Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rozohněná a zocelená Juliette svírá v rukou osud světa, Tahereh Mafi: Jsem rozohněná (Jsem roztříštěná 3)

Mafi Tahereh: Jsem rozohněná

Někdy se stane, že ve svém životě ztratíme všechny jistoty. Přijdeme o kamarády, rozhádáme se s rodiči, nic se nám nedaří. V takovou chvíli bychom se raději schovali před světem a přemýšleli. Juliette se chovala stejně, ale pokud bude chtít něco změnit, musí se vzchopit. Zvednout hlavu, napřímit se a schytat všechny kulky světa, aby mohla lidem vrátit něco, co takřka upadlo do zapomnění. Mír.

Bod Omega byl objeven a náležitě potrestán. Válka, kterou Juliette započala, skončila prohrou a ona je opět v rukou Warnera, velitele Sektoru 45, jejího bývalého věznitele. Ze svých zranění se pomalu uzdravuje a nabírá sílu, aby se opět mohla postavit světu a ukázat, že už není tou dívkou, která strávila 264 dní ve vězení. Protože nechce věřit, že by byli všichni její přátelé z Bodu Omega mrtví, vydává se k základně povstalců, aby se ujistila – byť ji to udělá smutnou a zranitelnou. Osud má ale s Bodem Omega jiné plány a ona narazí na Kenjiho, který ji dovede k posledním přeživším. K ostatním, kde je taktéž on. Adam.

Svět, ve kterém Juliette a její přátelé žijí, je pokřivený, zkažený, špatný. Ona sama v něm nechce žít a o to více se jí příčí myšlenka, že by na takovém místě měly vyrůstat malé děti. S podporou svých přátel se proto rozhodne učinit jeden velký krok. Započne novou válku, která rozhodne o všem. Pokud padnou, Obnova získá plnou moc a oni zemřou zbytečně. Pokud by ale vyhráli, mohl by se ujmout moci někdo jiný a ukázat světu, že svoboda má budoucnost. Budou bojovat jako tým a v čele s Juliette rozhodnou o osudu celého světa. Buď zvítězí, nebo prohrají. Žádná jiná možnost neexistuje.

Slova jsou nepředvídatelná stvoření. (str. 105)

V prvním díle, Jsem roztříštěná, autorka světu představila usmrkanou a psychicky labilní hrdinku Juliette, která se bála vyslovit svůj vlastní názor nahlas či se někomu podívat zpříma do očí. Byla ustrašenou dívkou, která si nebyla plně vědoma svého daru. Jsem zlomená Tahereh Mafi: Jsem rozohněná (Jsem roztříštěná 3) přinesla změnu v jejím chovaní – protagonistka se stala jistější, sebevědomější, ale přesto se ještě někdy raději stáhla do stinného koutu své mysli, kde vždy našla ticho a klid. Nakonec přišla Jsem rozohněná, kde Tahereh Mafi ukázala, že i z nicky se může stát hrdina, kterému leží celý svět u nohou.

Juliette se stala někým novým, nebojácným. Dokáže zabít nepřítele, aniž by mrkla okem a cítí smutek a vztek za to, že ji Obnova obrala o celých 264 dní, během kterých si mohla užívat světa. Nikdy nevěřila, že se tak změní. Poznala pravou lásku, vyhlásila válku a je připravená vzdorovat každému, kdo by ji o tuto radost chtěl připravit. Je až k nevíře, že se z mladé dívky, která škrtala své myšlenky a byla plná skrytého šílenství, stane sebevědomá žena plná myšlenek na svobodu, kterou si svět zaslouží.

Předešlé dva díly byly nabité akcí, napětím a mnoha nečekanými zvraty, které dokázaly převrátit celý příběh vzhůru nohama. Postavy umíraly, objevovaly se nové a děj se posouval rychlostí větru vpřed. Jsem rozohněná ale přináší změnu a s ní zklamání, protože v posledním díle se čtenářům dostává pohled na Juliettin život a příběh se z velké části zaměřuje pouze na Juliettiny citové problémy. Takřka celá kniha je o tom, jak se hlavní hrdinka cítí a co prožívá při svém přerodu na drsnou superhrdinku. A to je na poslední díl trilogie trochu málo. Naštěstí se tím Tahereh Mafi alespoň snaží uzavřít to, co mnohé z dívčích čtenářek pravděpodobně ocení nejvíce – jak to vlastně dopadne s Juliette a její láskou a kdo bude tím šťastným, se kterým stráví svůj život.

Adam, Warner a Juliette. Milostný trojúhelník, který nezná mezí. Příběh těchto tří je středem celé knihy a na rozdíl od minulých dílů, kdy se tyto postavy teprve rozvíjely, je nyní autorka připravena dát této trojici co nejvíce prostoru. Na počátku vystupoval Warner jako hlavní „záporák“, zatímco Adam byl „ten hodný“. V třetí knize to už ale neplatí a vše se tak nějak zamotalo. Díky pár střípkům z Warnerovy historie si jej čtenář oblíbí a Adama odvrhne. Načež přijde zlom a pohled na tyto dvě postavy se obrátí. A tak to pokračuje až do konce knihy, kdy se hlavní role několikrát změní a Juliette se konečně rozhodne, kterého z těch dvou si vybere. Po přečtení ale pořád zůstává jedna velká otázka: je ale možné, aby se z nepřítele sal přítel na základě informací?

Tahereh Mafi v pěti bodech

  1. Narodila se v malém městečku v americkém státě Connecticut.
  2. Trilogie Roztříštěná je její prvním velkým spisovatelským počinem.
  3. Práva na knihu prodala do 25 zemí a filmového zpracování se ujalo studio 20th Century Fox.
  4. Kdykoli, kdy nemůže najít jakoukoli knihu, si pročítá obaly od cukroví, staré účty, nebo kupóny.
  5. V současné době žije v Kalifornii, kde je podle ní příliš dokonalé počasí.

Jsem rozohněná je posledním dílem vyprávějícím o osudu Juliette, dívky, jenž dokáže zabít jedním dotekem. Autorka si s příběhem pohrála, a i když se díky popisů Juliettiných pocitů kniha nemusí všem zamlouvat, pořád je napsána čtivým a svižným stylem, který donutí každého čtenáře číst už jenom z nutnosti, aby se dozvěděl, jak celý příběh skončí. Tahereh Mafi tak opět ukázala, že ví, kam s příběhem směřuje, a i když kniha neměla dostatek akce a bojových scén z války, dopřála čtenářům konec, ve který každý niterně doufal – byť samotný závěr zůstal hodně otevřen. Poslední kniha je jiná než její předchůdci, ale pořád má svou kvalitu a je pouze na vás, zda se s koncem smíříte, nebo budete toužit po pokračování.

  • Tahereh Mafi: Jsem rozohněná (Jsem roztříštěná 3)
  • CooBoo, 2014
  • překlad: Pavla Kubešová
  • obálka: Dodo Dobrík
  • 341 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
25. září 2014, Filip Faja

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Jsem rozohněná

Jsem rozohněná
299 Kč 269 Kč