Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Severská mytologie v podání J. R. R.Tolkiena, J. R. R. Tolkien: Legenda o Sigurdovi a Gudrún

Tolkien J. R. R.: Legenda o Sigurdovi a Gudrún

Legenda o Sigurdovi a Gudrún je pokusem J.R.R.Tolkiena zpracovat část dávných severských mýtů ve zcela nové podobě. Legendu popisující tragický příběh Sigurda, Brinhyld, Gudrún a jejích bratrů, dochovaný v Sáze o Völsunzích a „mladší“ prozaické Eddě Snorriho Sturlusona Christopher Tolkien předkládá přesně tak, jak se dochovala v autorově osobní pozůstalosti.

Knižní nakladatelství Argo si pro vánoční trh 2012 připravilo jedno knižní lákadlo, které jen tak nějaký čtenář fantasy nepřehlédne. Jméno J. R. R. Tolkien, obzvláště teď během hobití mánie, budí značnou pozornost. Samozřejmě by tomu nebylo jinak i bez filmové adaptace. Ne nadarmo je totiž profesor Tolkien jedním z nejuznávanějších a nejobdivovanějších spisovatelů nejen ve světě fantasy literatury.

Českým čtenářům se nyní dostává do rukou poslední vydané dílo tvůrce Středozemě, posmrtně zpracované jeho synem Christopherem Tolkienem. Legenda o Sigurdovi a Gudrún sestává ze dvou kompletně dochovaných epických básní, které nakladatelství vydalo bilingvně, opatřené bohatým komentářem a poloodbornými texty. Ačkoli se samotné skladby jmenují jinak než celá kniha, spojení „Legenda o Sigurdovi a Gudrún“ bylo převzato z podtitulu uvedeného na Tolkienově osobním rukopise. Nová píseň o Völsunzích a Nová píseň o Gudrún vycházejí kompletně ze severské mytologie a podávají komplexní podobu jednoho z příběhů skandinávské Eddy, známé každému, kdo se o mytologii zajímá byť jen okrajově.

J. R. R. Tolkien v pěti bodech

  • Anglický spisovatel, filolog a profesor na Univerzitě v Oxfordu nejvíce známý jako autor trilogie Pán prstenů, Hobita a Silmarillionu.
  • Spolu s přítelem C. S. Lewisem, autorem fantasy série Letopisy Narnie, byl členem literárního diskuzního klubu Inklings.
  • V roce 1972 obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria.
  • Pro své příběhy z prostředí Středozemě používal J. R. R. Tolkien pojem „legendárium“.
  • V roce 2008 byl novinami The Times zařazen na šesté místo v žebříčku padesáti největších britských spisovatelů od roku 1945.

Tolkien zpracoval své básně za využití původního metra, jakým byly psány nejstarší eddické verše. Bravurně napodobuje původní podobu básní, pracuje s jejich motivy a zároveň přichází i s vlastním pohledem na některé z mytologických postav. Pro většinu fanoušků tolkienovské ságy nejspíš nebude překvapením, že spisovatel se o severské národy velmi zajímal a jeho díla byla touto oblastí zájmu notně ovlivněna. (Jména trpaslíků v knize Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky například vycházejí právě ze staré Eddy).

Legenda o Sigurdovi a Gudrún je určena spíše náročnějším čtenářům, jenž mají s obsahem ať už básnické či prozaické Eddy nějakou zkušenost. Velká řada rozborů a fragmentů přednášek o skandinávské literatuře potěší všechny lingvisty a znalci Tolkienovy Středozemě pak znovu ocení, jaká provázanost existuje mezi starými mýty a světem Pána prstenů. Samotné básně si pak užijí i ti, jejichž znalosti mytologie končí u Thóra a Lokiho, ovšem jejich hodnotu pravděpodobně nedocení a odbornější část knihy je neosloví.

Legenda o Sigurdovi a Gudrún sice nevychází z fiktivního světa Středozemě, určitě ale nabízí nový pohled na jejího autora. Tolkien o vydání svých básní zřejmě nikdy neuvažoval a čtenáři proto mohou poděkovat jeho synu Christopherovi za odvahu vydat se do nepublikovaných vod otcovy tvorby. Nebýt toho, lidé by nikdy nedostali příležitost přečíst si další kvalitní dílo, jež si nezaslouží zůstat nepublikováno. Grafická podoba obálky navazuje na vydání předchozích autorových knih, a bude se proto krásně vyjímat v knihovnách všech sběratelů a fanoušků J. R. R. Tolkiena.

  • J. R. R. Tolkien: Legenda o Sigurdovi a Gudrún
  • Argo, 2012
  • překlad: Jan Kozák, Stanislava Pošustová-Menšíková a Vít Penkala
  • obálka: Matouš Přikryl
  • 300 stran, 398 Kč (v e-shopu Fantasye již za 358 Kč)
5. února 2013, Jana Balharová

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Legenda o Sigurdovi a Gudrún

Legenda o Sigurdovi a Gudrún
398 Kč 358 Kč