Děcka jsou lepší magnet na ženské než maserati. A majorka Ozawová byla pořádný kus ženské. Myslel jsem si, že je hezká, už když jsem ji potkal, utahanou a s vlasy rozcuchanými od helmy. Ve vycházkové uniformě a dokonale upravená vysloveně jiskřila.
„Majorko Ozawová,“ řekla Minimyš, „už jste se seznámila s generálem Wanderem?“
Ozawová ke mně obrátila velké hnědé oči a její úsměv ochladnul: „Generále.“
Howard natáhnul ruku: „Chtěl jsem se s vámi seznámit. Pilotka, která testovala VSFV. Úžasné!“
Ozawová se na něj zašklebila. Zapadnul jsem na třetí místo u stolu v žebříčku atraktivity, za chlapem se čtyřmi zuby, který jedl rukama, a vrásčitým šprtem, který vypadal, jako by se v uniformě někde vyválel. Není nic divného, že měla Minimyš problémy někoho mi dohodit.
Pokusil jsem se na sebe přilákat pozornost: „Co je to VSFV?“
V duchu jsem sebou škubnul. Odsekl jsem to takovým tónem, že jsem tím Minimyšce její práci nijak neusnadnil.
Howard kývnul hlavou k majorce.
„Venture Star, stíhací varianta. Než Excalibur opustil Zemi, majorka testovala Venture Star vybavený vysokokapacitními tryskami. Pro manévrování ve vesmíru. První vesmírná stíhačka.“
Zamrkal jsem. To bylo něco, kvůli čemu by Pú Hartová zabíjela.
Ozawová pokrčila rameny.
„Vypadala hrozně, všude visely kabely, ale na lítání to byla pořádná mašina.“
Naklonila se k Howardovi a prohlásila: „Vy jste slimácký špión!“
Howard jí vrátil pokrčení rameny.
Vypadalo to, že všichni u stolu měli v poválečném životě nějaký smysl, všichni kromě mě, bojového pěšáka. Testovací pilotka, kryptozoolog, matka a předškolák.
Ukázal jsem na slaninu položenou vedle vaflí na Ozawině tácu: „Tak nějak jsem spíš čekal, že budete jíst u suši baru.“
Strčila si kousek snídaně do porcelánové tváře jako malá orientální veverka.
„Ozawové jsou Texasani čtvrté generace. Syrová ryba je vhodná jen jako návnada.“
Seděli jsme tři metry od stolu s omeletami na konci řady. Brumby vystoupil z řady a zamířil před omelety.
Za ním stáli tři lodníci, jeden z nich byl hubený chlápek s nosem jako krysa, kterého jsem odněkud poznával. Ukázal jsem na něj: „Kdo je ten malý chlápek?“
Mimi otočila hlavu, spolkla slaninu a odfrkla si: „Braceho komorník.“
Mimi a Brace byli spolu astronauti ve staré NASA. Měli ale jinak společné jen dvě věci, velké ambice a přístup ke mně – oba se na mě tvářili asi jako pravověrný vegetarián na telecí řízek.
Odfrknul jsem si. Pucflek? Proč si námořnictvo a vesmírné síly myslely, že čím služebně výše důstojník je, tím méně schopný je postarat se o vlastní uniformy a naleštění bot, to jsem opravdu nechápal.
Brumby zvedl třesoucí se talíř: „Slaninu navíc, prosím, paní.“
Slanina byl luxus. Brumby i oslovená stevardka patřili k mužstvu, takže oslovení paní bylo jen zbytečná slušnost. Ale ukecávání kuchařů představovalo druhou vojenskou specializaci každého pěšáka. U Brumbyho to byl navíc milý pihovatý úšklebek.
