Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sedmým Bleachem nabírá děj na obrátkách, Tite Kubo: The Broken Coda (Bleach 7)

Kubo Tite: Bleach 7

Pro někoho je sedmička šťastné či magické číslo. Ať už je to díky číslu nebo ne, v pořadí sedmý svazek mangy Bleach opět přináší směs humoru a akce, která čtenáři zlepší den. Dalších bezmála dvě stě stran obrázků a bublin s texty uplyne rychleji, než se stihne celý Ičigův karmický řetěz rozpadnout.

Bjakuja Kučiki se svou pravou rukou Rendžim si přišli pro Rukii, aby ji odvedli zpět do Soul Society, kde ji nemine soud a odpovídající trest. V tom jim však chce zabránit Urjú Išida, jeho síly ale na jejich zadržení nestačí. Za pomoci Kisukeho Urahary může jako sběrač duší zasáhnout Ičigo. I on má problémy zabránit cizincům odvést Rukii, je tedy následně poražen a navíc připraven o schopnost – kterou mu propůjčila Rukia – stát se sběračem duší.

Kisuke, majitel místního obchodu a tak trochu podivín, se rozhodne Ičiga začít trénovat, aby se mohl vydat do Soul Society a zachránit Rukiu. Ičigo však podstupuje zkoušku největší – spoután v hluboké jámě musí najít sílu uvnitř sebe, aby se mohl opět stát sběračem duší, a to před tím¸ než se jeho karmický řetěz celý rozpadne a on se tak promění v hollow.

Vtipné i vážné zároveň

The Broken Coda přináší čtenáři po obsahové stránce zatím asi nejvyváženější porci zábavy a akce. Tite Kubo se odvážil vytvořit povedenou směsku všeho možného, proto v důsledku z toho sedmý svazek Bleache působí oproti svým předchůdcům nejvyspěleji.

Je sice fakt, že je princip stále stejný – rubačka za rubačkou, sem tam nějaký vtípek či vážnější scéna, a to vše namíchané tak, jak se to autorovi zrovna hodí do krámu. Pokud však člověk upustí od základů a rozhodne se porozumět této kultovní manze v širších souvislostech, začne s každým dílem vnímat určité nuance, existence proměnných, které pak ve finále dávají danému svazku jeho charakteristickou příchuť. Tite Kubo hraje někdy na city, jindy zase celý díl věnuje bezhlavým soubojům. Avšak až teď se dostává k tomu, že rovnoměrně zachycuje dosud všechny vídané prvky. Emoce, napětí, vtip a akce se pravidelně střídají a zanechávají pocit, že jde o zatím nejlepší autorův počin.

Ičigo jako malý mučedník, Kon jako král parketu

The Broken Coda se z velké části zaměřuje na Ičiga, na jeho prohru (při níž je málem zabit) a na jeho pomalý vzestup. Celý díl by se dal považovat za malé ohlédnutí za sebepoznáváním mladého chlapce s oranžovými vlasy, který si musí sáhnout až na dno svých sil.

Tite Kubo v pěti bodech

  • Živí se jako japonský kreslíř manga komiksů.
  • Pro tuto kariéru se rozhodl po přečtení mangy Saint Seiya ve svých sedmnácti letech.
  • Mimo Bleach, díky němuž je tak slavný, má na svém kontě i mangu jménem Zombiepowder.
  • Ta byla otištěna v časopise Weekly Sh?nen Jump, kde se pravidelně objevuje i Bleach.
  • Zajímá se o Španělsko a přitahuje ho španělština, protože mu přijde okouzlující.

Naopak postu dvorního baviče se opět s grácií zhostil Kon, ať už je to v některé z kapitol nebo v bonusu na konci svazku. Není to zrovna typ humoru, který by vyhovoval každému, ale bezpochybně se najde nemálo fanoušků, kteří se při činech roztomilého plyšáka od srdce zasmějí.

Je třeba zůstat při zemi

I když se sedmý díl dá považovat za nejlepší autorovu práci, stále se dá něco negativního najít. Jedná se zejména o všeobecné přehánění, zbytečné zveličování některých situací. Tite Kubo se mimo jiné tohoto činu dopouští pořád, protože je to zkrátka jeho úzus, se kterým se čtenáři musí smířit. Kromě toho je však sedmý díl dobře propracovaný a při jeho čtení se člověk rozhodně nudit nebude.

  • Tite Kubo: The Broken Coda (Bleach 7)
  • Crew; 2013
  • překlad: Anna Křivánková
  • obálka: Tite Kubo
  • 192 stran, 189 Kč (v e-shopu Fantasye již za 170 Kč)
6. října 2013, Vojtěch Hamerský

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Bleach 7

Bleach 7
Vložit do pytle na zboží  Koupit 229 Kč 206 Kč