Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Šibalské pomrkávání Terryho Pratchetta po čtenářích, Terry Pratchett: Mrknutí obrazovky

Pratchett Terry: Mrknutí obrazovky

Terry Pratchett. Autor příběhů ze Zeměplochy a fenomén humoristické fantasy – tak je mezi čtenáři znám. Mrknutí obrazovky je sbírkou jeho povídek, která odráží nejen fantazii, ale především hravost a specifický smysl pro humor tohoto autora. A ano, podíváme se i na Zeměplochu!

Pokud jste fanoušky Terryho Pratchetta, představuje pro vás jediné riziko spojené s povídkovou sbírkou nazvanou Mrknutí obrazovky fakt, že část povídek budete znát, byť možná budete muset mnohdy zalovit v paměti a potrápit mozkové buňky. I tak pravděpodobně neodoláte a knížku si kvůli těm pár v češtině doposud nepublikovaným kouskům koupíte.

Pokud ovšem dílo génia humoristické fantasy neznáte, pak jeho krátké práce představují ideální příležitost si s tímhle rozverným chlapíkem něco začít. Budete mrkat, jak snadno vás jeho texty dokážou okouzlit.

Slovo do pranice na počátek

Jako první se podíváme na téma, které se v souvislosti s knihou řešilo asi nejvíc – na obálku. Slyšet bylo mnoho nesouhlasných a odsuzujících hlasů, takže postupem času oproti prapůvodnímu návrhu ubylo barevných kreseb Pratchettova dvorního ilustrátora Joshe Kirbyho.

Konečný výsledek v reálu vypadá docela dobře (mnohem lépe než na fotkách). Na první pohled a pohmat zaujme i zvláštní netypická měkkost a nadýchanost obálky – člověk má pocit, že drží v ruce dětské leporelo. Asi to není přesně TEN typ obálky, která prodává na první dobrou, ale průšvih to zkrátka není.

Listuj a objevuj

Když se pustíte do listování, objevíte jako první seznam povídek obsažených v knize, těsně následovaný předmluvou od A. S. Byattové. Ten je v podstatě vyznáním z lásky k autorově dílu, příjemným úvodem navozujícím náladu.

A pak už hurá: samotné povídky. Ty jsou v knize seřazeny ve dvou oddílech: Nezeměplošské a Zeměplošské povídky. Faktem je, že některé Nezeměplošské trochu do těch druhých přetékají a prolínají se, byť nepatrně. Příjemný zjištěním je, že každý text je uvozen předmluvou autora vyprávějící příběh. Ne nutně o vzniku nebo tématu této povídky, ale dává následujícímu textu určitý rámec a kontext a budete ho vnímat o trochu jinak. Kromě toho se dozvíte, kdy a kde vyšel v originále.

A při troše listování objevíte i celostránkové barevné ilustrace, které pochází z Pratchettových knih a jejich obálek nebo jinak spojené s jeho díly. Seznam pak najdete v závěru knihy, to jen abyste si ověřili, že jste jednotlivé kresby přiřadili správně. Ostatně, pokud se považujete za opravdové znalce, můžete si udělat klidně i poznávací kvíz.

Těch lákadel je zkrátka mnoho a tahle povídková sbírka je opravdu důstojným shrnutím Pratchettovy povídkové tvorby.

Čti a bav se

Spolu s autorem ujdete dlouhou cestu od prvních literárních krůčků až k posledním rokům života – první povídku sbírky napsal Pratchett již ve třinácti letech, a po dočtení budete s úsměvem na tváři uznale kývat hlavou. Tenhle chlapík byl zkrátka talent již od mládí!

Je zábava objevovat rozmanité náměty, které povídky nabízí – řeč je pro začátek o těch nezeměplošských. Trochu se prohrabeme v počítačích, zažijeme šok spolu se spisovatelem, kterému zaklepe na dveře jeho vlastní postava (a k tomu barbar), podíváme se na tradiční anglické pohádky i na vánoční pohlednice. Vychutnáme si krátké, ale vtipné drabble, párkrát si rýpneme do společenských poměrů a nešvarů, budeme sledovat vývoj jedné neobvyklé civilizace a zatančíme si na diskotéce s nezvykle kostnatým tanečníkem…

Autor sám prohlašuje, že píše s dávkou „toho nejserióznějšího amatérismu“. A hle, ono se to nadmíru daří. Je znát nadšení a texty jsou (záměrně) lehce neohrabané. Styl vyprávění je zkrátka specifický, rozevlátý a humorný, mnohdy máte pocit, že po vás autor pomrkává.

Pokud se podíváme na Zeměplošskou část, pak objevíme spoustu starých známých: barbara Cohena, trio Čarodějek, Smrtě… A pokud tyhle postavy náhodou neznáte, rozhodně si doplňte mezery, protože každá z nich stojí za objevení. Jde o svérázné charaktery, které jsou parodií na klasické hrdiny a zároveň mají natolik silnou osobnost, že si dokáží s prstem v nose vytvořit vlastní kult.

Co do rozsahu zde najdete povídky dlouhé, stejně jako dvoustránkové myšlenkové skici a zárodky zajímavých nápadů. Jako bonus je doplněna i vyškrtnutá scéna z povídky Moře a malé rybky, která se kdysi dávno objevila v českém překladu v antologii Legendy 2 editora Roberta Silverberga. Mimochodem, i tahle „odpadní“ scéna nakonec našla své využití.

Popravdě, obávám se, že nefanoušek nebo totální neznalec Zeměplochy si s kratšími texty bez kontextu neporadí; o to víc ho ale chytnou ty delší. Opět je nutné zašermovat slovem specifický, protože k Zeměploše a jejímu druhu humoru sedí ještě mnohem více, podobně jako slova lidský a laskavý. Z pohledu fanouška je naopak příjemné nahlédnout za oponu tvůrčí činnosti Terryho Pratchetta. To, co je na Mrknutí obrazovky nejlepší, je právě ona přidaná hodnota v podobě předmluv a neznámých kousků.

A lidem, kteří Pratchetta neznají, vlastně trochu závidím, protože objevovat jeho dílo prostřednictvím krátkých textů je obrovská zábava. Různorodé náměty, hravé zpracování a lehkost, s jakou autor podává své nápady, ta magie, která z některých textů doslova vyzařuje… Jen přechází oči.

  • Terry Pratchett: Mrknutí obrazovky
  • Talpress, Praha 2021
  • přeložil: Jan Kantůrek, Eliška a Vladimír Pospíšilovi, Lenka Weingartová, Alena Byrne
  • obálka: Trilabit Praha
  • 368 stran, 359 Kč (v e-shopu Fantasye již za 323 Kč)
19. prosince 2021, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Mrknutí obrazovky

Mrknutí obrazovky
Vložit do pytle na zboží  Koupit 359 Kč 323 Kč