Stevardka se usmála a naložila k Brumbyho vejcím celý zbytek slaniny. To znamenalo, že zbytek řady se bude muset spokojit s recyklovaným párkem nebo falešnou sójovou slaninou.
Braceho sluha s krysím ksichtem si odfrknul a pak prohlásil divadelním šepotem: „To žereš i za ty mrtvý zmrdy, třesavko, co?“
Brumby ztuhnul a zamrkal, zatímco mu stevardka dávala na talíř omeletu. Pozice, kterou držel tehdejší desátník Brumby se svým družstvem, byla zavalena Slimáky v prvním větším pozemním boji bitvy o Ganyméd. Brumbyho velení a odvaha mu vynesly kříž za záslužnou službu. Ale jeho kamarád přišel kvůli slimácké střelbě o hlavu.
V období klidu po odražení prvního útoku se v Brumbym něco zlomilo. Dorazil se skelnýma očima na stanici první pomoci se svým bezhlavým kamarádem přehozeným přes rameno a hlavou strčenou v pytlíku na munici. Brumby chtěl, aby zdravotníci jeho kamaráda sešili dohromady.
Brumby byl od té doby jako přetažené pérko v hodinkách. To, co krysí ksicht řekl, by vytočilo kteréhokoli vojáka GEF. Ale na Brumbyho to zapůsobilo jako vytažení pojistky z granátu.
Krysí ksicht šťouchnul prstem do Brumbyho talíře. Mastná vejce skončila na Brumbyho blůze. Brumbyho oční víčka se zatřepala.
Vystartoval jsem a vrhl se po Brumbyho loktu, který už se natahoval pro pořádný úder, ale prsty jsem chytil jen recyklovaný vzduch.
Krysí ksicht majestátně proletěl důstojnickou jídelnou, hlavu sraženou Brumbyho ranou na stranu. Překvapilo by vás, jak daleko dokáže pořádná pravačka odhodit chlapa v gravitaci nula celá šest. Malé bílé věcičky letěly po stejné trajektorii jako prohnuté tělo krysího ksichtu. Zuby.
Krysí ksicht by uletěl tak sedm metrů, ale po pěti zasáhl i se svými řezáky kapitánův stůl.
Braceho drzý malý komorník přistál na přistávací ploše vyložené bílým ubrusem a po zádech se projel po celém stole. Lodní důstojníci odskočili, ale příliš pomalu. Javorový sirup z malých stříbrných misek vyletěl do vzduchu. Ostružinový kompot přilnul k vycházkovým uniformám se sveřepostí napalmu. Dezertní párečky mi proletěly kolem ucha jako střepiny z granátu.
Minimyš vytrhla Juda z vysoké židle a schovala se s ním pod náš stůl.
Na krátkou dobu byla jídelna nehybná, s výjimkou kakaa kapajícího z převržené nádoby.
Brumby stál vedle mě, levou rukou si z uniformy stíral vejce, třesením pravou se z ní snažil vyhnat bolest a přitom si neustále opakoval polohlasně: „A kurva. A kurva.“ Mrkal očima jako semaforová lucerna.
Dva stevardi chytili Braceho pucfleka v podpaždí a nadzvedli ho. Značně šilhal, z jedné nosní dírky mu vytékala krev, a podle toho, jak měl napuchlé a krvácející rty, bylo jasné, že lodní zubař bude mít nového pacienta. Celkově to nebylo nic, co už by se nestalo tisíckrát v barech poblíž vojenské posádky od Fortu Benning po Lunární základnu.
„Seržante…“ Brace nakráčel od svého stolu až k Brumbymu, aby mohl vystrčit hlavu a přečíst si jeho jmenovku. Pak pokračoval: „Brumby! Co to…?!“
V holech kapely během barových rvaček přestávají hrát. Ale jelikož byl Braceho kvartet tvořený jen fotony, Vivaldi šeptal dál.
Brace se otočil na patě a ukázal prstem na kvartet: „Vypněte někdo ten zatracený krám!“
Kapela hrála dál.
Brace popadl ze stolu cukřenku a praštil s ní do ovládacího panelu na zdi. Cukřenka se roztříštila, ale hudebníci vybledli na zelené siluety a pak zmizeli, takže v místnosti se už ozývalo jen přerýváné oddechování. Brumbyho, Braceho a ještě někoho dalšího. Moje.
Brace se napřímil a zhluboka oddechoval, třesoucí tvář zabarvenou do ruda. K tváři měl mlékem přilepenou kukuřičnou vločku. Brace se za to nejspíš navrhne na purpurové srdce. Oběť obilninového zabijáka.
Zakašlal jsem si do dlaně, abych skryl uchechtnutí.
Brace zaměřil hněv na mě.
„Wandere, vám připadá takové brutální chuligánství zábavné? Slyšeli jste někdy za devadesátou o disciplíně?“
Pěchotní prostory začínaly v bloku devadesát jedna.
Zvládnul jsem nahněvaný pohled zaměřený na Brumbyho: „Postarám se o svého seržanta. Lodníka přenechám panu kapitánovi.“
Brace se zadíval na krysí ksicht. Někdo ho opřel o okraj stolu a dal mu kapesník, který měl přitisknutý k tváři. Očima sežehával Brumbyho. Musel dýchat ústy, a když si upravil kapesník, zahlédl jsem černou díru na místě, kde by měl mít přední zuby. Krysí ksicht byl sice drzý zbabělec, ale byl to Braceho zbabělec. Až do té doby se Brace ani nepodíval, jestli je jeho chlap v pořádku.
Brace se znovu nadechnul, pak se zamračil. Přejel si prstem po tváři a setřel si kukuřičnou vločku.
Někdo se uchichtnul.
„Wandere!“ ukázal Brace chvějícím se prstem na Brumbyho. „Tohohle chci ve své konferenční místnosti za třicet minut.“
Otočil se na patě a pak mi ještě přes rameno věnoval jeden pohled: „Vás taky. A vyčistěte ho!“
O deset minut později, zatímco se čekalo, až se Brumby vrátí v čisté uniformě, jsem seděl s Howardem ve své kabině.
Přejel jsem si rukou po obličeji.
„Budu muset Brumbyho potrestat. To víš.“
„Myslím, že to očekává, Jasone.“
„Braceho krysa udeřila jako první. Ale Brumby bude mít dalších sto milionů kilometrů služby navíc.“
Howard pokrčil rameny a rozbalil si nikotinovou žvýkačku.
„Je to na tobě.“
„Samozřejmě že je to na mně. Jsem Brumbyho velitel.“
Howard si stočil žvýkačku a vrazil si ji do pusy.
„Kapitán lodi v aktivní službě má absolutní autoritu.“
„To je blbost, Howarde.“
Ale nebyla to blbost. Mé korespondenční kurzy se týkaly i sjednoceného kodexu vojenské justice, s modifikacemi Spojených národů. Brace mohl převzít jurisdikci nad kýmkoli na lodi, stačilo mu říct.
„No stejně, co udělá? Pošle Brumbyho na prkno?“
Možná. Moc kapitána lodi sahala až k absolutnímu trestu, pokud měl pocit, že je jeho loď v ohrožení. Technicky vzato jsme byli stále v bojové situaci, takže zabránit si v konání služby, třeba i zlomením kloubů pěsti na něčím nose, by se dalo vzít jako pokus o dezerci, za což je provaz. No, při oběšení v naší nízké gravitaci by šlo spíš o pomalé udušení. Syknul jsem a zavrtěl hlavou.
Přerušil nás dutý úder masa na kov, jak někdo zaklepal na dveře mé kabiny.
„Pojď dovnitř, Brumby!“
Nebyl to Brumby.

  • přeložil: Jiří Matyskiewicz
28. března 2008, Robert Buettner

Diskuze k článku

Ad Sirotkův osud
Jan Vaněk jr. - 01. 04. 2008 13:42

(c) patří i překladateli - zase Jiří Matyskiewicz? Zřejmě už zase nastal čas, abychom se shodli s p. Pilchem (http://fantasya.cz/forum_topic.php?referrer=ad-sirotcinec#post605 ) - všechna ta příčestí na -nul žádoucí hovorovost moc nevytvářejí. BTW, myslíte, že národní hrdost žádá, abychom autorovi napsali, že v "Translated editions are available from various publishers in Chinese, Czechoslovakian, Spanish, and Russian" na své homepage má drobnou chybičku?
RE: Ad Sirotkův osud
Jiří Popiolek - 01. 04. 2008 14:39

ad překlad: Jasně, zase Jiří Matyskiewicz, už to doplňuju, u ostatních nakladatelství mi to tam skáče automaticky, tady jsem to opomněl, moje chyba. ad "Czechoslovakia": Dík za tip. o:) Napíšeme mu.
Daro, Abbas, Rasul and Ismael Sudan
SurusWaSe - 16. 04. 2017 02:55

This means that you do not have to discharge any deductibles or co-payments recompense your medical supplies or equipment. Our product lines include respiratory supplies, CPAP products and accessories, oxygen psychotherapy supplies and a complete railway of convalescent home correct home durable medical outfit and supplies. Cypher likes chromatic and treated set [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark5/]order levitra 10mg amex[/url] erectile dysfunction homeopathic drugs. Generic medicines are large as basic as the brand-name medicine because they admit the unmodified busy ingredients. Children can be interfering and can get into medicines or slip them in the interest of candy A leading motive of preventable poisoning recompense children underneath time six is medicines develop in the home. Acquiring older, because frequency of creaky arthritis increases with period [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark2/]generic cialis 20 mg on-line[/url] erectile dysfunction zocor. Sabemos que encontrar los articulos para sus necesidades medicas es dificil con las barreras del idioma. Generic medicines increasing acquiescent access to therapies nearby driving contest in the market. It's your deciding [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark6/]discount 160mg super avana mastercard[/url] erectile dysfunction frequency. Check d cash in one's checks old hat our choosing of crepe bandages, tapes & supplies like shawl dressing cases, bandages in different sizes (including waterproof ones) and non-stick pads from Curad, Nexcare and Medline. Il a cree en France la premiere consultation dans cette inculcation medicale nouvelle. Stay by from drugs, alcohol, and cigarettes [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark10/]generic sildenafil 100 mg amex[/url] erectile dysfunction pills available in india. La poisoning, des intolerances alimentaires et inflammations variees et diverses peuvent aussi agresser les parois arterielles er provoquer ainsi de violentes vasoconstrictions. We wish these order be accurate as a resource to those looking to quantify the value of medicines. After 6 months of trying, I got real disheartened [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark3/]trusted penegra 100mg[/url] mens health xtreme. Generic medicines are used more again for treatment because they are as efficient as the primordial prescription, but expense widely less. When you place your next sequence online, you may give attention to we're asking more limited questions upon the get(s) for which you're ordering supplies. Should you be chequered for GERD [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark4/]cheap kamagra gold 100mg free shipping[/url] impotence sentence examples. The editors are not even allowed to own capital in any downer or appendix company. J'ai pris un round out alimentaire, le fameux 5-HTP locket 3 semaines mais apres remonstration de votre article, j'ai conclusion d'arreter la prise. Ok, since I forgave you of every of your cheatingways' [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark9/]generic malegra dxt plus 160mg on-line[/url] l-arginine erectile dysfunction treatment. ActivStyle specializes in providing on-time up on childbirth of the medical supplies you put into practice every day. Promiscuous turnaround set: OMS can get special-order parts and products faster from head to foot our direct-purchase accounts with all chairwoman and unimportant manufacturers of medical supplies. For starters, thither are different distance to spend baccy [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark8/]buy cheap extra super avana 260mg on-line[/url] icd 9 code erectile dysfunction due diabetes. With ActivStyle's individualized employ, you can spend more habits caring looking for your loved only and less heyday worrying forth their medical supplies. With ActivStyle's individualized serving, you can splurge more leisure caring on account of your loved identical and less time worrying about their medical supplies. Do a search, they are well ground [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark1/]vardenafil 10mg for sale[/url] erectile dysfunction hernia. Some groups of medicines were being consumed similarly in the Baltic States, but other had abundant consumption differences, for the treatment of model, antidepressants, anxiolytics, drowse and mickey finn medicines and statins. In 2016 the perfect turnover of the products (medicines and other goods) manufactured during medicines manufacturers of Latvia was 157. These antioxidants undo cancer cells [url=http://gladwell.com/statements/seminar4/remark7/]purchase viagra extra dosage 200mg visa[/url] what medication causes erectile dysfunction.
...
яюCVet - 29. 07. 2023 08:32

...
яюCVet - 29. 07. 2023 08:32

...
яюCVet - 31. 07. 2023 17:35

...
яюCVet - 31. 07. 2023 17:35

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).