Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sex, drogy a… korida?, Kateřina Huňová: Sladké sny

sladké-sny-huňová

Nadějné vyhlídky se tvoří pro spisovatelku Kateřinu Huňovou, která svojí první knihou Sladké sny představuje dystopický sci-fi svět, kde je spánek komodita tak vzácná, že ani pro nejvyšší smetánku není samozřejmostí, a za využití takového luxusu se často platí cena nejvyšší.

Epidemie Pandory zabila většinu lidské populace. Naštěstí pro přeživší byla vyvinuta vakcína, která má ale nepříjemný vedlejší účinek: nenávratná ztráta spánku pro vakcinované i jejich potomky. Lidé v „Novém světě“ si však brzy navykli na čtyřiadvaceti hodinové směny. Zvykat si na tvrdou práci po celý den si, nicméně, nemusejí všichni. Obyvatelé prvních dvou kvadrantů, na které je Nový svět rozdělen, si žijí pohádkový život plný blahobytu, zatímco lidé ve třetím a potažmo čtvrtém kvadrantu musejí živořit, aby si vydělali alespoň na odporné výživové koncentráty.

V tomto nuzném prostředí posledního kvadrantu žije i protagonista tohoto příběhu Jacob, který se živí jako toreador v Nové koridě. Ačkoli se tento sport stal zábavou pro lidi ze všech kvadrantů, zapichování banderil do robotických býku nevydělává dost, a tak si Jacob přivydělává dealováním zakázané drogy „Sladké sny“, která jako jediná látka na světě umožní uživatelům alespoň na pár hodin prožít opravdický spánek.

Jednoho dne se Jacobovi naskytne příležitost svoje umění toreadora naučit nadšeného a trochu bláznivého zbohatlíka z prvního kvadrantu, který se, dle svých slov, chce stát nejznámějším toreadorem na světě. Ačkoli hlavní hrdina lidmi z prvního kvadrantu pohrdá, je mu nabídnuta taková částka, která se nedá odmítnout. Tímto rozhodnutím se dá do pohybu řada událostí, jež změní život nejen Jacobovi, ale i lidem v jeho okolí.

Nezodpovězené otázky

Kateřina Huňová do svojí prvotiny dokázala vměstnat velmi zajímavý svět s nápaditou myšlenkou. Bohužel vysvětlení jednotlivých charakteristických aspektů světa v knize sice zazní, nicméně v nepříliš přesvědčivé formě. Nejpalčivější případy představují za prvé otázka, proč jsou vlastně lidé Nového světa rozdělení do kvadrantů? A za druhé, čím si Sladké sny vysloužily reputaci naprosto tabuizované drogy? V těchto chvílích se může zdát, že autorce dochází představivost, tento pocit se ale vytratí v momentě, kdy se dostaneme k ústředním motivům knihy, a to primárně k samotné koridě, která je svěží, neokoukaná a vnáší do knihy potřebnou dávku originality.

Kateřina Huňová v pěti bodech

  1. Narodila v roce 1986 ve Zlíně.
  2. Vystudovala obor marketing a reklama na Univerzitě Tomáše Bati.
  3. Ačkoli jsou Sladké sny autorčina prvotina, tak jako kreativní ředitelka reklamní agentury napsala nespočet reklamních sloganů či radiových a televizních spotů.
  4. Odmala se věnovala sportu. Léta hrála závodně volejbal, ráda lyžuje, bruslí, plave nebo cvičí jógu.
  5. Procestovala celý svět. Jednou z jejích oblíbených destinací se stal ostrov Tenerife, kde z části vznikla i tato kniha.

O něco složitější je charakteristika postav. Ty se na první pohled mohou zdát mírně archetypální, v průběhu knihy se však u většiny z nich rozvine vlastní příběh přinášející vysvětlení důvodů jejich konání.

Hlavní postavy jsou vesměs sympatické a jejich chování je konzistentní od začátku až do konce. Jediná výrazně vyčnívající postava je pak starý lektor meditačních cvičení guru Leonka, prostřednictvím kterého se autorka snaží do děje vnést dávku filozofie, a kterého si čtenář buď zamiluje, nebo ho bude nesnášet až do úplného závěru.

Akce, která vás nepustí

Celou knihu provází jeden důležitý neduh, a to nerovnoměrné fázování děje. První polovina je pomalejší, s notnou dávkou vysvětlování a nepostupujícím příběhem. Druhá polovina románu má o poznání rychlejší spád s poměrně dobře vykreslenou akcí, která čtenáře nepustí až do samotného závěru. Čtivosti napomáhá sice jednoduchá, zato však jasná a přehledná jazyková skladba.

Akce a vršení zvratů se utne až těsně před koncem. Na posledních cirka třiceti stránkách je rozvinuto mnoho zajímavých nápadů a možností, kam děj dále směřovat, ale žádná z předkládaných možnosti nenastane, jako by autorka na konec knihy neměla dost volných stránek. Po dočtení tak čtenáři zůstane na jazyku mírná pachuť promarněného potenciálu.

Sladké sny je dílo plné zajímavých nápadů, s obstojně napsaným příběhem a postavami, kterému mírně podkopává nohy neuspokojivé vysvětlení důležitých aspektů a nerovnoměrné rozložení děje. Každopádně za takto napsanou prvotinu by se nemusel stydět leckterý z dnes již notoricky známých spisovatelů, a pokud Huňové nedojde s přibývajícími knihami síla, není se třeba obávat, že by její jméno zaniklo mezi ostatními autory.

  • Kateřina Huňová: Sladké sny
  • Fantom print, 2022
  • obálka: Filip Geleta
  • 352 stran, 339 Kč (v e s-hopu Fantasye již za 237 Kč)
23. září 2022, Daniel Pařízek

Sladké sny

Sladké sny
Vložit do pytle na zboží  Koupit 339 Kč 237 Kč