Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ruští špioni kopou i za mimozemšťany, František Kotleta: Rudý vrabčák (Legie 04)

Kotleta František, Sněgoňová Kristýna: Legie 04: Rudý vrabčák

V lásce a ve válce je prý dovoleno vše a obojí se ve zředěné formě promítá na kolbišti špiónských hrátek. Platilo to o přetahování amerických špiónů s ruskými a podle některých odhadů to bude platit i v kulisách space opery. Dokonce i v případě, kdy patříte mezi pár posledních svobodných lidí, pracujete pro slepičího mafiána a mezihvězdné impérium vašich nepřátel se neustále rozrůstá. Hrdinové série Legie se dostávají na planetu, kde se dá říci, že probíhá opravdu nehezká verze války pohlaví a brzy se sem dostane válka skutečná.

Kapitán Moravec a posádka vesmírné lodi Kraksna/Vzdorující doručili v předešlém díle huntskému mafiánovi Aštarovi cennou zásilku z vrakoviště prastarých vesmírných flotil. Nové zadání je naopak konfrontuje se žhavou přítomností. Planetu Karchemiš, jíž se přezdívá „Planeta tisíců světel“, chrání dlouhodobě její složitý obranný systém, ale brzy se ji chystají schramstnout enlilové. Moravec a spol. mají za úkol umožnit útěk jednomu emigrantovi i s jeho ohromným jměním, které poslouží i huntům. Kvůli tomu budou muset infiltrovat těžce matriarchální společnost, kde mužům neustále hrozí amputace jejich pohlavního údu. Především však hrdinům znepříjemní život přítomnost dalších pozemšťanů…

Po dvou knihách od Kristýny Sněgoňové se za kormidlo Legie vrací František Kotleta a s ním v příběhu zavládne ještě svéráznější atmosféra než kdykoli předtím. Díky jeho husté koncentraci vtipných komentářů, bizarní mimozemské kultury a nemilosrdné akci vytváří v knize další, vpravdě jedinečný příběh. Pochopitelně tato jedinečnost nemusí sednout každému a některým čtenářům mohou místy vadit Kotletovy neustálé sexuální reference a vtipkování s extrémně vážnými událostmi zase může vytvářet dojem, že text občas neví, čím by vlastně chtěl být. Špionážní hra, kterou mezi sebou klaďasové a záporáci rozpoutají, je mírně rozvleklá a řekněme si, že bitvy mezihvězdných lodí disponují předvídatelně daleko větší dynamikou a nábojem než bitky z povrchu planety, které byly zajímavější v prvních dvou dílech.

Ovšem jinak se pomalu, ale jistě formují silné stránky této scifistické ságy. Jak jsme si řekli na začátku, autor vytváří svět, jenž v sobě má dost pozemského, aby zůstal srozumitelný, ale zároveň s vtipem a smyslem pro exotiku zdůrazňuje jeho nelidskou podstatu. Závěrečná bitva a útěk jsou monumentální a celkový děj se víc a víc objasňuje. Mimo jiné nám začíná docházet, proč se vlastně série jmenuje Legie… Zároveň se však Kotleta vytasí s šikovným otevřeným závěrem, který konflikt protagonistů přesměruje na osobní rovinu.

S každou přibývající knížkou nabývá vesmír ságy o něco větší hloubky. Autoři mohou sice sem tam škobrtnout, ale nakonec nás vždy přesvědčí o tom, že space opera po česku umí jak rozesmát, tak vyrazit dech. Rudý vrabčák budiž toho důkazem.

  • František Kotleta: Rudý vrabčák (Legie 04)
  • Epocha, 2021
  • 299 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
9. listopadu 2022, Jiří Kábrt

Legie 04: Rudý vrabčák

Legie 04: Rudý vrabčák
Vložit do pytle na zboží  Koupit 299 Kč 269 Kč