Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Shirley Jackson umí vyděsit velmi netradičními způsoby, Shirley Jackson: Sluneční hodiny

Shirley Jackson: Sluneční hodiny

Kde byste chtěli být, až nastane konec světa? Rodina Halloranových má jasno: doma. Nedlouho poté, co se vrátí z pohřbu hlavního dědice rodu, zjeví se dceři zakladatele sídla duch jejího otce a oznámí, že brzy všichni zemřou. Jedinými přeživšími budou ti, kteří v době apokalypsy zůstanou v jeho domě.

Oznámení o blížícím se konci světa je přítomnými akceptováno jako fakt a všichni se začnou připravovat na život poté. Protože jim nejsou známy detaily, počítají s nutností nahromadit co nejvíce zásob, pročež jim obrovská knihovna poslouží jako ideální skladiště. Potrava pro duši ale není to, co by je zrovna trápilo. Zároveň pokračují intriky, pomluvy a vzájemné nevraživosti, které tuto rodinu spojují jako malta zdi domu. Opravdu pana Lionela někdo shodil ze schodů? Není náhodou zpráva o konci světa dokonalým způsobem, jak na sebe strhnout pozornost? A proč se někteří členové rodiny snaží stůj, co stůj zůstat mimo dům, aby si to nakonec přece jen rozmysleli?

Shirley Jackson nechává většinu otázek, včetně legitimity proroctví, nezodpovězených. Což ovšem dává čtenářům prosto k vlastním teoriím. Skutečnost, že všichni přijmou předpovězenou budoucnost bez větších námitek, dokresluje jejich povahy arogantních, nesympatických boháčů bez špetky smyslu pro realitu. Pakliže se někomu podaří nalézt zde jedinou alespoň trochu milou postavu, pak zvládli něco, co autor tohoto textu nikoli. Ať už jsou to komentáře na adresu obyvatel blízké vesnice, nebo obrovská zahradní slavnost pořádaná v předvečer předpovězené apokalypsy (která slouží jako pokus o rozloučení se se všemi těmi zbytečnými lidmi, bez jejichž služeb se budou hlavní postavy muset brzy obejít), největší tragédií je skutečnost, že pokud opravdu dojde ke konci světa, má budoucnost patřit právě Halloranovým a pár vybraným přátelům.

Shirley Jackson v pěti bodech

  1. Narodila se roku 1916 v San Francisku.
  2. Po studiu na Univerzitě v Syrakusách ve státě New York se věnovala literatuře.
  3. Jejím nejznámějším dílem je povídka Loterie, která se v roce 1948 objevila v časopisu The New Yorker.
  4. Svou tvorbou ovlivnila mj. Stephena Kinga nebo Neila Gaimana.
  5. V roce 2007 byla na její počest založena cena Shirley Jackson Award.

Je snadné očekávat konec světa, máte-li jisté místo mezi přeživšími. I samotný dům působí jako přehnaně grandiózní monstrozita snažící se ilustrovat důležitost jedné rodiny. A stejně jako v případě Domu na kopci, i zde se Jackson snaží co nejlépe popsat každičký detail této stavby. Nečekejte ale nějaké hlubší tajemno nebo tu a tam nespokojeného ducha. O ten pravý děs se postarají živí.

Sluneční hodiny jsou knihou, kterou si budete chtít přečíst znovu. Už jenom proto, abyste se pokusili nalézt odpovědi, které autorka mohla (ale také nemusela) schovat někam mezi řádky. Děj se dokonale vyhýbá jednoznačnosti a jakémukoli očekávání. Pro někoho proto může působit jako chaos, ale ti chytřejší se možná přestěhují poblíž nějaké bohaté rezidence. Co kdyby náhodou…

  • Shirley Jacskon: Sluneční hodiny
  • Argo, 2023
  • Překlad: Dominika Křesťanová
  • Obálka: Martin Radimecký
  • 240 stran
22. října 2023, Tomáš R. Tokoš