Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Se Simpsonovými zjistíte, jaká je bžunda s mrtvým mužem, Simpsonovi: Čarodějnický speciál – Bžunda mrtvého muže

kol.: Simpsonovi - Bžunda mrtvého muže

Jaká tajemství skrývá dům tisíce donutů? Kdo odvrátí mimozemskou invazi tentokrát? Jaké historky se vypráví na křesťanských táborech nebo kdo je Bartovým skutečným otcem? To i mnohem víc prozradí o Simpsonovské rodince letošní čarodějnický speciál s hvězdným obsazením (Alice Cooper, Gene Simmons, Rob Zombie) a vražednou spoustou koblih.

Nejnovější čarodějnický speciál o chvalně známé žluté rodince ze Springfieldu nese název Bžunda mrtvého muže a je v pořadí již třináctým komiksem Simpsonovské série vydaným v domácím nakladatelství Crew. Třináctka je však pověstným nešťastným číslem. Možná právě proto není s mrtvým mužem taková bžunda, jak se očekávalo.

Bžunda mrtvého muže navazuje na tradici tolik oblíbených televizních speciálů a přináší čtenářům dvanáct halloweenských příběhů s mrazivou heavymetalovou atmosférou. Jako každý rok totiž dávají tvůrci prostor nejen tradičním simpsonovským kreslířům a scénáristům, ale také řadě hostů. Čtenáři se tak mohou těšit na příběhy z pera šílence Alice Coopera (doporučujeme komiks Alice Cooper: The Last Temptation vzniklý za spolupráce s Neilem Gaimanem), zmalovaného basáka Genea Simmonse či mrtvolně bledého Roba Zombieho. Ti představují největší lákadla simpsonovského speciálu, u nich však samozřejmě nekončí. Mezi scénáristy se představí také Pat Boone („Ježíšku na křížku, jak se do toho pro lásku Boží připletl on?“) nebo Marv Wolfman, který je společně s kreslířem Genem Colanem autorem komiksového hrdiny Blada. Kapitola Suterén, kde bydlí Drákula je povedenou parodií na jejich upířího zabijáka. Fanoušci komiksové klasiky pak v příběhu o Blivajzňákovi jistě odhalí parodii na známý komiks Bažináč (v originále Swamp Thing), kterým do čarodějnického speciálu přispěli jeho tvůrci Len Weil a Bernie Wrightson.

„Biblinko skákavá, nechápu, proč by měl někdo tak ohavnou knihu propánakrále číst!!!“

Hned první ze speciálových příběhů s názvem Dům tisíce donutů přináší parodii na Dům tisíce mrtvol, filmový horor Roba Zombieho. Jednu z postav zde představuje i samotná „ jedinkrát na Oscara nominovaná herečka“ Karen Blacková, hvězda Zombieho původního filmu. Mnohem víc než Rob Zombie a jeho opice s motorovou pilou ale zaujme scénáristické přispění Genea Simmonse, který zde není nikým jiným než skutečným otcem Barta Simpsona! Ano, Marge Homera podvedla a ani se za to nestydí. Co je ale důležitější, v tomto díle se čtenáři konečně dozvědí, proč nosí Marge tak zvláštní účes. Rockový veterán Alice Cooper pak dominuje samotnému závěru speciálu se svým příběhem o Těstopyskovi, vraždícím koblihovém monstru.

Jako celek funguje Bžunda mrtvého muže jako příjemné čtení především pro komiksové nadšence, kteří jsou schopni v jednotlivých kapitolách odhalit všechny skryté narážky a jména hostujících tvůrců jim nejsou zcela cizí. Takové čtenáře jistě potěší rozličná kresba odpovídající parodovaným příběhům i odkazy na slavné komiksové hrdiny. V kontextu dosud vyšlých Simpsonovských komiksů však nelze poslední čarodějnický speciál hodnotit jinak než jako slabší článek, který vyniká jen přítomností velkých hvězd metalovo-rockové scény. Speciálu samozřejmě nechybí tradiční atmosféra, příběhy však postrádají potřebnou míru originality a překvapivosti, takže jsou jaksi mdlé. Překombinovanost jim ubírá na přehlednosti a přehnaný počet vtipů, z nichž jen polovina náležitě pobaví, ukazuje, že s mrtvým mužem to bůhvíjaká bžunda není. Nebýt spolupráce několika velkých jmen, letošní speciál jednoduše zapadne mezi ostatní komiksy Simpsonovské série.

28. prosince 2013, Jana Balharová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Simpsonovi - Bžunda mrtvého muže

Simpsonovi - Bžunda mrtvého muže
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč