Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sedma: Když sedm není jako jeden, Peter Newman: Sedma (Tulák 3)

Newman Peter: Tulák 03 - Sedma

Dlouhá cesta se chýlí ke konci. Zbývá udělat posledních pár kroků. Ale ty poslední bývají většinou zároveň těmi nejtěžšími. Sedma si to však nemyslí: vymýtit poslední zbytky nákazy z prohnilého světa je její povinností, ke které byli stvořeni; jak snadné! A tak na sebe narazí slepá poslušnost a prostá snaha přežít…

Trilogie Tulák Petera Newmana se uzavírá. S trochou škodolibosti by se děj předchozích dvou dílů dal parafrázovat jako Tulák aneb cesta tam a zase zpátky: nejprve se Tulák s novorozenětem a kozou vydá pryč od Propasti hledat klidný život, následně se ono již notně povyrostlé novorozeně jménem Vesper k Propasti vrátí, aby ji uzavřelo. Oba hrdinové měli něco společného: Gamin meč, mocný nástroj jedné ze členek Sedmy pomáhající v boji proti zlu, který je na jejich cestě doprovázel.

Cílová rovinka

Třetí díl s názvem Sedma je zároveň i dílem posledním. Trhlina je uzavřena, nákaza měnící lidi v démony se již dále nešíří – jenže zbývá ještě hrstka nakažených uvízlých v našem světě. A Sedma, sedmero mechanických bytostí stvořených k potírání zla a udržování rovnováhy, se probouzí. Jejich cílem je zničit i ty nejposlednější zbytky nákazy, k čemuž používají její stoupenci a vojáci oheň, chladné i palné zbraně. Nikdo a nic neunikne, a Sedma neustane, dokud nebude její mise kompletně dokončena.

Nastalá situace proti sobě staví Vesper a jejího otce, Tuláka. Zatímco Vesper jakožto hrdinka boje proti démonům sympatizuje se Sedmou, její otec vsadí na zdravý rozum a násilí a mrhání životy odsuzuje. Nakonec však rozum zvítězí, otec i dcera se postaví na stejnou stranu barikády a stanou v čele odporu proti Sedmě.

Jiné než jste čekali

Předchozí dva díly série, TulákZlo, byly ve své podstatě velmi podobné. Newman se rozhodl vsadit na svoji úžasnou fantazii, a tak, ačkoli příběh nebyl z nejsoudržnějších, dokázal čtenáře přikovat ke stránkám líčením úžasného světa obývaného ještě úžasnějšími obyvateli. Démoni byli podáni geniálně a zábavně, jejich osobnosti i formy byly originální – zkrátka, leckterý čtenář byl pod dojmem z „kulis“ ochoten přehlédnout i některé výraznější nedokonalosti, které bohužel byly pro autorova díla také typické. Ale samozřejmě: ne každý čtenář tohle pojetí „žral“.

Takže pokud se těšíte na další výrony autorovy bezbřehé fantazie, budete nejspíš zklamáni. Newman se tentokrát rozhodl vsadit především na silný příběh, a Sedma díky tomu působí úplně jinak než její předchůdci. Částečně i vinou očekávání je první polovina knihy suchá, bez invence; bude chvíli trvat, než si na nabízené pojetí zvyknete.

Peter Newman v pěti bodech

  1. Peter Newman vyrůstal v Londýně, kde vystudoval činohru a pedagogiku.
  2. Původně pracoval jako učitel dramatické výchovy na střední škole, dnes se živí jako instruktor firewalkingu.
  3. Tulák (v originále 2015, v češtině Host, 2016) byl jeho debutovým románem a ságu o Tulákovi plánoval od počátku jako trilogii.
  4. V originále vyšel druhý díl trilogie The Malice (Zlo) v roce 2016, v českém překladu pak o rok později.
  5. Vydání závěrečného dílu Seven (Sedma) bylo původně naplánováno na rok 2017, ale na pultech knihkupectví se kniha objevila až v roce.

Pokud jde o samotné vyprávění, má autor stále ještě co dohánět. Práce s příběhem i psychologií postav je lepší průměr, rozhodně čtenáři neučaruje a nemá potenciál dlouhodoběji utkvět v paměti. Navíc ani příběh není zase tak silný, jak bylo zřejmě plánováno. Vyprávění směřující k tomu, že slepá víra v řád a pořádek a předprogramované instrukce směřující k dobru by neměly přebít rozum, lásku k bližnímu a úctu k životu zkrátka není nikterak originální, a vyznění tohoto morálního poselství je také diskutabilní.

Bůh ví, proč se Newman rozhodl natolik odchýlit od něčeho, co fungovalo a ještě to dokázalo zamaskovat mnoho dalších nedostatků, a ani scény s oblíbeným kozlem tenhle dojem bohužel příliš nevylepší. Nebál bych se hovořit o zklamání, ale opět je třeba zmínit, že velkou část výsledného pocitu tvoří očekávání – pokud se od nich dovedete oprostit, bude vás Sedma nejspíš bavit.

Bod zlomu

První polovina knihy není opravdu žádný zázrak, a popravdě bych se nedivil, kdyby mnohý čtenář za polovinu nedočetl. Jenže najednou se jako mávnutím kouzelného proutku začne blýskat na lepší časy. Objeví se totiž starý dobrý Newman a s ním i spousta postav z předchozích dílů, které příběh díky svým osobnostem výrazně oživí. Vznikají křehká spojenectví, protikladné bytosti se musí sjednotit a nasadit život jedna za druhou… A samozřejmě je tu zrada, plány v plánech a postranní úmysly. Rodinné drama je ukončeno a morální poselství knihy ustupuje v tichosti do pozadí, aby dalo přednost bojové vřavě. Jinými slovy: když se autor příliš nesnaží tlačit na pilu a „dělat hodnotnou literaturu“, je kniha mnohem uvěřitelnější a zábavnější.

Samotný závěr je příjemně emocionální, byť možná o něco nataženější, než by nastolenému tempu slušelo. Pointa navíc přináší zajímavý zvrat, který může být i dobrým námětem k zamyšlení.

A abychom nezapomněli: zábavnými pasážemi prolínajícími se celým dějem jsou také flashbackové scény, ve kterých se podíváme, kterak a s jakým účelem vlastně vznikali jednotliví členové Sedmy. Právě tyto krátké dějové úseky dávají knize pomyslný rámec odpovídající na spoustu otázek ohledně Sedmy a jejího jednání.

Pocity ze Sedmy mohou být rozporuplné. Kniha sama chce jít trochu jiným směrem než předchozí dva díly; Newman se chvíli hledá a experimentuje, aby se nakonec vrátil k tomu, co fungovalo a okouzlilo čtenáře. Mějte tedy trpělivost, protože samotný závěr vás odmění. Nakonec, s přivřenýma očima, není rozuzlení celé trilogie totiž vůbec špatné.

  • Peter Newman: „Sedma“: http://fantasya.cz/…lak-03-sedma (Tulák 3)
  • Host, 2019
  • Překlad: Milan Žáček
  • Obálka: Jaime Jones
  • 432 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
19. června 2019, Martin Bečvář

Tulák 03 - Sedma

Tulák 03 - Sedma
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč