Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

S Usagim po dvacáté sedmé, tentokrát do Města zvaného Peklo, Stan Sakai: Město zvané Peklo (Usagi Yojimbo 27)

Sakai Stan: Usagi Yojimbo 27 - Město zvané Peklo

Jednou z nejznámějších komiksových sérií v našich končinách je bezesporu Usagi Yojimbo od Stana Sakaie. Dobrodružství dlouhouchého samuraje bez pána u nás vychází už přes deset let a nakladatelství Crew nyní vydává díl jménem Město zvané Peklo, který nese pořadové číslo 27. Naposled ronin konfrontoval oživlé mrtvoly, čeho se fanoušci dočkají nyní?

Nejnovější díl Usagiho dobrodružství obsahuje předmluvu od Geofa Darrowa (Drsná škola, Matrix) a za ní hned následuje šest příběhů. V tom prvním, podle kterého je komiks pojmenován, navštíví Usagi navzdory varování město zvané Peklo. Základní premisa příběhu čerpá z filmu Yojimbo z roku 1961, který režíroval Akira Kurosawa. Toulající se ronin se ocitne ve městě, které sužuje válka dvou zločineckých gangů, čímž nejvíce trpí prostí obyvatelé. A protože se ušatý hlavní hrdina rád plete do cizích věcí, rozhodne se přidat k jedné straně konfliktu a lstí město zachránit.

První příběh končí po skoro 50 stranách s příslibem pokračování a je následován třemi krátkými povídkami. Po mírně temnější náladě Města zvaného Peklo následuje komediální vložka v podobě Nukekubi. Krátká historka vypráví o osudu jedné upovídané babičky a jednoho krvelačného ducha, které Usagi na svých cestách potká, a tentokrát se jedná o jediný příběh v komiksu s využitím nadpřirozených prvků.

Další v pořadí je Narukamiho meč, jehož přímý a jednoduchý děj rozhodně čtenáře neurazí, i když v paměti dlouho nezůstane. A trojici uzavírá příběh Teru Teru Bozu, jenž obsahuje úsměvný vhled do tradic japonských farmářů. Pátá část komiksu, Setkání v Průsmyku krvavého stromu, slouží jako pozvolný úvod k velkolepému finále, kterým je Návrat do Pekla. Usagi se vrátí tam, kde celý nejnovější díl série začínal, aby očistil svou čest a konečně skutečně osvobodil město.

Stan Sakai v pěti bodech

  1. Narodil se v Kyótu, ale vyrůstal na Hawaji.
  2. Studoval Art Center College of Design v Los Angeles.
  3. Příběhy Myamota Usagiho začaly vycházet už v roce 1984.
  4. Vytvořil i futuristický spin-off jménem Space Usagi.
  5. Obdržel Eisnerovu cenu za lettering.

Čtenáři se v Městě zvaném Peklo dočkají mixu všeho – komedie, nadpřirozena i dobrodružství v podobě krátkých povídek i vyprávění na pokračování. A všechno je to samozřejmě pořád velmi dobré a čtivé, jak je ostatně u Stana Sakaie zvykem. Zklamání ale představuje fakt, že ústřední příběh série se nikam neposune a spousta čtenáři netrpělivě vyhlížených postav se tentokrát neobjeví.

Kresbu autor za léta kreslení Usagiho vypiloval k pohodlné dokonalosti – i v tomto případě dobře ilustruje Sakaiův způsob vyprávění, a tak se ohledně ní žádné zvraty nekonají, protože k tomu vlastně ani není důvod (ostatně krom speciálního dílu Yokai se jich série ve skutečnosti moc nedočkala). O to víc by si ale některá místa zasloužila trochu originality navíc (z pohledu scénáře i kresby), aby se i veteráni série mohli občas nechat překvapit.

Žádná z výtek ale neznamená, že by se snad jednalo o průměrný či dokonce špatný komiks. Usagi si drží svoji nadprůměrnou kvalitu a čtenáři dostanou přesně to, na co jsou zvyklí z předchozích dílů. Kdyby se ale v jedné chvíli nemihl dějem démon Jei, dalo by se vlastně všech šest příběhů jako jedna epizoda vzít a zařadit kamkoli v sérii. A takové odtržení od důležitých linií série fanouška zkrátka zamrzí. Ale na druhou stranu si díky tomu může Město zvané Peklo přečíst bez problémů i čtenář, kterého zatím Usagiho úspěšně míjel.

  • Stan Sakai: Město zvané Peklo(Usagi Yojimbo 27)
  • Crew, 2017
  • překlad: Ľudovít Plata
  • 216 stran, 249 Kč (v e-shopu Fantasye již za 224 Kč)
17. října 2017, Jan Holan

Usagi Yojimbo 27 - Město zvané Peklo

Usagi Yojimbo 27 - Město zvané Peklo
Vložit do pytle na zboží  Koupit 249 Kč 224 Kč