Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rude svitky magie: Návrat oblíbených postav světa lovců stínů, Cassandra Clareová: Rudé svitky magie (Nejstarší kletby 01)

Clareová Cassandra : Nejstarší kletby 01: Rudé svitky magie

Lovci stínů skončili, ale příběh velkého čaroděje Magnuse Banea a Aleca Lightwooda pokračuje. Po skončení války si Magnus nepřeje nic než dovolenou – luxusní výlet po Evropě se svým přítelem. Už by ale mohli oba vědět, že problémy je budou následovat i za moře. Objevil se kult zvaný Karmínová ruka, který uctívá démona a usiluje o vyvolání chaosu.

Válka skončila. Magnus získal Aleca a Alec zase Magnuse. Přes veškerou nepřízeň osudu jsou spolu a nastal čas na pořádnou dovolenou. Jakmile se však ubytují v Paříži, začnou se objevovat informace o kultu, který se chystá uvést svět do chaosu. A vypadá to, že sám Magnus je zakladatelem tohoto kultu. Tehdy nešlo o více než hloupý vtip, z kterého se dnes vyvinula celosvětová hrozba. Už ani to však nemůže Magnuse překvapit.

Alec s Magnusem se tedy vydávají na cestu Evropou, aby vystopovali Karmínovou ruku a jejich nového vůdce dřív, než kult způsobí další škody.

Série Nástroje smrti před lety představila svět lovců stínů, který se stal fenoménem young adult literatury a dočkal se filmového i seriálového zpracování. Teď se autorka rozhodla pokračovat spin-off sérií, ve které nejoblíbenější vedlejší postavy přebírají prim. Bohužel bez znalosti předchozí série kniha sama o sobě příliš nefunguje, a proto je vhodná ideálně pro fanoušky původní série.

Z young adult fantasy se stává paranormální romance

Alec a Magnus dlouho bojovali, aby mohli být spolu. Přesto je mezi nimi stále spousta tajemství, která by mohla narušit rovnováhu jejich vztahu. Celé dílo se vlastně věnuje rozboru vztahu dvou lidí, kteří se vydali na dovolenou, ale něco – démoni – je neustále ruší od vysněných intimních chvil.

Kniha se z young adult fantasy postupně dostává spíš do žánru paranormální romance, kdy si to dva chtějí „rozdat“, ale nikdy nenajde ta správná chvíle. Autorka se zde mnohem víc zaměřuje na hlavní pár a jejich váznoucí komunikaci než na samotný děj. Alec a Magnus sice o svém vztahu hodně mluví, bohužel ale ne spolu, a to tom je celá kniha především. Což příběhu poněkud škodí.

Odsun dějové linky na nový kontinent obsahuje všechna klasická americká klišé, která se objevují v každém zpracování roadtripu po Evropě. Cesta začíná v Paříži, pokračuje v Benátkách a v Římě a čtenář nalezne všechny stereotypy, které Američani při cestách po Evropě zmiňují, včetně toho, že Benátky jsou cítit záchodama.

Cassandra Clareová v pěti bodech

  1. Narodila se americký rodičům v Íránu
  2. Během dětství projela s rodiči mnoho zemí, jako batole dokonce strávila jeden měsíc v otcově batohu během cestování po Himalájích
  3. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku
  4. Podle série Nástroje smrti byl natočen film, a následně i seriál.
  5. Kroniky lovců stínů kromě série Nástroje smrti, Pekelné stroje nebo Nejstarší kletby obsahují i další série a knihy, které nebyly do češtiny přeloženy.

Ke dvojici se přidává korejská čarodějnice Shinyun, která má informace o démonech, na jejichž základě začíná cesta za velkým tajemstvím, které vlastně až tak velké není. Děj je předvídatelný a chvílemi až nezajímavý a často se točí kolem toho, co skrývá Magnus, což vlastně žádné velké tajemství také není.

Obě hlavní postavy v Nástrojích smrti fungovaly jako skvělé postavy vedlejší (především Magnus, který v pokračování přišel o většinu charisma), a to díky jejich příběhové lince a charakterům, bohužel ale jako hlavní hrdinové děj neutáhnou. Ve světě lovců stínů bylo spoustu postav, každá s vlastní příběhovou linkou, které se staraly o to, aby série nevázla a knihy nezačínaly nudit. Jenže všechny tyto postavy zůstaly za velkou louží a spolu s nimi pravděpodobně i to, co by mohlo čtenáře vtáhnout do děje. Rudé svitky magie představují milý titul, který se příjemně čte a pro pravého fanouška Nástrojů smrti je milou připomínkou, jež ho nezklame. Nováčci nebo ne zrovna zapřisáhlí fandové by se ale měli poohlédnout někde jinde.

  • Cassandra Clareová: Rudé svitky magie (Nejstarší kletby 01)
  • Slovart, 2020
  • Překlad: Pavel Kaas
  • 350 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
17. prosince 2020, Nela Libovická

Nejstarší kletby 01: Rudé svitky magie

Nejstarší kletby 01: Rudé svitky magie
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč