Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rudá tygřice – druhý díl epické fantastiky, Amélie Wen Zhao: Rudá tygřice (Dědictví krve 02)

big_ruda-tygrice-pKb-486602

Ana je jedinou přeživší ze starobylého císařského rodu. Modrá krev jí však k ničemu není, protože v případu vraždy zbylé královské famílie figuruje jako hlavní podezřelá. Teď je jen opuštěnou mladou dívkou, která nemá titul, armádu a vlastně ani budoucnost. Svépomocí je nucena čelit intrikám lstivé Morganyi, která už jednou dokázala, že se nezastaví před ničím, aby nastolila svůj nový řád. Pro svůj krvavý cíl, který jí přinese jen další moc, je samozvaná vladařka ochotná udělat doslova cokoli.

Ulicemi císařství teče krev nevinných poddaných, kteří nejsou obdaření přízní, magií, která by jim umožnila se bránit. Vražda bezbranných je ohavný a neomluvitelný zločin, ale kdo zastaví bestii, která se tak dobře maskuje v paláci, který kdysi patřil Aně? Co zmůže dívka beze jména? Jedno je jisté, bude muset spojit síly s tím zlosynem Ramsonem Sedmilhářem, kterým má však na chod věcí jako obvykle svůj vlastní pohled.

Pokračování slibně rozjeté fantasy své příznivce opět hodí do víru událostí a nechá je v nich samovolně plavat. Autorka Amélie Wen Zhao jde v tomto případě více do detailů a předkládá čtenáři komplexní svět, v němž vcelku zdařile funguje monarchistické zřízení, magie i běžný selský rozum. Oproti úvodu do série tu na čtenáře čeká ještě více akce, bitev i politických potyček, k jejichž rozřešení budou muset společně s pilotní postavou nalézt klíč, než bude příliš pozdě. Silnou stránkou je rozhodně lavina emocí sálající z jednotlivých vět, protože nejrůznější pocity se tu střídají jako na běžícím páse a krásně dokreslují poměrně akční děj.

Za zmínku stojí propracované charaktery, a to nejen ty, které hrají celkový prim. I když je nutno přiznat, že nejvýraznější charakter představuje právě kvazi padouch Ramson Sedmilhář, který svým charismatem a nevymáchanou pusou oživí nejednu knižní stránku. Jistě, Rudá tygřice v sobě obsahuje typické fantaskní prvky, které otrlí fanoušci snadno rozeznají, ale v tomto případě to není ke škodě. Spisovatelka totiž umí psát, a tak vás pouhým slovem vtáhne do své plejády dobrodružství, z níž není úniku.

Zaryté fanoušky žánru jistě potěší, že ačkoli si dílo vysloužilo nálepku literatury pro mladé dospělé, tak je tu poskromnu romantických scén. Nějaký ten náznak se zde najde, ale prim hrají zejména uchvatitelské pudy. Hodně se tu cestuje, a tak společně s ústřední dvojicí poznáte další zaoceánskou zemi. Zkrátka a dobře tento skvost bude imponovat zejména milovníkům svižné dějové linie, ve které se stránku za stránkou neustále něco děje. O pár překvapivých momentů, včetně rozhodnutí některých protagonistů, tak nebude nouze.

Napříč tomu, že někteří zkušení čtenáři snadno odhadnou směr, kterým bude příběhový vítr vát, tak i přesto si celek náramně užijí. Amélie Wen Zhao umí do svého projevu vložit něco, co vás donutí pokračovat v prokousávání se dějovou linií až do chvíle, kdy dojdete k poslední stránce. Rudá tygřice nabízí neotřelý a nový nádech do dávno zarytých vzorců fantastické literatury a potěší jak nováčky, tak i skalní příznivce tohoto žánru.

  • Amélie Wen Zhao: Rudá tygřice (Dědictví krve 02)
  • CooBoo, 2022
  • 384 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
31. srpna 2022, Anastasja Višťalová

Rudá tygřice

Rudá tygřice
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč