Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Šifra mistra Leonarda v Papírovém domě, Roshani Chokshiová: Zlatí vlci

Chokshiová Roshani: Zlatí vlci

Píše se rok 1889 a v Paříži probíhá výstava představující ty nejmodernější výdobytky tehdejší doby. Na pozadí této velké události se odehrává příběh Séverina Montagnet-Alarie, který spolu se svou skupinou přátel netouží po ničem jiném než po naplnění svých snů. Prostředkem může být mocný Babylonský řád, který je ale přivede na opravdu divokou honbu za starodávným pokladem…

Příběh Zlatých vlků začíná jako zajímavá kombinace Šifry mistra Leonarda a Dannyho parťáků či Papírového domu (nebo obdobné promyšlené skupinové loupeže). Hlavní hrdina Séverin kdysi přišel o své právoplatné dědictví, jež by mu přineslo moc a úspěch, a pomohlo výrazně zlepšit kvalitu životů jeho tří přátel, který každý touží po ničem jiném a každý z nich má poněkud pohnutý osud. Aby ale mohli dosáhnout svého štěstí, přistoupí na dohodu, že ukradnou téměř neodcizitelné tajuplné Horovo oko…

Roshani Chokshiová, indicko-filipínská autorka, vypráví příběh z pozice čtyř hlavních postav – ústředního Séverina, Laily, tanečnice s poněkud temnou minulostí, historika Enriqueho a konstruktérky Zofie. Každý z hrdinů má svou, plně oprávněnou, motivaci vrhat se vstříc nebezpečí a díky svým jedinečným schopnostem tvoří dohromady schopný tým. Tým, kterému čtenář jednoduše uvěří, že je přípraven zvládnout téměř cokoli.

Děj je navíc prošpikovaný všemožnými hádankami, které vyzívají i samotného čtenáře, aby se je pokusil rozlousknout ještě před samotnými hrdiny. A když zrovna neodhalujete nějaký tajuplný problém, jste vláčeni z jedné akce do druhé, která vás ani na vteřinu nenechá vydechnout. Na konci knihy se tak čtenář octne ani neví jak.

Největší úskalí, jinak zábavného titulu, spočívá v tom, že je místy velice těžké se v knize orientovat. Autorka servíruje do vět jednu informaci za druhou a vykresluje ne zcela jednoduchý svět v rychlých a hutných dávkách. V důsledku pak poměrně dlouho trvá, než se čtenář v novém světě zorientuje dostatečně na to, aby jej začal zcela a do důsledků chápat. Podobně komplexní universum by totiž vyžadovalo patrně větší rozsah knihy, který by umožnil citlivější dávkování nových informací. Na druhou stranu se sluší poznamenat, že jde o první díl z trilogie, takže má Chokshiová ještě dost prostoru vše rozvinout na dalších stránkách, a vlastně tak změnit dojem z prvního dílu radikálním způsobem.

Zlatí vlci představují zábavnou kombinaci historické knihy, s příměsí fantasy, mysteriózna a honby za pokladem. Ústřední hrdinové jsou sympatické a realistické charaktery, jimž věříte jejich motivace i jejich schopnosti. Jedinou stinnou stránku titulu představuje místy až příliš hutné a rychlé servírování informací o novém světe, které občas ztěžuje orientaci v ději. Nezbývá než se tedy těšit na další dvě pokračování, která mohou pomoci tento fascinující svět ještě lépe poznat.

  • Roshani Chokshiová: Zlatí vlci
  • Host, 2020
  • Překlad: Alžběta Lexová
  • 384 stran, 379 Kč (v e-shopu Fantasye již za 341 Kč)
1. srpna 2022, Adéla Košařová

Zlatí vlci

Zlatí vlci
Vložit do pytle na zboží  Koupit 379 Kč 341 Kč