Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Šeroprostor vábí navigátorku Siri tolik, že ji neodradí ani hrozba jisté smrti, Ann Aguirre: Šeroprostor

seroprostor

Při posledním skoku vesmírem přežila havárii korporační vesmírné lodi jen Siranta. A zaměstnavatel zoufalé skokance tvrdí, že právě ona má na svědomí smrt cestujících i milovaného pilota. Terapie jí namísto klidu a ztracené paměti přináší sílící jistotu, že jediný další den zde ji připraví o rozum. Pokud nechce zemřít v cele, ale uprostřed nádhery šeroprostoru, musí prchnout s přitažlivým cizincem a jeho nepřátelskou posádkou.

Pulty knihkupectví aktuálně zaplavuje silný proud paranormální romance, subžánru urban fantasy. Možná i díky této skutečnosti se milostné peripetie začínají prosazovat také v příbězích nejryzejší science fiction. Jasným důkazem je cyklus o Sirantě Jax od autorky zejména romantické fantastiky, Ann Aguirreové. Ta stvořila svět typický pro vzdálenou budoucnost plnou vesmírných cest, mimozemšťanů a diktátorských korporací.

V knize Šeroprostor se lze vesmírem pohybovat díky stejnojmennému prostoru podobnému červí díře nebo podobné vychytávce v jiných sci-fi příbězích. S pomocí techniky a vzácného genu jím kosmické lodě dokážou navádět skokani jako Siranta. Jejich umění je ale vyváženo tím, že zvládnou jen omezený počet cest, než vyhoří. Tedy, většina z nich.

Anne Aguirre v pěti bodech

  1. Vyrůstala v bílém domě uprostřed kukuřičného pole, jako větší získala titul z anglické literatury, aby se nakonec stala úspěšnou autorkou bestsellerů podle New York Times a USA Today.
  2. Svou debutovou knihu Šeroprostor (série Siranta Jax – šest dílů plus trilogie Dred Chronicles ze stejného vesmíru) vydala v roce 2008 poté, co se při četbě současné fantastiky (McKinleyová, Briggsová, Shinnová, McKillipová, Owensová, Willisová či Smith-Readyová) rozhodla také psát.
  3. Kromě romantické sci-fi píše také urban fantasy (série Corine Solomon), společně s manželem tvoří steampunkový cyklus (Apparatus Infernum), plus několik antologií.
  4. Věnuje se ale i tvorbě pro mládež – patří mezi ni dystopická trilogie (The Razorland), trilogie paranormálně-hororově-romantická (The Immortal Game) i romantická (The 2B).
  5. Nyní píše na plný úvazek a žije v Mexiku s manželem, dětmi i nejrůznějšími domácími zvířaty.

Cestování kosmem by mohlo stát rebely život a navigátorku srdce

Vesmírná skokanka Siranta Jaxová je hrdinkou a nejlepší navigátorkou celé Korporace. Do chvíle, než během přistání havarovala dopravní loď plná diplomatů, k jejímuž řízení se připletla. Oběťmi jsou všichni cestující včetně pilota Kaie, Sirina milence. Tragédie skokanku odsoudila k trýznivému pobytu na korporační stanici, než se havárie prošetří. Asi by pomohlo, kdyby si pamatovala něco z doby těsně před dopadem. Takhle se jen dohaduje, zda tragédii skutečně způsobila ona, jak ji o tom utvrzují psychiatři.

Jediným řešením se zdá následování tajemného cizince, který se zčistajasna objeví v její cele. Tento bezcitný sexy drsňák jménem March ovládá bojové umění, řízení kosmické lodi i telepatii. Zároveň vede také skupinku rebelů usilujících o ukončení monopolu Korporace ovládající vesmírné hlubiny. Siri poznává i jeho minulost a fakt, že je schopen překvapivě hlubokého citu. Tedy jiného, než je nenávist k předem odsouzené navigátorce.

Úvodní díl sérii představuje

Kniha Šeroprostor je založená hlavně na cestování vesmírem, ve kterém bojuje všemocná organizace o monopol na kosmické lety s osamělou skupinkou rebelů. Ta usiluje o stvoření vlastních skokanů, odchovaných v ústraní díky Sirantě. Partyzánská akce Marchovy posádky, kde má každý své tajemství, je tak zpestřená příchodem nevítaného cizince.

Potud by cyklus Ann Aguirreové mohl být „jen“ další akční vesmírnou sci-fi. Prvořadé líčení životních peripetií mladé ženy, jejího sžívání se s ostatními archetypálními členy posádky a jejích osobních trablů ji však odlišuje. Zatímco ostatní sci-fi příběhy jsou většinou unisex nebo spíše pro muže, zde dokázala autorka předem daný druh literatury přetavit v něco jako sci-fi obdobu paranormální romance. Je otázkou, jak se takové počínání líbí pánům, ale milovnice spojení hard sci-fi a milostných příběhů jistě potěší.

První část inovované vědeckofantastické série představuje svět, v němž na vrcholku společenského žebříčku stojí kromě boháčů, závislých na vesmírných cestách, i vzácní skokani, jako je Siranta. Ta se vinou tragédie dostává z vrcholu až na samé dno a zvednout se z něho jí pomáhá několik hrdinů ještě drsnějších, než je sama hubatá navigátorka. Proto si čtenáři mohou užívat jak jejich špičkování, tak fyzické střety.

Souboj Davida s Goliášem v mrazivém kosmu

Většina čtenářů asi již od prvních stránek vyprávění tuší, že skokančina amnézie a tragédie lodi tak nějak nebude její vina. Siri není příliš extrovertní nebo milá, přesto je evidentní, že není zlá ani šílená. Dokonce již od počátku vzbuzuje sympatie. Také další hlavní postava – pilot March – nepůsobí na první pohled příliš vstřícně. Dokonce ani na ten druhý, ale většinu zkušených čtenářů napadne, že fešný nedobrovolný zachránce se brzy stane více než nadšeným.

Podobně je na tom i jeho rebelská posádka, zvící nerudné lesbické střelkyně a mechaničky, podivínského specialisty na komunikaci a podezřele milého doktora, která má vůči odtažité přivandrovalkyni zprvu výhrady. Brzy se však rozplynou za řevu mimozemských krvelačných monster (jako z oka vypadlých létajícím potvůrkám z Černočerné tmy), nepřátelských vidláků či lovců odměn, ale i díky hrdinčiným soucitným gestům, díky vyvrácení zakořeněných mýtů, odhalení některých tajemství a hlavně díky jí samotné.

Kromě svého čtenářského určení je ale Šeroprostor (space opera pro dámy) velmi podobný literárním kolegům. Obsahuje všechno, co by mít měl – nejednoznačnou hlavní postavu nebo dokonce dvojici a vlastně celou posádku. Má i hlavního záporáka, ba celou organizaci, ale také klasická prostředí ve vesmíru i na površích planet, stejně jako zábavnou akci během kosmických honiček, v sídle megalomanského šílence nebo prohledávání nepřátelských základen.

Je sice pravda, že k tomu, aby patřila ke špičkové science fiction, jí ještě leccos chybí. Mnoho by vyřešilo, kdyby autorka například přidala více přímé řeči nebo zasvětila čtenáře hlouběji do samotného světa. Avšak s ohledem na fakt, že jde o prvotinu a nechybí kromě výše uvedeného také sympaticky úderný závěr, najdou se nečekané zvraty nebo překvapí pár zajímavých tajemství zvoucích k odhalení, přečíst si Šeroprostor vůbec není na škodu.

  • Ann Aguirre: Šeroprostor
  • Fantom Print, 2015
  • překlad: Jan Kovář
  • obálka: Scott Fischer
  • 256 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye s časopisem Pevnost již za 125 Kč)
12. října 2015, Olga Buriánková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).