Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Selekce 5: Závěrečný boj o lásku a korunu vrcholí, Kiera Cassová: Koruna (Selekce 5)

kiera-cass-koruna

Oproti kolegům ze Slovenska si čeští čtenáři na závěrečný díl všemi milované princeznovské série museli počkat. Nakladatelství CooBoo si ale nemohlo na vydání knihy vybrat lepší měsíc než květen. Co je lepšího než měsíc lásky, který se k cukrátkové Koruně skvěle hodí? Otázka tedy zní – koho si nakonec princezna Eadlyn vybere?

Princezna Eadlyn se nikdy nechtěla účastnit své vlastní Selekce. Vychovávali ji k tomu, aby se stala královnou a svého nastávajícího si mohla vybrat sama. Království se ale hroutí a Selekce je jedinou možností, jak uklidnit veřejnost. Je to ale skutečně pravda? Možná existuje i jiné řešení…

Královská rodina prodělala obrovský šok po královnině infarktu, stejně jako po nečekané svatbě jednoho z princů. Eadlyn zůstala sama. Nejenže musí převzít povinnosti svého otce, ale má na krku nápadníky, kteří stále bojují o její ruku. Dokáže si princezna uspořádat svůj vlastní život a připustit si, co doopravdy cítí? Dočká se svého „žili šťastně až navěky“?

Sladké až to bolí

I v pátém a závěrečném pokračování série Selekce autorka zavede čtenáře do vymyšleného dystopického světa, který stojí na ruinách klasických kontinentů. Původní trilogie se díky kladným ohlasům změnila na pentalogii, což u některých vyvolalo vlny nevole. Kieře Cass však nelze upřít čtivost, kterou si podmanila srdce mladých dívčin (a dokonce i chlapců). Princeznovské prostředí, nenáročný svět i příběh a romantika jsou ideální kombinací pro čtení na jeden večer.

Koruna není možná tím nejoriginálnějším, co se dá na knižním trhu najít a rozhodně se nevyhýbá ani klasickým klišé, kterých se knihy v tomto žánru dopouštějí. Příběh je celkem průhledný a už od začátku je poměrně jasné, s kým hlavní hrdinka skončí. I tak si ale Koruna zaslouží pozornost. Pod maskou z cukrátek se skrývá odvrácená strana příběhu, na kterou čtenáři mnohdy zapomínají. Hlavní hrdinka sice není zrovna nejsympatičtější, chová se ale velmi reálně a je pod obrovským tlakem. Autorka skrze ni prezentuje problémy, s nimiž se mnoho čtenářů reálně vyrovnává, ať už se to týká problémů v rodině, s přáteli či v práci.

Ach ta těžká rozhodnutí

Předchozí díl, Dcera, se hodně zabýval Selekcí a tím, jak se s ní Eadlyn vyrovnává. Koruna nasadila laťku o trochu výše. Autorka sice pořád nechává čtenáře v napětí, Selekce se ale dostává spíše do pozadí. Řeší se tu více politická situace celého království, kastovní systémy a důsledky, které nastaly po jejich zrušení. Dalo by se říci, že Koruna sleduje duševní proměnu mladé a nezkušené dívky v mladou ženu, která si jde za tím, co pokládá pro své poddané za nejlepší.

Kiera Cassová v pěti bodech

  1. Vyrůstala v Jižní Karolíně.
  2. Vystudovala historii na Radford University.
  3. Miluje tanec, knihy a natáčení videí.
  4. Svou první knihu Siréna vydala sama vlastním nákladem v roce 2009.
  5. V současné době žije se svým manželem a dvěma dětmi v Blackburgu ve Virginii.

Dalším faktorem, který rozhodně ovlivňuje čtenáře při koupi těchto knih, jsou dechberoucí obálky. Gustavo Marx odvedl vynikající práci a zkrášlil knihovnu nejedné vášnivé čtenářky. Koruna tak uzavírá celou Selekci. Je otázkou, jakým směrem se Cassová vydá dále. Jedno je však jisté. Ať napíše cokoliv, své čtenáře si najde, i kdyby příběh kvalitou neodpovídal překrásným obálkám, na které si autorka potrpí. Čtivost jejích příběhů jí totiž nikdo neupře.

Koruna je ideální pro zaryté milovníky Selekce, kteří se touží dozvědět, koho si nepříliš oblíbená princezna nakonec vybere a kteří se ještě jednou touží setkat s úžasným princem Maxonem.

  • Kiera Cassová: Koruna (Selekce 5)
  • CooBoo, 2017
  • překlad: Jana Montorio Doležalová
  • obálka: Gustavo Marx
  • 272 stran, 289 Kč
21. května 2017, Kateřina Kopišťová