Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Seznamte se s Elektrou Nachiosovou, mistryní bojových umění a atentátnicí, Frank Miller, Bill Sienkiewicz: Elektra - Atentát

Miller Frank a Sienkiewicz Bill: Elektra - Atentát

Elektra. Daredevilova milenka a nájemná vražedkyně uvězněná v šílenství své mysli ožívá na stránkách Billa Sienkiewicze a slavného Franka Millera. Komiks, který se řadí mezi kultovní a který by neměl uniknout žádnému čtenáři komiksů, vznikal v letech 1986 až 1987. Českého vydání se dočkal po třiceti letech.

V tomto rozsáhlém příběhu je na samotném začátku Elektra najata na zabití jihoamerického prezidenta. Elektra ale není jen chladnokrevný zabiják, který jde jen za svým cílem. V hloubi duše je to narušená a zlomená bytost se svými vlastními démony. Kvůli tomu vidí zlo všude. A zlo se musí vymýtit. Za jakoukoli cenu nebo oběť.

Elektra: Atentát je bezesporu jeden z nejzvláštnějších komiksů, které můžeme najít. Je jiný a není to jen díky době, ve které vznikl. Po prvních stranách totiž nevíte, zda při jeho vzniku autoři na něčem jeli nebo zda nahlížíte do mistrovského díla. Elektra, jak nám ji Miller a Sienkiewicz představili, je naprosto jiná, než ji známe. Je šílená, často pomatená a neurvalá. Chodící stroj na zabíjení. V hloubi své duše je ale velmi komplikovaná a smutná. Ve svém příběhu odhaluje něco ze své minulosti, něco ze svého výcviku. Odhaluje vlastní nitro, vnitřní rozepře a boj proti Bestii.

Frank Miller a Bill Sienkiewicz v pěti bodech

  1. Frank Miller pochází z Marylandu, začínal jako kreslíř a je členem Síně slávy Eisnerovy ceny.
  2. Slavný komiksový autor měl ve svých rukou hrdiny jako Daredevil, Batman, Spider-Man nebo Wolverine.
  3. Miller se zkoušel prosadit i jako režisér, ale neúspěšně.
  4. Bill Sienkiewicz je držitel několika ocenění a především známý komiksový ilustrátor.
  5. Jeho práci můžeme najít převážně v komiksech od Marvelu, kde mezi neslavnější patří Elektra: Atentát a New Mutants.

Příběh ale není jen o ženě v rudém. Elektra k dosažení svého cíle využívá kdeco a kdekoho. Své oběti si dokáže omotat kolem prstu nejen sílou, ale i něčím, co silně zavání magií. Prostřednictvím vzpomínek, vnitřních monologů, rozepří nebo i povídání si s vlastním já se z přímočarého příběhu stává velmi komplexní a zároveň zmatené dílo, u kterého je opravdu dobré věnovat pozornost všemu, i sebemenším detailům.

Scénář Franka Millera je propracovaný do nejmenších detailů, dokonale zachycuje vnitřní rozervanost a odhaluje jednotlivé stránky lidské osobnosti. Jeho pojetí je ale jiné, než je zvykem. Nepotrpí si na žádné dlouhé výpovědi a postačí si klidně s jedním slovem. Nebo s více slovy, které k sobě ale klidně nepasují. V hlavě nám totiž může během pár vteřin proběhnout desítky různých myšlenek. A Elektra je velice složitá postava, šílená a lehce schizofrenní. Zvyknout si na tento až experimentální styl je tak ze začátku opravdu těžké. Při pozorném čtení a naladění se na autorův styl ale zjistíte, že jste četli něco ojedinělého.

Komplikovanost celého komiksu, kde u prvních částí ani nevíte, co se vlastně pořádně děje, umocňuje i samotná kresba od legendy amerického komiksu Billa Sienkiewicze. Jakoby odrážela šílené nitro nejen samotné hrdinky, ale i dalších protagonistů. Jednoduché až dětské náčrtky se ruku v ruce střídají s realistickými výjevy kreslenými akvarelem. Ilustrace tak postrádají všechno, co klasická komiksová kresba a dokonale souzní s Millerovým scénářem. Oba autoři svým pojetím posouvají komiks na úplně jinou úroveň.

Elektra: Atentát je na jednu stranu čtení pro náročnějšího čtenáře, na druhou stranu dokonale podkopává zažitý trend současných komiksů a ukazuje, že to jde i jinou cestou. Cestou šílenosti, cestou vlastního sebezničení. Je to unikátní a zároveň dosti experimentální dílo. Čtenář musí obdivovat až neuvěřitelnou spolupráci hlavních tvůrců, kteří se vzájemně překonávali stylem. Stylem, který je i dnes dokonalou kombinací šílenství a geniality.

  • Miller Frank, Sienkiewicz Bill: Elektra – Atentát
  • Crew, 2016
  • překlad: Darek Šmíd
  • obálka: Bill Sienkiewicz
  • 264 stran, 889 Kč (v e-shopu Fantasye již za 800 Kč)
19. března 2017, Tereza Vršková

Elektra - Atentát

Elektra - Atentát
Vložit do pytle na zboží  Koupit 889 Kč 800 Kč