Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Shada: Doktorův zábavný průvodce po galaxii, Gareth Roberts: Shada – Ztracené dobrodružství Douglase Adamse (Doctor Who)

Roberts Gareth: Doctor Who - Shada - Ztracené dobrodružství Douglase Adamse

Co se stane, když se spojí autor legendárního Stopařova průvodce po Galaxii s kultovním britským sci-fi seriálem Doctor Who? Neexploduje sice vesmír, jak by mohla tahle kouzelné kombinace napovídat, ale vznikne řada povedených seriálových epizod a mezi nimi jeden nedokončený příběh.

Tomu se sice nepodaří nikdy v plné délce proniknout na televizní obrazovky, ale po letech spadne do rukou Garetha Robertse, který Adamsův nápad dotáhne do zdárného konce a přivede na svět Shadu. V té se čtvrtý Doktor vydává společně se svými společníky, paní času Romanou a věrným robotem K-9, na honbu za jedním dávno zapomenutým artefaktem, jež může vypustit něco, co by mělo raději zůstat utajeno. A z celé téhle honičky je neskutečně zábavná jízda napříč vesmírem.

Hlavní postavou Shady se stává čtvrtý Doktor, jež se tentokrát přenese do Anglie 70. let, zcela konkrétně na kampus cambridgeské univerzity, kde shodou okolností sídlí i jeho starý přítel. Ve stejnou dobu zde studuje také Chris, inteligentní mladík, který trochu postrádá sociální cítění a v jistých ohledech dokáže být neskutečně natvrdlý. Už léta se mu tajně líbí kolegyně Claire, která se však zanedlouho chystá odstěhovat do USA a mladík se proto pokusí o poslední zoufalé romantické gesto.

Věrný svým vědeckým základům se rozhodne vyznat jí nevyřčené city pomocí publikací o fyzice, jež si hodlá půjčit od starého profesora Chronotise. Netuší, že toto rozhodnutí mu na dlouhou dobu obrátí život vzhůru nohama poté, co se stane nedopatřením dočasným vlastníkem artefaktu, po němž zároveň touží i někdo velice mocný a zároveň vysoce zakomplexovaný. Když se do toho ještě přimotá rozverný Doktor se svými společníky, příběh si doslova říká o to, aby byl zatraceně zábavný.

Gareth Roberts v pěti bodech

  1. Rodák z anglického Buckinghampshiru, který se rozhodl zasvětit svůj život psaní scénářů pro britskou televizní tvorbu.
  2. Napsal několik epizod z nových řad Doctora Who, hlavně pro desátého a jedenáctého Doktora.
  3. Podílel se také na tvorbě pro britský seriál Coronation Street či spolupracoval na spin-offu Doctora Who s názvem The Sarah Jane Adventures.
  4. Mimo televizní tvorbu je autorem celkem devíti románů o Doktorovi.
  5. K Doctorovi Who se dostal právě skrze sledování Douglasových epizod v 70. letech a dokončení Shady pro něj bylo srdcovou záležitostí i výzvou, která ho prý stála vlasy i přátele.

Adamsovi se společně s Robertsovou pomocí, jehož ruka dotáhla nikdy nedokončené tahy mistrova štětce, podařilo vytvořit čtivý, místy bizarní a hravý příběh povedeně kombinující atmosféru Adamsových knih i klasického Doctora. Stránky lehce probíhají mezi prsty, zápletka svižně proráží příběhové vlny a klidné vody občas vystřídá bouře, jež zcela otočí původní směr dějové linky.

Jedinečné a okouzlující postavy

Každá z prezentovaných hlavních postav působí jedinečným a nezaměnitelným dojmem. Čtvrtému Doktorovi nechybí charakteristická hravost a potrhlost, Romana zastupuje seriózní část posádky a celé trio doplňuje roztomilý a loajální K-9. Nové postavy v podání Chrise, Claire a profesora Chronotise navíc vůbec nezaostávají za svými seriálovými kolegy. Chris působí sympaticky i přes nebo možná právě pro svou neohrabanost, Claire je sebevědomá, inteligentní mladá žena a profesor Chronotis zábavně roztržitý stařík. Ani roli záporáka nebyla vůbec špatně obsazena a největšího potenciálu dosahuje, když se jeho vážnost a krutost dostává do kontrastu s Doktorovou bezstarostnou povahou.

Shadě se obecně těžko něco vytýká. Pro fanoušky klasických i nových řad Doctora Who se zdá téměř jako samozřejmost zařadit ji do své knihovny, ale radost udělá i neznalcům tohoto seriálového univerza jako potřeštěné vesmírné dobrodružství, u něhož se navíc nemusí bát, že by jim kniha trpělivě nevysvětlovala všechny elementy kultury Pánů času nezbytné pro pochopení celého příběhu.

Douglas Adams společně s Garethem Robertsem vytvořili zábavný, hravý a inteligentní příběh, jemuž se povedlo vytěžit to nejlepší, co dělá z Doctora Who seriál oblíbený tolika generacemi. Shadě neschází sympatické a jedinečné postavy, jež hladce proplouvají skrze místy bizarní zápletku plnou zvratů, aby zase a znovu zachránili svět před mužem, kterému by neškodil roční pobyt v buddhistickém chrámu. Pro fanoušky se Shada stává téměř samozřejmou nutností, pro lidi, jež britský kultovní seriál stále míjí, nabízí epizodní příběh slibující, že se nebudou nudit ani jeden odstavec.

27. října 2016, Adéla Košařová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Doctor Who - Shada - Ztracené dobrodružství Douglase Adamse

Doctor Who - Shada - Ztracené dobrodružství Douglase Adamse
Vložit do pytle na zboží  Koupit 348 Kč 313 Kč