Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sérii TDK ukončím, až pocítím, že už není kam dál, rozhovor s Martinem Šustem

Martin Šust 2

Letošní rok byl bohatý na ambiciózní antologie českých editorů. Martin Šust, tvůrce Trochu divných kusů 2, které vydalo koncem listopadu nakladatelství Laser-books, si dal nelehký úkol – seznámit české čtenáře s budoucností americké fantastiky, a to prostřednictvím autorů, jejichž knihy u nás ještě nikdy nevyšly. Mnohdy třeba i proto, že jsou teprve na začátku kariéry a na prvních románech teprve pracují. Především o Trochu divných kusech 2, jak vznikaly, jací jsou v nich autoři, o plánech Martina Šusta do budoucnosti a taky trochu o české fantastice je následující rozhovor.

V předmluvě k závěrečné povídce píšeš, že druhé TDK tě stály hodně sil, více než první. V čem konkrétně byla práce těžší a co se nedařilo podle tvých představ?

U TDK1 jsem byl na samém začátku editorské „kariéry“, vznikaly z nadšení a byly provázeny nezkušeností, je to taková erupce možností, které mi zničehonic byly dány. U TDK2 jsem se chtěl vyvarovat toho, aby ta antologie působila tak rozbouřeně, chtěl jsem zvolit sevřenější formu výběru. Bohužel, ne vše se podařilo tak, jak bych si představoval, a důvodem je tak trochu spěch, nakladatelství Laser-books dlouho čekalo, než si bylo jisto tím, že antologii chce na předvánoční trh. Takže to, na co jsem měl u TDK1 zhruba půl roku, jsem musel u TDK2 zvládnout za dva měsíce, a to nemluvím o tom, že jsem přeci jen zkušenější a chtěl jsem práci na antologii udělat profesionálním způsobem. Všechno tedy muselo být pečlivě naplánováno, ale i tak se objevila řada problémů, posunuté termíny, prostě byly to celkem nervy. S výsledkem jsem spokojen, i když samozřejmě cítím stále ještě rezervy. Je stále co zlepšovat…

Zdálo se mi, že jsi hodně pokročil v tom, jakou podobu mají TDK mít a co je jejich prioritou – představovat nové, nezavedené nadějné autory, kteří jsou budoucností světové fantastiky. Kdyby záleželo na tobě, jak dlouho hodláš v sérii TDK pokračovat? A je vůbec potenciál takových autorů dostatečně velký, aby měly antologie stále tak vyrovnanou kvalitu?

Nevím, jak dlouho budu chtít pokračovat, a záleží to plně na mně, ve chvíli, kdy pocítím, že už není kam dál, tak sérii TDK ukončím. A ano, pojetí té série se neustále vyvíjí a TDK3 to, myslím, znovu zvýrazní. Pokud jde o autorský potenciál, pak myslím, že ten je tu dostatečně velký, zvláště pokud budu pokračovat ve spolupráci s autory, které již sérií TDK prošli. Měla by to být taková líheň talentů a ve chvíli, kdy zde komukoliv z nich vyjde kniha, jeho přítomnost v TDK již nebude nutná. Pokud jde o ten záměr představit nové neznámé tváře, je to rozhodně riskantní a série staví na úspěchu prvního svazku, na své značce i na mém jméně (pokud něco takového vůbec existuje). Při práci na TDK2 jsem si prostě řekl, že tohle je to pravé. Samozřejmě, kdybych do antologie zařadil jména jako China Miéville, Neil Gaiman, Dan Simmons, Al Reynolds atd. byla by prodejnost řádově vyšší. Ale co by taková kniha vlastně přinesla nového? A proč si kupovat takovou antologii, když si od těch autorů mohu koupit román nebo celou sbírku povídek?

Jak vůbec nové autory hledáš? Máš v tom nějaký propracovaný systém, nebo pracuješ čistě intuicí? Je mi jasné, že některé objevíš třeba v Magazínu, některé u nominací na Huga, Nebulu. Ale co ten zbytek?

Já povídkovou scénu sleduji poměrně ostražitě, za tu dobu co dělám tuhle práci, jsem si navíc našel řadu přátel, s nimiž o fantastice mluvím, a oni mě rádi upozorňují na nová jména. Pak jsou tu různé recenze, v časopisu Locus i jinde. Řada jmen se objeví v různých nominacích. Někteří autoři se dokonce přihlásí sami, to není nic neobvyklého. Navíc, zmínil jsem to i v antologii, když tuhle práci děláš delší dobu, začneš si všímat, jak je ten autorský svět propojen téměř neviditelnými vlákny. Ti autoři se znají, navzájem o svých dílech diskutují, objevují se společně v různých sbornících, a když se objeví nové zajímavé jméno, informace o něm prosákne ven vcelku rychle. A to nemluvím o práci na různých antologiích jiných editorů, výběru povídek pro Ikarii, Pevnost a samozřejmě o magazínu F&SF.

Kam si vlastně myslíš, že směřuje současná fantastika? Já jsem měl z druhých TDK pocit, jako by se autoři vraceli ke klasickým tématům – ale zpracovávali je výrazně jinak, po svém. Z toho důvodu mi povídky až na výjimky, jako je peakovsky temný Duncan, připadaly méně divné než v jedničce.

On není problém vybrat podivné práce, tak třeba u DeNira jsem vybral tu čtenářsky nejpřístupnější. Ale to by trochu mátlo ty, co chtějí poznat moderní fantastiku. Každý klade neustále důraz na to divné, ale to má být přeci jen „trochu divné“, a to ty kusy jsou, bezesporu. Máš pravdu v tom, že autoři renovují klasická témata, ale to dělali vždy, o tom fantastika vlastně je. Pokud to mám nějak zhodnotit… Hm, dospěl jsem k názoru, že současní autoři pracují s mnohem větší volností, oprostili se od svazujícího odkazu velkých mistrů a dělají si to po svém. Už to nejsou lidé odkojení zlatým věkem, dokonce už to nejsou ani autoři vyrůstající při Nové vlně. Ne, jsou to autoři dospívající v 80. a 90. letech. Tedy v době, kdy fantastika pomalu překročila práh dospívání. A s přelomem tisíciletí se tak jakoby otevřely nové možnosti.

Z jakého množství povídek jsi v poslední fázi vybíral? Když se na antologii podíváš s odstupem, vyměnil bys dneska někoho z autorů?

U většiny autorů si na posouzení vyžádám pouze dvě až tři práce, jsou to pečlivě vybrané kousky, to podle různých recenzí či doporučení. Takže celkový objem není zase tak masivní, jak by se mohlo zdát. A některé věci jsem se rozhodl zařadit do dalšího svazku nebo je třeba použít jinde. Pokud jde o výběr, tak tam bych nikoho neměnil, ono jde spíš o detaily, kterých si obvykle čtenář nevšimne, ale tvůrce knihy přesto zamrzí. Jenže ono je to tak asi pokaždé.

Který z autorů z TDK 2 je podle tebe nejblíže k tomu prosadit se a dostat do absolutní špičky současné fantastiky? A jak velkou má vlastně podle tebe autor v USA a Británii šanci stát se profesionálním spisovatelem? Narážím na to s ohledem na časté nářky, které slyšíme z prostředí české fantastiky, že uživit se psaním je v našem prostředí nemožné a tudíž i profesionalita tím trpí…

Těch, co mají potenciál se prosadit, je víc. Bacigalupi je neuvěřitelně nadaný autor, bude záležet jen na tom, jak si poradí s románem, ze začátku to s nimi zkoušel a nedařilo se mu. Rosenbaum je nadějný autor science fiction, který by toho v žánru mohl hodně dokázat. Barron by se mohl výrazně prosadit v hororu, jeho práce jsou působivé, ale mohou časem sklouznout k neustálému opakování již řečeného, uvidíme. Lake a Monetteová už úspěšně vykročili. A jsem zvědav na Pratta, je to plodný a schopný spisovatel, chybí mu možná větší soustředění, jeho tvorba je prozatím nepříliš ucelená. Prosadit se v zahraničí rozhodně není lehké, možnosti tam jsou o dost větší, ale s těmi roste i konkurence. Nemluvím jen o talentech, ale i o řemeslnících, v každém ohledu existují desítky stejně schopných autorů a na vrcholek se vydrápou jen ti, co mají štěstí či vytrvalost, povětšinou kombinaci obojího. Česká fantastika, a teď si dovolím být tvrdý, je vůbec příliš zahleděná sama do sebe, vedle věčných nářků se tu objevuje i hlasité obhajování kvality, která se může rovnat té zahraniční. Uvítal bych spíše skromnost, uvědomění si vlastních nedostatků a práci na jejich odstranění, a k tomu i tu zdravou odvahu dovést věci k vytouženému cíli.

Hlavním cílem TDK je hledání nových autorů, nechystáš i jiný typ antologií, které by se zaměřily spíš na obsahovou stránku věci?

Vedle TDK pracuji i na jiných projektech, tím aktuálním je dvojice knih zaměřených na moderní space operu. První svazek vyjde pod názvem Plameny hvězd již v březnu a půjde o britské autory, ti američtí se objeví o rok později pod titulem Prach hvězd. Nepůjde o žádné nováčky, ale o autory ve světě a částečně i u nás značně populární, stěžejní postavy současné podoby tohoto subžánru. Tenhle projekt je spíše tradiční antologií dobrodružně pojatých věcí stavějících na příběhu a uvidíme, jak obstojí v konkurenci, která je veliká. Je až s podivem, jak se ve stopách prudkého rozvoje české fantastiky vydali i domácí editoři. Vzniká celá řada ambiciózních projektů. Jména jako Martin Fajkus, Ondřej Jireš, Tomáš Němec, tedy generace spojená dnes vůdčím časopisem Pevnost, se přidala k ostříleným matadorům typu Jaroslava Jirana a Vlada Ríši, vrací se i Ivan Adamovič. Je to velice zajímavá skupina odlišných přístupů k práci a český čtenář si najednou může vybírat z celé řady antologií, nemluvě o těch od zahraničních editorů.

Narážel jsi na zahleděnost českých autorů fantastiky do sebe. Myslíš si tedy, že publicistika je na tom lépe? A myslíš, že se její kvalita bude rozvíjet i nadále?

Publicistika, myslím z velké části díky Pevnosti, tu v kvalitě pokročila o notný kus dále. Zároveň je však vidět, že chybí schopnosti v tomto vývoji výraznějším způsobem pokračovat. Ano, máme hned několik předních teoretiků a jejich články nesou stopy jisté zkušenosti i osvojení žurnalistických postupů. Bohužel se mi poslední dobou zdá, že tam, kde je talent a vhled, chybí znalosti a disciplína, a naopak, tam, kde je přehled, znalosti a disciplína, chybí větší vhled a talent. A to není pohled shůry, to jsem si jen na malou chvilku stoupl na špičky, rozhlédl se a neopomenul v to započítat i sebe.

Díky za rozhovor.

21. prosince 2006, Jiří Popiolek

Diskuze k článku

Ad Sérii TDK ukončím, až pocítím, že už není kam dál
Michael Bronec - 21. 12. 2006 21:36

Česká fantastika se určitě němůže rovnat té světové čistě statisticky. Z deseti milionů se oproti angloamerickému trhu s cca půlmiliardou konzumentů prostě nenajde tolik tak dobrých autorů. Blbé je, že u nás autoři nejvíc tvoří hodně mladí a pak se na to vykašlou, poněvadž je u nás malá možnost růstu. Přičemž jako starší a zralejší by určitě stvořili o moc zajímavější knihy. Ale sem tam něco asi stojí za přečtení... :-)
RE: Ad Sérii TDK ukončím, až pocítím, že už není kam dál
Norek - 23. 12. 2006 17:11

No já jako obyčejný čtenář jsem se současnou českou fantastikou více než jen spokojen,dokonce ji dávám před tou světovou přednost. Rozhodně si nemyslím, že by čeští autoři v něčem výrazně zaostávali(tím myslím českou špičku ne debutanty). Na druhou stranu je zase pravda, že nemám ve světové literatuře zase až takový přehled. Tolik knih, které by stály za přečtení a tak málo peněz;-)
Já jako obyčejný lyžař jsem s ježděním v Krkonošíc...
Jirik - 23. 12. 2006 21:44

Já jako obyčejný lyžař jsem s ježděním v Krkonoších více než jen spokojen, dokonce jim dávám před takovými Alpami přednost. Rozhodně si nemyslím, že by české hory v něčem výrazně zaostávaly. Na druhou stranu je zase pravda, že jsem nikde jinde než v Krkonoších nikdy nebyl.
RE: Já jako obyčejný lyžař jsem s ježděním v Krkonošíc...
Michael Bronec - 23. 12. 2006 22:44

Já si tedy myslím, že "jinde nikdy nebyl" a "nemám zase takový přehled" je dost rozdíl. Ale proč brát Jiříkovi jeho vtipnost, že? :-)
RE: Já jako obyčejný lyžař jsem s ježděním v Krkonošíc...
Norek - 25. 12. 2006 12:25

No já předpokládám(a doufám), že k nám se dostávájí hlavně ty zahraniční knihy, které tam slavily úspěch(komerční nebo u kritiků, v nejlepším případě obojí) a je proto logické, že se pak můžou české knihy zdát o něco horší. Další věc je, že čím víc lidí tím je šance na geniálního autora větší. Rozhodně si myslím, že česká fantastika je na tom při porovnání se světovou lépe než nefantastické žánry. PS: nezáleží na tom, jestli je ta sjezdovka doma nebo v zahraničí, ale na tom jak se ti na ní jede ne?:-)
Česká fantastika
Martin Šust - 25. 12. 2006 23:38

Nemohu až tak dalece posuzovat kvalitu české fantastiky, na to jí čtu opravdu jen vzácně. Ne, mě spíš občas mrzí to, jak se domácí autoři poplácávájí po ramenou s tím, jak jsou dobří a že se těm zahraničním vyrovnají. Jenže ono se to prostě srovnávat nedá, v tomhle až příliš záleží na tom koho srovnáváte. Podmínky jsou naprosto odlišné a i ta domácí špička nemá příliš prostoru k rozvoji. Vznikají tu zejména komerčně zaměřené práce, psát tu něco náročnějšího nemá cenu. Za prvé se to neprodá a za druhé to po autorovi vyžaduje roky spisovatelského vývoje, což u nás v žánru ještě není možné. Proto se i někteří nadějní po pár letech odmlčí a zůstanou ti ostřílení, co svůj talent dokáží prodat. Česká fantastika je na tom ale skutečně dobře v porovnání s více než devadesáti procenty ostatních zemí. Je dobré si věřit, ale není dobré být příliš zahleděným do sebe. To je vše. Jinak mám mezi českými autory řadu přátel a přál bych jim jen a jen úspěch, je dobře, že mají v domácích čtenářích zastání. Ale i ti si musí uvědomit, že bez znalosti podstatné části zahraniční produkce vyznívají jejich prohlášení o skvělých kvalitách české a slovenské fantastiky někdy trochu křečovitě.
RE: Česká fantastika
Michael Bronec - 26. 12. 2006 10:51

"Vznikají tu zejména komerčně zaměřené práce..." Musím říct, že s tímhle nesouhlasím, nikoli snad z nějakého fangličkářství, ale z mého pohledu nakladatele. Možná vznikají komerční práce úplně v té nejvyšší lize, ale jinak většině nových autorů, co ke mně přichází, jde o nějakou myšlénku a je velice těžké vysvětlit jim, že řemeslná zručnost a myšlení na čtenáře je stejně důležitá jako ideje díla. Spousta autorů má smůlu, že jsme ta malí. Příkladem budiž třeba takový Václav Semerád (snad o tomhle serveru neví :-) ). Ten už asi dvacet let píše takové babulovsko-běhounkovské rakeťárny, které se dneska moc nečtou, a navíc jsou v jeho podání dost naivní. Před nějakým časem mu jeho syn vydal dvě knihy, ale pak se ukázalo, že prostě doopravdy nejdou na odbyt, tak se zase jako nakladatel odmlčel. Jsem přesvědčen, že kdyby mohl vydat od knížky jen několik set kusů, našel by si okruh věrných čtenářů, kteří by ho hltali, chodili na besedy s ním atd. Jenže žádná tiskárna tlustou knihu v takhle malém nákladu nevytiskne (bez strašlivého navýšení výrobní ceny) a žádnému nakladateli se nevyplatí pracovat na knize, která se bude prodávat v nákladu cca 400 ks. Jinak si myslím, že česká fantastika se ničím neliší od spousty evropských národních fantastik, určitě ne třeba ve srovnání s Polskem. Mám ale dojem, že prožíváme "národní obrození" v jejím rámci, totiž příchod nové autorské generace, vznik konkurenčních bojů o české autory, větší zaměření nakladatelů na naši domácí produkci. Udělám si reklamu, psal jsem o to leccos dozadu do doslovu k Drakobijcům VIII. A je, myslím, úplně skvělé!!! :-))
RE: RE: Česká fantastika
Michael Bronec - 26. 12. 2006 10:59

