Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rytíř Sedmi království G. R. R. Martina přichází už i v komiksové verzi, George R. R. Martin: Potulný rytíř

Martin George R. R. : Potulný rytíř

Západozemí je obrovská říše, na jejímž území se rozkládá sedm království. Této zemi vládlo už mnoho králů. Někteří se zapsali do dějin, jiní ne. Rod Targaryenů patří mezi ty hodně známé. Asi sto let před událostmi zaznamenanými ve Hře o trůny se po známých cestách potulovala velmi neobvyklá dvojice. Rytíř a malý chlapec.

Potulný rytíř je první ze souboru tří povídek, které vypráví osudy mladého rytíře Dunka a jeho panoše Egga. Dunk, neboli také Duncan Vysoký, je trochu neobvyklá postava. Jeho bývalý pán, ser Arlan, ho často označoval za hlupáka, byl to ale shodou okolností on, kdo ho pasoval na rytíře. Dunkovým velkým snem je zúčastnit se rytířského turnaje a vydělat si něco málo na obživu. Mezi jeho výhody a nevýhody patří dosti výrazný zevnějšek nebo drzý panoš Egg, kterého poutá jistá spojitost s právě vládnoucím rodem.

George R. R. Martin v pěti bodech

  1. Vystudoval žurnalistiku, ale od začátku sedmdesátých let se živí psaním. Patrně nejznámější je díky sérii fantasy románů Píseň ledu a ohně.
  2. Je držitelem spisovatelských cen Hugo a Nebula, Ceny Brama Stokera či World Fantasy Award.
  3. Mezi hlavní témata v Martinoých povídkách patří osamělost, spojení, láska předem odsouzená k zániku, idealismus, romantismus a tvrdá pravda versus milosrdná lež.
  4. Napsal scénáře mnoha televizních seriálů, mezi něž patří nová řada Zóny soumraku a Krásky a zvířete.
  5. Sestavil více než dvacet antologií, k nimž se řadí i patnáct titulů ze sdíleného světa série Divoké karty.

Všechny tři povídky – počínaje vydaným Potulným rytířem a očekávaným Přísežným mečem a Tajemným rytířem vznikly postupně ještě před tím, než se Píseň ledu a ohně proslavila díky seriálovému zpracování. Dějově se odehrává v době, kdy na Železném trůně seděli Targaryenové. Jejich doba vlády je ale zatím v poklidu a bez náznaku vzpoury. Těžké časy, tak známé z vyprávění z Písně ledu a ohně, jsou zatím v nedohlednu. Všechna pozornost se tak zaměřuje pouze na ústřední dvojici.

Svět, který vytvořil George R. R. Martin, je bezesporu komplikovaný, propracovaný do sebemenších detailů a velmi realisticky zpracovaný. Celá série je proslavená dramatem, zvraty a především velkou úmrtností ústředních i vedlejších postav. Tato povídka je proto dosti odlišná. Autor sice nevyužil velkého prostoru, ale na pár desítkách stran dokázal rozehrát příběh plný intrik, humoru a rytířské udatnosti. Právě humor je jeden z překvapivých prvků. Martinova slavná série se totiž vyznačuje značnou melancholičností a dosti pochmurnou atmosférou. Potulný rytíř je naopak vyprávění svěží, odlehčené a plné vtipných rozepří mezi rytířem a panošem. To dosvědčuje i kresba, která je nejen detailní, ale doslova hraje všemi barvami.

Povídka, kterou můžete najít i v knižní podobě v souboru Rytíř Sedmi království, funguje i samostatně a její čtení si užije i čtenář, který není zasvěcen do složitého Martinova světa. Jedinou nevýhodou u komiksové verze je velké množství postav, které se v tu objeví. Grafické novely totiž nemají prostor na to, aby představily každého rytíře, vladaře nebo poskoka. Neznalec tohoto universa se pak u čtení může začít trochu ztrácet. I přesto je Potulný rytíř téměř nutností pro každého, kdo má rád ty správné rytířské příběhy.

  • George R. R. Martin: Potulný rytíř
  • Crew, 2015
  • Obálka: Mike S. Miller
  • Překlad: Richard Podaný
  • 176 stran, 389 Kč (v e-shopu Fantasye již za 350 Kč)
4. srpna 2015, Tereza Vršková

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Potulný rytíř

Potulný rytíř
Vložit do pytle na zboží  Koupit 389 Kč 350 Kč