Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Sam Kemiová musí v Deníku alchymistky zachránit princeznu i pověst své rodiny, Amy Alward: Deník alchymistky

Alward Amy: Deník alchymistky

Kemiovi byli vždy váženou alchymistickou rodinou, která měla tu čest léčit královskou rodinu. Jenže pak přišel Divoký hon, ve kterém vyhrál výrobce syntetických léčiv ZoroAster a vytlačil rodinu tradičních alchymistů ze scény. Sam, nejmladší alchymistka z rodiny Kemiových, celý život sní o návratu přírodní alchymie (a své rodiny) na vrchol. A náhle přichází její chvíle…

„Audenův roh se probudil. Princeznin život je ve smrtelném nebezpečí a roh vás svolal, abyste se zúčastnili Divokého honu za lékem.“ (str. 29)

Divoký hon nastává vždy ve chvíli, kdy je život někoho z královské rodiny v nebezpečí. Klání se účastní všichni alchymisté a vítěz, který první přijde na správný lék a ohroženého zachrání, se stane uznávaným alchymistou a hlavním léčitelem královské rodiny. Sam je tedy odhodlaná vyhrát, ovšem proti ní stojí nejen uhrančivě krásný Zain Aster, ale také skrz naskrz zlá králova sestra, odhodlaná získat trůn pro sebe.

Emilia se zastaví. „Tohle je varování, Kemiová. Dneska jsem zničila přísadu. Pokud budete pokračovat v Honu, nebudu příště tak shovívavá.“ (str. 162)

Sam Kemiová je odvážná, prostořeká a odhodlaná postava, kterou si člověk snadno oblíbí. Za čest své rodiny bojuje celým srdcem, protože pro ni nic neznamená víc, než její nejbližší. Svou mazaností dokáže přechytračit i dědečka, který je jejím alchymistickým mistrem, a postará se tak o veselé situace. Alchymie navíc tvoří tak nedílnou součást jejího života, že si v každé situaci vzpomene na přísady a elixíry, které by jí pomohly. I ona je ovšem jen člověkem, proto se není čemu divit, když se zamiluje. A co by to bylo za příběh, kdyby tím vyvoleným nebyl právě její úhlavní nepřítel?

Láska ve všech podobách je motivem, který provází celý příběh. Autorka vyzdvihuje sílu přátelství, rodinných vazeb i lásky romantické, jelikož bez nich by nikdy nebylo možné dosáhnout svého cíle. V knize člověk ovšem nenarazí na složité romantické komplikace, což jistě mnozí ocení. Naopak, relativně brzy začnou být stránky nabité dobrodružstvím a napínavými scénami, od kterých se lze těžko odtrhnout. Během čtení Deníku alchymistky čtenář procestuje kus fantastického světa, seznámí se s bytostmi v něm žijícími i s různými alchymistickými přísadami a jejich účinky. Tyto alchymistické vsuvky překvapivě nepůsobí rušivým dojmem, naopak čtenáře ještě více vtáhnou do děje a donutí ho pochopit hrdinčinu oddanost řemeslu.

Amy Alward v pěti bodech

  • původem britská autorka, v jedenácti letech se přestěhovala do Kanady
  • její pravé jméno je Amy McCulloch
  • za prvotinu The Oathbreaker's Sha­dow získala v roce 2014 cenu za nejlepší knihu pro děti
  • pracovala jako redaktorka v nakladatelstvích
  • ráda cestuje a je závislá na kávě

Jediné, co se dá knize vytknout, je občasná rozvláčnost. Amy Alward se při psaní příběhu očividně velmi soustředila na vykreslení duše postav a alchymistického světa, a tak příběh zbytečně natáhla. Skvěle vymyšlený svět knihy by snesl větší využití svého potenciálu a zvýšení počtu napínavých scén, které by donutily čtenáře se od knihy neodtrhnout. I tak je ale tato dobrodružná fantasy mladé autorky povedenou knihou, která nikoho neurazí a mnoho čtenářů si jistě získá. Navíc je dost dobře možné, že se autorka chystá potenciál svého fantasy světa plně využít v některém z dalších dílů.

  • Amy Alward: Deník alchymistky
  • Talpress, 2016
  • obálka: Jana Šouflová
  • překlad: Ondřej Duha
  • 352 stran, 269 Kč (v e-shopu Fantasye již za 242 Kč)
15. července 2016, Veronika Stránská

Diskuze k článku

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Deník alchymistky

Deník alchymistky
269 Kč 242 Kč