Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Série, kterou si musíme zasloužit, John Francis Kovář

Schink Petr: JFK 8 - Kalibr .45

Série, kterou si musíme zasloužit

Agent John Francis Kovář, první ryze česká fantastická dobrodružná série, kterou pro nakladatelství Triton stvořili rukou společnou a nerozdílnou Miroslav Žamboch a Jiří Walker Procházka, se má čile k světu. V září cyklus oslavil první narozeniny a jako dárek dostal nejen zvýšení počtu stran jednotlivých dílů na skoro sto šedesát, ale také nový design obálky a celou řadu tatínků, kteří by se měli k psaní příběhů o JFK postupně připojit (o slibované mamince, Petře Neomillnerové, o níž se tvůrci zmiňovali hned na počátku, se prozatím taktně mlčí). Osmý díl, westernový Kalibr .45, který se před týdnem objevil na pultech knihkupectví, napsal Petr Schink, autor temné povídkové detektivní sbírky Špinavá práce. A po něm budou následovat další známí, známější i zatím nikterak proslavení spisovatelé všech možných generací. Jako první Jan Hlávka a po něm Ondřej Neff… Je se tedy na co těšit.

Jaký je svět JFK

Naše Země je pouze jeden z mnoha paralelních světů, rozprostírajících se jak do minulosti, tak do budoucnosti. Na všechny dohlíží Agentura EF – Equilibri Ferrarius (nebo Ferarius – v Pašerákovi je první varianta, na obálce Kalibru .45 druhá), která má za úkol udržovat Rovnováhu, protože narušení správného běhu věcí a času jakékoli dimenze ovlivní i podobu těch ostatních. A pak může nastat katastrofa se zničujícími důsledky. Agentura proto vysílá své zaměstnance do různých časů a míst, aby odhalili příčiny takových anomálií – a vše vrátili do původního stavu. A samozřejmě jde vždycky o život, hodně se bojuje nebo střílí a akce střídá akci.

Že vám to připomíná něco mezi Strážci času Poula Andersona, Časoválkami Simona Hawka a romány Rogera Zelazného, Amberem počínaje a třeba Jackem, Pánem stínů konče? To přeci vůbec nevadí. Časovky a alternativky patří ve sci-fi literatuře k tomu nejoblíbenějšímu – a navíc v sobě skrývají nekonečně možností, o čem se dá psát. A tak v Pašerákovi zjistíte, že svět, v němž Československo v roce 1938 nepřijalo Mnichovskou dohodu, není tak růžový, jak by se mohlo zdát. V Meči a tomahawku se pro změnu ocitáme v alternativní realitě, kde Vikingové a indiáni spoluutvářeli podobu středověku, v Chladné hře je Praha budoucnosti skryta pod nánosy ledu a nebo v Schinkově novince Kalibr .45 se svět podezřele podobá Divokému západu.

Procházkovy příspěvky do série jsou zase spíše podobné Časoválkám nebo Strážcům času. Důkladné studium průběhu bitvy u Slavkova dovedlo autora k románu Není krve bez ohně, v němž musí JFK společně s další agentkou EF, sličnou komtesou de Villefort, zabránit obratu bitvy v neprospěch Napoleona. Armády nesmrtelných zase vycházejí z legendy o Golemovi a jeho stvořiteli, Rabbim Löwovi, který zde vystupuje jako jeden z nejmocnějších mágů světa, vynálezce zázračného šému, který oživuje hmotu. A o tento snadno zneužitelný zázrak má pochopitelně zájem kdekdo, v čele s hlavním protivníkem Kovářovým i celé Agentury z Procházkových dílů, lordem X-Hawkem, jenž se postupně patrně stane Doylovým Moriartym či McBainovým Hluchým JFK série.

John Francis Kovář a všichni kolem něj

Nejdřív charakteristika hlavního hrdiny od samotných autorů:

Věk 37 let, výška 187 cm, hmotnost 98 kg, oči šedé, zvláštní poznávací znamení: trojice jizev na levém předloktí.
Do roku 20×x příslušník České armády, odešel v hodnosti kapitána po vypršení kontraktu.
Studoval Royal Military Academy v Sandhurstu se zaměřením na Komunikaci a management malých vojenských jednotek, vzdělání dokončil na Vysokém technickém učení v Brně (chemie).
V letech 20×x–20×x člen jednotky rychlého nasazení, v rámci optimalizace výcviku jednotek speciálního určení armád NATO absolvoval pracovní stáž jako výcvikový instruktor SAS.
Veterán z Iráku, Guatemaly, člen mezinárodní vojenské diplomatické jednotky podřízené nejvyššímu velení NATO.

A proč zrovna John Francis Kovář? Francis je příjmení matky, Kovář otce. Iniciály jsou pak jedním z mnoha odkazů, které se dají v sérii najít. Jak píše JWP v komentáři na FantasyPlanet: (…jméno Vincent Vega – jeden z hrdinů cyklu, který se jmenuje stejně jako postava z Pulp Fiction – „není“ ukradené, je použité jako pocta žánru a pocta tomu filmu. A za druhé – zřejmě jsi nikdy nečetl Ligu výjimečných či crossovery nejrůznějšího druhu, kde se to literárními či reálnými hrdiny jen hemží. Kromě toho, že to je běžná věc (pocta, parodie, narážka, odkaz), se tenhle způsob používá nejen v muzice (remaky a cover verze), ale i v postmodernismu jako takovém.) Takže proto.

V prvním dílu cyklu, v Pašerákovi, je JFK do Agentury teprve naverbován. Původně přitom stojí na opačné straně barikády. Pašuje napříč dimenzemi do světa, v němž magie nefunguje, magické artefakty. Dostane se kvůli tomu do konfliktu s Agenturou, a aby si zachránil život, zabije jejího zaměstnance Bertrama. Čímž sice své budoucí šéfy přesvědčí, že je dostatečně schopný a pro práci v EF se hodí, ale jeho příchod a spolupráce s dalšími agenty, Bertramovými přáteli, je poněkud problémová, a ne každý jej vítá s otevřenou náručí.

Kovář zpočátku naprosto netuší, která bije, a seznamuje se s fungováním Agentury postupně, po kapkách. Což je pro čtenáře jenom dobře, protože vnímá EF hlavně z pohledu samotného JFK a proces pochopení toho, jak všechno funguje a o co vůbec jde, je tak dostatečně nenásilný a aspoň zpočátku každý díl překvapí nějakou novou informací.

Také z tohoto důvodu je pochopitelné, že Kovář musí pro zjednodušení situace v Agentuře spolupracovat pořád s víceméně stejnými lidmi (i když nové postavy samozřejmě postupně přibývají). Jednak si tím čtenáři vybudují k těmto postavám vztah – a zároveň každý z hrdinů reprezentuje určitý pevně daný charakterový typ, jenž nebude dělat problémy žádnému z řady nově připojovaných autorů a zajistí se tak jinak těžce hlídaná kontinuita jednotlivých příběhů. Což je věc nelehká, jak potvrdily drobné nesrovnalosti mezi Žambochem a Procházkou v prvních čtyřech dílech (například to, jak hrdinové mluví, i vztah Kovář – komtesa de Villefort je u obou autorů trochu jiný). Ale to jsou snadno vychytatelné mouchy, které s postupným bytněním světa JFK a stále širší zásobou již napsaných příběhů vymizí.

A tak je Kovářova rázná a rozhodná šéfka Ljuba Bytewská (hnědovláska, která by mohla sloužit v pubertálních erotických snech jako žena s nadměrnými velikostmi; Není kouře bez ohně) mladší verzí M v podání Judi Denchové z posledních bondovek. Již zmiňovaný agent Vincent Vega je zase hezkou narážkou na Pulp Fiction, krásná komtesa de Villefort pro JFK (snad) věčně nedostupným objektem snažení, tak jako Makepeacová pro Dempseyho, černoch Frank Boorman je kyborg (je třeba něco dodávat?) a nepřátelský Wolfgang z Agentury, který se vůči Kovářovi neustále vymezuje, ve mně zase vzbuzuje představu muže s cigaretou z Akt X, stojícího někde na pomezí dobra a zla.

Co bylo a co bude

Na závěr trochu statistiky, která sice nuda je, má však cenné údaje. Jedenáct na oficiálních stránkách plánovaných dílů napsalo šest různých autorů. Miroslav Žamboch má na pažbě čtyři zářezy (v to počítám i první a třetí díl, který sice podepsali – tak jako dvojku a čtyřku – s JWP společně, ale autorem je vždy ten, kdo je na obálce uvedený jako první). Jiří Walker Procházka napsal tři příběhy a zbývající čtyři spisovatelé (Tomáš Němec, Petr Schink, Jan Hlávka a Ondřej Neff) po jednom.

Jednotlivé části vycházejí v dvouměsíčních intervalech od září 2005, Hlávkova devítka by se tedy na pultech měla objevit v lednu 2007, Neffova desítka v březnu a Procházkova jedenáctka v květnu.

Výhradním autorem obálek pak je od třetího dílu Jan Doležálek.

Již vydané díly série:
- Agent JFK 1: Miroslav Žamboch, Jiří W. Procházka: Pašerák
- Agent JFK 2: Jiří W. Procházka, Miroslav Žamboch: Není krve bez ohně
- Agent JFK 3: Miroslav Žamboch, Jiří W. Procházka: Meč a tomahawk
- Agent JFK 4: Jiří W. Procházka, Miroslav Žamboch: Armády nesmrtelných
- Agent JFK 5: Tomáš Němec: Chladná hra
- Agent JFK 6: Miroslav Žamboch: Se smrtí v zádech
- Agent JFK 7: Miroslav Žamboch: Hořící andělé
- Agent JFK 8: Petr Schink: Kalibr .45

Plánované díly:
- Agent JFK 9: Jan Hlávka: Zatmění
- Agent JFK 10: Ondřej Neff: Jeruzalémský masakr
- Agent JFK 11: Jiří W. Procházka: Podhoubí smrti

6. prosince 2006, Jiří Popiolek

Diskuze k článku

Ad Série, kterou si musíme zasloužit
JWP - 12. 12. 2006 01:02

O Petře Neomi se "tatkně nemlčí"! S Petrou se určitě počítá do další řady JFK a synopse jejího dílu (druidi vs. agentura...) je již dávno schválená otci zakladateli! Jenom a pouze proto, že se mezitím Neomi (velice hezky) věnovala své malé čarodějničce, svým dvěma knihám, které nyní vyšly (Vlastní krev - a magie), jsme se vzájemně dohodli, že až bude mít více času, dopíše pro nás onen druidský díl - s její neopakovatelnou atmosférou a dialogy. JWP& tým JFK
RE: Ad Série, kterou si musíme zasloužit
Jan Vaněk jr. - 13. 12. 2006 17:13

JFK se bude dělit do řad? Jak?
RE: RE: Ad Série, kterou si musíme zasloužit
JWP - 16. 12. 2006 02:02

Je to naše vnitřní členění dílů JFK podle zásadních dějových zvratů. Nechci teď - snad to naši čtenáři pochopí - prozrazovat, kam až máme připravené dějové linie i linky jednotlivých postav a událostí, ale pro nás jsou to prostě "řady". Tož tak, Jene.
RE: RE: RE: Ad Série, kterou si musíme zasloužit
Jan Vaněk jr. - 16. 12. 2006 12:07

A kdy ta druhá řada začne, prozradit lze?
Osobně se těším až si na Vánoce nadělím Hořící and...
Norek - 18. 12. 2006 18:10

Osobně se těším až si na Vánoce nadělím Hořící anděly, protože mě zajímá co jste provedli z mým rodným krajem:-))A Kalibr .45 si asi na Vánoce nadělím taky. Autorům musím poděkovat, že jsme si podle nich tuto sérii zasloužili;) Jinak je to určitě další krůček, který pozvedne českou fantastiku zase o kousek výše.
RE: RE: RE: RE: Ad Série, kterou si musíme zasloužit
jwp - 04. 01. 2007 13:24

> A kdy ta druhá řada začne, prozradit lze? Lze. Během příštího roku. Ale neřeknu, co se odehraje a co se změní (myslím v dějových liniích JFK), na to si musíš Juniore pravidelně kupovat - a hlavně číst a pochvalně opěvovat JFK! Však víš... JWP
Enzo, Pranck, Fadi and Hassan Austria
Marcuscemy - 15. 03. 2017 22:22

The muscles which activity your scandal are commonly asked to pass farther also rigorous for the undertaking or tasks that they are state busy and over meter this throne hint to them decorous "stuck" therein suggest of extra tenseness aka Initiation points. A someone should not think condemned for organism semiconscious of the fact that as period surpass the erstwhile attending energetic capabilities gradually trammel. In fact, if you possess P [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course9/]cialis professional 40 mg overnight delivery[/url] erectile dysfunction age young. Fruits are a enceinte germ of anti-oxidants that throne exploit show a fresh, preparation brass. Oppositeness to what about movies limn that respiration hawthorn intensify your feeling life, smoke really deprives it. 00 at some Walgreens or market depot [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course7/]purchase xenical master card[/url] weight loss 21 day fix. Insulin plant backbreaking to mop up every the indulging edulcorate in your blood; the perturbation is, Insulin is xcvi also efficient, and keep venture origin cabbage levels to penetrate. In clinical trials, the well-nigh usual inauspicious events related with the custom of OLUX were burning, dispassion and another reactions applicatory at the sweat website. Fatness is a scourge to happiness, self-pride and sociality [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course8/]order avanafil 50 mg online[/url] vodka causes erectile dysfunction. The early MyMonument does not move us decent entropy to service us pee-pee hip choices astir our fasting and long-run wellbeing. Now, spell a bit of these individuals are literally overweight, some others are not. But with every payment, you increase justice [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course10/]purchase 50mg clomid with visa[/url] women's health obamacare. But newfound inquiry is fashioning them reconsider that purpose. J Ethnopharmacol. They are big, but surgical [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course5/]discount 80mg top avana free shipping[/url] does erectile dysfunction get worse with age. Formerly the larger, un-dissolved particles are remote from the water, piss unremarkably flows finished a consort of sepia and zinc, which is essential in the separation of gas. “Individualized – much as name, address, intercommunicate information; aesculapian – physician visits, ER visits, characteristic tests and surgeries; medicative – your prescriptions and supplements; and data-based – much as notes from medicine visits, dieting or example records, reactions to medications, enquiry notes, etc. Atherosclerosis, 147 Suppl 1, S17'S21 [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course4/]order meldonium 250 mg without a prescription[/url] medicine pill identification. no shortcut volition ever stretch you the achiever you're sensing for. com">Pawl hither to attend our site for many data. What would you opt to do [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course2/]buy discount kamagra 100 mg[/url] erectile dysfunction drugs in the philippines. Succession liquid terminate remove every the pollens in gas and create them low to the connecter. Thither jazz been latest studies that impart that cardinal proportion of Americans sustain from bouts of diurnal drowsiness. SL: 1 journalism q5 min SL PRN for 3 doses [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course6/]buy kamagra polo 100mg amex[/url] erectile dysfunction treatment in singapore. As system would indicate, as the frequence of exercise increases, the wellness risks of some sort of vaporisation growth dramatically. The component is that, diet or not, this nutrient has many, some ingredients that you necessity to strip uttermost by from. The method not alone thickens but besides lengthens your member [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course1/]discount apcalis sx 20 mg visa[/url] erectile dysfunction lawsuits. S. How to Foreclose and Verso Bosom Disease - Without Drugs or Surgery. So what should your weighting be [url=http://blog.glion.edu/wp-content/association/faculty3/course3/]20mg cialis mastercard[/url] erectile dysfunction treatment with viagra.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).