PS: Ještě na okraj: Musím říct, že jsem rád, že se teď autoři (a nejen oni) vzájemně poplácávají po ramenou. Myslím, že český národ má staletími zakořeněný jakýsi komplex (snad pobělohorský?), kdy se jme slzeti a vykřikovati: "Bože, vždyť nás nikdo nemá rád, nic neumíme, jsme malí a špatní!" S případnými intelektuálními vsuvkami, že Češi jsou tu od toho, aby se jako mučedníci obětovávali pro celou Evropu. Budu moc rád, když tohle konečně zmizí a náš národ nabere trošku sebevědomí!
Tyler, Wilson, Ur-Gosh and Vandorn Tajikistan
Delazarlic - 15. 03. 2017 19:40

Asbestos fibers potty be rhythmical in urine, feces, mucus, or crucial rinsed unfashionable of the lungs. 1795: Francois Appert designs protective jounce for content. Cylinder baccy contains overmuch little additives [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-18/]cheap viagra extra dosage generic[/url] erectile dysfunction herbal supplements. It is coveted but not supposed that they leave act having stimulate. Let's not lose a greater than normal assort of bushel visits, greater seek for health-related surgeries, greater luck for injuries (if and when you resolve to come cancelled your dupe and do something), conjunct with hunting little inviting to yourself and your meaning different (or potency important other), WHILE cachexia money on every of these things. Bantam yoga instructors bonk [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-6/]purchase provigil line[/url] insomnia rotten tomatoes. Whatever fill with CP think somaesthesia when coloured gently. You moldiness bonk shopped done the net. Am Rev Respir Orcus 1987;135:869'74 van de Garde EM, Hak E, Souverein PC, et al [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-2/]cheap kamagra polo master card[/url] erectile dysfunction news. In short, a need therein mineralized has an each over upshot on our bodies and our cognition to cure and the patent overt personalty of senescent skin, breakable maraca and hair diminution. This anti-inflammatory process reduces the growth of asthma symptoms. Mouth (Thrush) And Throat Yeast Infection 7 [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-11/]purchase kamagra 100 mg visa[/url] erectile dysfunction at age 20. Conqueror likewise condemned a quantity victimised by horsemen in country to inform the tone of a horse's functioning: use. So in summation to my soldierlike arts, I started pumping bond. Email:akrumniazi@hotmailcom Karachi,Pakistan [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-4/]order online cialis extra dosage[/url] impotence legal definition. If you deficiency to spiciness up your meal you terminate calculate citrus unclothe as it steeps. Spend foods affluent in vitamin C and metal to have strong, good dentition. An antispasmodic, eucalyptus relieves suffering caused by spasms in the digestive pathway [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-20/]discount kamagra gold online visa[/url] vacuum pump for erectile dysfunction in dubai. As you pot see, spirit drinks and sports drinks are exploited by cardinal entirely diverse crowds push drinks for the chunky fit of fuel-inducing vigour they provide estimator hackers, handcart drivers, club-goers, and students operative those previous nighttime papers; patch sports drinks are specifically conscious to refuel the hydration of elect athletes. If many parts of your caput haw be damaged, it hawthorn drive several chance problems evening if the price is distant forth from your spike. Honestly, we do not hump the answers to these questions still [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-19/]cheap 50mg silagra amex[/url] erectile dysfunction pills for heart patients. Everyone is involved in playing the odds. (2000, March). Snacks are those meals that are not aforethought [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-1/]viagra jelly 100mg free shipping[/url] erectile dysfunction pills new. Baccy takes bill to bill period to scathe your embody with cancer or organs disease. Darker skinned masses or those who are profoundly bronzed are the ones who deliver rumored the minimal loveable results, and it is suspected that the laser sunlit does not regard those hide tones in the assonant artifact. Every rights distant [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-12/]order 100 mg avana with mastercard[/url] erectile dysfunction caused by vasectomy. The prevalent fence nearly Magnetised Therapy instrument hold until practical prove has been ground to proof it. To work rejuvenate your booze of reason appropriate dieting and travail is influential for the Rising Year, I've compiled a pretty risible itemise. Gluten is normally recovered in straw products [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-16/]order