Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sázky jsou vysoké. Budou trumfová esa G. R. R. Martina stačit k výhře?, George R. R. Martin (editor): Divoké karty – Trumfová esa

ed. Martin George R. R.: Divoké karty - Trumfová esa

V prvním díle povídkových sbírek Divoké karty G. R. R. Martin představil v roli editora svoji vizi světa, který zasáhl mimozemský virus. Trumfová esa jsou přímým pokračováním tohoto eposu, i když oproti první sbírce je tento následovník dosti odlišný. Jen jméno autora Písně ledu a ohně na přebalu láká (a mate) čtenáře stále dál.

Ve stručnosti si připomeňme, na co Trumfová esa vlastně navazují. Jak bylo uvedeno výše, někdy po konci druhé světové války zasáhl svět mimozemský virus mutující lidskou DNA. Většina zasažených zemřela, zbytek byl navždy poznamenán – ať již tělesnými deformacemi, nebo formou získání nových schopností s různým stupněm (ne)užitečnosti. Přišel odpor proti mutantům a doba zrodila také několik superhrdinů komiksového ražení. Hluboko uvnitř však všichni zůstali především křehkými, zranitelnými bytostmi, s mnoha problémy a těžkými volbami, které museli v každodenním životě podstoupit.

Tím však trable nekončí. Zemi totiž reálně hrozí nebezpečí dalšího mimozemského útoku, tentokrát s cílem vyhladit populaci docela. A na tom nic nemůže změnit ani jediný mimozemšťan snažící se obětem viru pomáhat.

Změna je kniha

V Trumfových esech se editor věhlasného jména rozhodl pro radikální změnu. Celá sbírka je s přimhouřenýma očima pojata jako jeden celistvý román. Stále je složena z několika (tedy, přesně dvaceti) povídek různého rozsahu, které na sebe úzce navazují a tvoří souvislý příběh, ale právě ona ucelenost je novým prvkem. K potěše čtenářů se autoři nebáli vypůjčit si postavy z původních Divokých karet, již starší a zralejší, neboť první příběh popisující první náznaky hrozby útoku na naši modrou planetu se odehrává v roce 1979 a děj se uzavírá až koncem devadesátých let.

Divoké karty v pěti bodech

  1. Série Divoké karty začala vycházet již v roce 1987 u naklada­telství Bantam Books.
  2. Tato série čítala dvanáct knih, z toho dvě ovšem nebyly antologiemi, ale novelami, poslední byla vydána roku 1993.
  3. „Nový cyklus“ zaštítilo vydavatelství Baen Books – mezi lety 1993 až 1995 vznikly další tři knihy.
  4. Znovuvzkříšení přišlo v roce 2008 díky nakladatelství Tor Books – kromě reedice původních Divokých karet vyšlo od roku 2008 pět zbrusu nových knih.
  5. Divoké karty pronikly i do světa komiksu, multiplayer počítačových her a dle dostupných informací zakoupilo studio Universal Pictures práva i na filmové zpracování, přičemž v současné době se údajně chystá na televizní obrazovky místo filmu spíše seriál.

I tematicky se dění dostává do zcela odlišných kolejí – superhrdinské motivy se sice stále vyskytují v hojné míře, hlavním nosným tématem je však hrozící mimozemská invaze. Od toho se odvíjí dějové linky proplétající se celou knihou: tajemný kult spatřující v mimozemském řádění spásu, hlídka snažící se naopak Zemi zachránit za každou cenu, a Esa, u kterých se očekává, že v boji s hladovými mimozemšťany dají v sázku své životy a propůjčí občanům USA (o jiné státy se bohužel autoři příliš nezajímají) své jedinečné schopnosti. Navíc se celou knihou prolíná ještě existence objektu podobného bowlingové kouli.

Ve zcela jiné pozici jsou i Esa. Po letech nejistoty konečně lidé pochopili, že přes jejich odlišnost jich není třeba se bát, a začali je uznávat a naplno oslavovat jako skutečné celebrity. I přesto, podobně jako v první sbírce, jsou tito jedinci především (skoro)lidské bytosti mající svůj život, který je mnohdy zcela odlišný od toho, jakou tvář nastavují veřejnosti a televizním kamerám. Poměrně zajímavým se jeví fakt, že kvalitativně jsou povídky velmi vyrovnané, a pokud bych měl vybrat jednu „nej“, rozhodl bych se po dlouhém váhání pro Popel popelu Rogera Zelaznyho – čistě proto, že mám rád díla s nádechem černého humoru. Vězte, že laťka kvality je nasazena opravdu proklatě vysoko!

Seznamte se s…

Trumfová esa jsou opravdu zajímavou četbou. Jsou jakousi nadstavbou prvního dílu, posouvají a rozvíjejí původní příběh i postavy z první knihy. Je jasné, že pouze s recyklací nápadů a postav by autoři nevystačili. Stěžejní figurou z kategorie nováčků je Jhubben zvaný Mrož, který pochází přímo z pera G. R. R. Martina, dostane v knize prostor v celkem sedmi samostatných povídkách (i když velmi sporého rozsahu) a funguje jako pomyslný tmel celého děje a zároveň skvělá ilustrace editorského pojetí celé knihy. Namísto jedné delší povídky se totiž autoři nebáli svá díla rozdělit na několik kratších úseků, ve kterých jsou vložena další díla dotvářející celý příběh a připravující půdu pro věci příští.

Ale abychom neutekli do postav příliš daleko – i přes rozmanitost charakterů v prvním dílu Trumfová esa zdatně sekundují, a nabízí naopak širší spektrum záporných hrdinů se schopnostmi podtrhujícími jejich zkaženost. Můžeme polemizovat, zda tím, že editor jasně vytyčil mantinely příběhu, nepřipravil čtenáře o množství svěžích nápadů – za mě vychází ze souboje invence versus ucelenost přece jen o chlup lépe sborník první, invenční. Otázkou však zůstává, zda se nesnažíme porovnávat nesrovnatelné.

V originálu vyšla kniha již v roce 1987, český překlad vychází z rozšířené edice, která byla vypuštěna do světa v roce 2011. Nemějte strach, i přes „letitost“ mají povídky stále náboj, invenci a kopu originálních nápadů se schopností oslovit současného čtenáře. I přesto, že je sborník dílem součinnosti několika autorů (a překladatelů), působí při čtení konzistentně, ale zároveň ukazuje odlišnost stylů jednotlivých přispěvatelů. Místy může být při čtení náročnější na pozornost či přemýšlení, ale dominantními prvky jsou lehkost a poutavost. Bez znalosti prvních Divokých karet si čtení nevychutnáte – druhý díl však vyznívá zcela odlišně a přináší „něco jiného“, překvapivého a neotřelého; stále však ještě dává čtenáři dostatek prostoru radovat se z objevování.

  • George R. R. Martin (editor): Divoké karty – Trumfová esa
  • Argo, 2016
  • Obálka: Marc Simonetti
  • Překlad: Daniela Orlando, Pavel Bakič, Milan Žáček, Richard Podaný
  • 304 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
21. září 2016, Martin Bečvář

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Divoké karty - Trumfová esa

Divoké karty - Trumfová esa
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč