Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Saba hledá srdce, které nechala za nehostinnou Pustinou, Moira Young: Pustina (Krvavá cesta 2)

Young Moira: Pustina

Po konfrontaci nepřátelských Tontonů se spolu se svou rodinou Saba vydává na Západ za vidinou lepší budoucnosti a za Jackem. Mezitím se ale k moci dostává daleko nebezpečnější nepřítel. Dokáže rozpolcená dívka najít sílu k tomu, aby se postavila hrozícímu nebezpečí a zachránila tak celou zem před jistou zkázou?

Sabě se podařilo dostat zpět svého zlatovlasého bratra-dvojče Lugha, což je jediná věc, po které už od začátku výpravy prahla. Vše se ale změnilo poté, co potkala Jacka, který jí prakticky „sebral“ kus srdce. Sabini sourozenci a čerstvě osiřelý Tommo mají jediný cíl – vydat se na bohatý Západ a začít nový život. Samotná Saba je rozpolcená mezi rašící láskou k Jackovi, s nímž se má na Západě sejít, a stíny, které jí pronásledují od smrti její blízké přítelkyně.

Vítězství vybojované Sabou a jejími přáteli netrvá věčně – mezi lidmi kolují příběhy o Hledači, který touží po novém, lepším světě. Celá země se tak ocitá v nebezpečí, protože Hledač a jeho věrní Tontonové zničí vše, co nevyhovuje jejich plánu nového dokonalého světa. Před Sabou stojí řada nebezpečných rozhodnutí, která jí zavedou skrze Pustinu na místa, o kterých si dříve nechala jen zdát. Přítel se může mrknutím oka změnit v nepřítele, a tak si dívka bude muset dávat opravdu velký pozor, komu věřit.

Nic není takové, jak se zdálo

Moira Young zasadila svůj příběh do drsného dystopického světa, s kterým se čtenáři seznámili už v prvním díle trilogie, Krvavé cestě. V Pustině sleduje autorka další osudy Saby, která se musí vyrovnat s událostmi z předchozího dílu. Samotná psychologie postav je jednou z nejvýraznějších změn oproti Krvavé cestě.

Moira Young v pěti bodech

  1. Původem pochází z Kanady.
  2. Má dvě mladší sestry, které stále žijí ve Vancouveru.
  3. V současné době žije s manželem ve Velké Británii.
  4. V minulosti bývala herečkou, tanečnicí a operní pěvkyní.
  5. Její debutová kniha Krvavá cesta vyhrála Costa Children’s Bo­ok Award.

Nejvýraznější proměnou prošla hlavní hrdinka, která v první knize vystupovala jako typická drsňačka, ochotná skočit pro svého bratra do ohně. V Pustině se čtenáři setkávají s úplně jinou, emotivnější Sabou, která se vyrovnává s tím, co udělala v Krvavé cestě. K deziluzi také dochází v případě Lugha, který se mění z idylicky vykresleného, v každé situaci dokonalého bratra v muže, kterého nepoznává ani jeho vlastní sestra. Autorka si opět pohrála se vztahy svých postav, a čtenář tak dochází k velmi překvapivým odhalením, která v žádném případě nečekal.

Zvířata v akci

Autorka neopomněla ani dějovou stránku celé knihy. Je velmi snadné se vcítit do hlavní hrdinky a pocítit tak „na vlastní kůži“ nehostinnost a vražednost pustiny. Na své si přijdou i milovníci akce a napětí – Moira Young si pro své čtenáře přichystala několik scén, za které by se nemusel stydět ani Indiana Jones.

Pustina se od svých knižních kolegů ve stejném žánru liší hned v několika věcech. Ať už je to výběr hrdinky (typ „drsňačky“ se sice objevuje poměrně často, většinou se ale na konci série stejně promění v „princezničku“), umístěním dějem či drobnostmi, kterými autorka celý děj oživuje. Za zmínku stojí zvířecí společníci, kteří hlavní hrdinku doprovázejí a získávají si tak důležité místo mezi hlavními hrdiny.

Pustina je kniha, která okouzlí především milovníky dystopických příběhů. Velkým lákadlem je netypická hlavní hrdinka, která se nebojí vrhnout se do rvačky a její vrána Nero, která jí stojí vždy věrně po boku.

  • Moira Young: Pustina (Krvavá cesta 2)
  • CooBoo, 2013
  • překlad: Zdeněk Uherčík
  • 324 stran, 329 Kč (v e-shopu Fantasye již za 296 Kč)
7. března 2014, Kateřina Kopišťová

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Pustina

Pustina
329 Kč 296 Kč