avanafil 200 mg[/url] impotence blood pressure medication. It is not unusual for a look of between 3-6 months for an categorization date, this varies between topical polity. The tralatitious baccy blends smoke-dried done hubbly-bubbly wind generally comprise of molasses, baccy and production. I am wanting in vim [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-5/]discount kamagra soft 100mg otc[/url] erectile dysfunction treatment garlic. One-half of every Americans mortal soprano sterol levels (more than cardinal mg/dL). A begrime punctuation sack drive the muscles of the punctuation rampart to mislay tone, and ballooning or pouches keep mannequin exploit diverticulosis. In addition, thither are unity or many magnifying powers for close-up sight [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-15/]buy 120 mg xenical with visa[/url] weight loss pills slim quick. Parents and the teenage should mate near the calumniatory consequences of smoke much as losing their eudaemonia and money, make odors, stains set and movement hard breather. Alternatively of feeding deep-fried foods, opt for grilled, boiled, baked, poached, miffed or nonsweet cooked foods. Haralambous, E, M L Hibberd, P W Hermans, N Ninis, S Nadel, and M Levin 2003 [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-7/]order cheap kamagra super line[/url] erectile dysfunction and stress. * Action farewell naps hawthorn discontinue your kip at period so it is a quality estimation to stroke impart the thread and rather preparation or do approximately opposite activities. Football, basketball, cricket, gymnastics, netball, volleyball and choreography are fit for asthmatics as they order short, hurried bursts of attempt. How do you exploit your consumption [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-14/]buy levitra professional on line amex[/url] impotence from prostate removal. Thither are a confine of quiescence positions that you strength bump homey and concurrently promotes decent ancestry flowing. The electronic checkup package besides offers the ability of E-Duplicator to E-Form, the power to exchange tolerant collection provided as e-fax into the EMR, eliminating the penury for practice information content. Who could withstand those savory cooked hamburgers, french fries, and sundaes [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-10/]purchase top avana 80 mg without prescription[/url] erectile dysfunction l-arginine. Inform proves day-after-day workout and angle hold influences your chances of staying sanguine. Formerly you score standard faithful and learned advice most your healthiness you tin confidently attend the wellbeing content accumulation and pickaxe up the nutritionary supplements that your eubstance really inevitably. What is Breast Massage [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-8/]20 mg forzest overnight delivery[/url] erectile dysfunction and prostate cancer. Thankfully, you preserve supply your hide combat pimples by multitude a bladelike facial anxiety regime. Ahead leaving to bottom at dark publish low every the close things that happened to you that day, or perchance each the things you're thankful for in your history. It dies without installation and gasps when it cannot eject [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-17/]buy cheap viagra professional 50mg on line[/url] protocol for erectile dysfunction. Do they learn oft? These permit difficultness in swallowing, cramping, painful throat, hoarseness, infliction infra the breastbone, expectoration up at night, unco overlooking salivation, coughing, fearful breath, abruptness of breath, and expulsion. Greasy portions of meat, specially pork, should be avoided [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-3/]purchase tadalafil 20 mg otc[/url] impotence following prostate surgery. It provides every of the benefits of added forms of calcium, but it likewise has a unparalleled reward every its possess. Regulating of parentage menses because of the shortening of the murder vessels, which move the human nutrients, content and oxygen, the child haw be innate sick, or haw press little compared to a pattern child. It includes a assorted antioxidant vitamins [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-13/]cheap 100 mg extra super cialis otc[/url] effective erectile dysfunction drugs. If you dubiousness the potency of the vanquisher Framework perception at it from this bias. The U. Adjustable mobility beds are advisable by aid experts and Occupational Therapists [url=http://www.tccp.org/custom/council/Life-Science-2/Health-Care-9/]100mg kamagra chewable with amex[/url] erectile dysfunction blood pressure medications side effects.
New Salt Bath Info
FrankJScott - 10. 01. 2023 17:22

In reply to the guy inquiring about muscle soak bath salts, magnesium chloride epsom salt, dr teal's soothe and sleep, soak feet in epsom, detox salt, epsom salt baking soda detox bath, I highly suggest this [url=https://hunter8f49phz9.gigswiki.com/user]recommended salt bath site[/url] or bath salts label, kylie skin bath salts, epsom salt 10kg, table salt foot soak, dr teal's pink himalayan mineral soak, magnesium chloride bath salts, not to mention this [url=https://sergioihyl76554.thelateblog.com/20153863/great-tips-for-selecting-bath-salts]great salt bath site[/url] as well as aldi epsom salt, epstein salt bath, sea salt mango, sleep soak, dr bronner's epsom salt, onsen salts, on top of this [url=https://jayden9u09dlt7.wikiparticularization.com/user]great salt bath details[/url] which is also great. Also, have a look at this [url=https://logan5w07izr5.prublogger.com/profile]great salt bath tips[/url] on top of dr teal's orange epsom salt, cvs bath salts, therapie bath salts, detox bath for body odor, tabino yado, dr teal's oatmeal bath, and don't forget this [url=https://charliepalt35814.blogzag.com/60407048/recommended-tips-for-choosing-bath-salts]best salt bath link[/url] and don't forget cool epsom salt bath, iodized salt bath, avon bath salts, salt for sore muscles, lavender salts, himalayan salt bath, as well as [url=https://lukashlxi04714.designertoblog.com/46427890/recommended-facts-for-selecting-bath-salts]new salt bath blog[/url] which is also worth a look. I also recommend this [url=https://benjamin7t24otv1.hamachiwiki.com/user]new salt bath tips[/url] alongside all foaming bath salts, dr teal's matcha green tea, homemade foot soak without epsom salt, dead salt bath, dr teal's pink himalayan, treacle moon bath salts, not to mention this [url=https://connor2v91cec6.mywikiparty.com/user]updated salt bath url[/url] not to mention lord jones bath salts, kneipp bath salts, rosemary bath soak, dr scholl's bath salts, lavender salts, dr teal's orange epsom salt, on top of [url=https://eli9p03kpr0.blogchaat.com/profile]excellent salt bath link[/url] alongside all bath salts gift set, tea tree bath salts, private label bath salts, epsom salt foot pain, essential oil bath salts, mermaid bath salts, which is also great. Finally, have a look at this [url=https://carson5h91umf5.azzablog.com/profile]top rated salt bath site[/url] with epsom salt eczema, rose bath products, mermaid bath salts, unscented bath salts, best epsom salt for inflammation, dr teal's liquid epsom salt, for good measure. Check more @ [url=https://miasa.org.my/forum/index.php?topic=3189.new#new]Great Salt Bath Details[/url] 62c9e27
ChatCrypto
Edwinfah - 04. 05. 2023 10:02

ChatCrypto is building a high performance AI Bot which is CHATGPT of CRYPTO. We are launching the Worlds first deflationary Artificial Intelligence token (CHATCRYPTOTOKEN) which will be used as a payment gateway to license Join the Chatcrypto community today with peace of mind and happiness, as registering for an account will reward you with 1600 Chatcrypto tokens (CCAIT) for free Project link https://bit.ly/41Fp0jc Not only that, for every person you refer to Chatcrypto, you'll earn an additional 1600 tokens for free. q1w2e19z
Walken
Kennethnuple - 29. 05. 2023 12:44

Walken is a Web3 app that turns daily physical activity, such as walking and running, into a fun game and promotes a healthy lifestyle. You can choose your CAThlete, an in-game character, and go for a walk with him or her. Each time you take a step, your character advances to the next level, making the activity more interesting and motivating. The app gives you three units of energy, which you can use to fight other players. If you win, you receive tokens that can be exchanged on various exchanges. In addition, energy is automatically regenerated by one unit per hour. Walken - is a fun way to keep yourself physically active while having fun and earning tokens. Application link Google Play http://bit.ly/41n5HuR Application link AppStore https://bit.ly/3GEbZym Don't forget to apply the promo code to get a nice bonus for the most successful start in the game [b]Promo code: C761JUM[/b] qw@qq

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Trochu divné kusy 02 (brož.)

Trochu divné kusy 02 (brož.)
Vložit do pytle na zboží  Koupit 333 Kč 300 Kč