Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rothová vytvořila ve svém novém románu Čáry života opět dokonale promyšlený svět, Veronika Rothová: Čáry života

Rothová Veronica: Čáry života

Akos Kereseth je už téměř mladý muž, který byl se svým starším bratrem v dětství tragicky vytržen z domova a od té doby musí sloužit lidem, kteří mu zavraždili otce a rozbili rodinu. Akos je smířený se svým osudem, odmítá však dopustit, aby v paláci Noaveků navždy zůstal i jeho bratr. Je proto ochotný udělat vše pro to, aby bratra vysvobodil.

Cyra Noavek naproti tomu od dětství vládne děsivým darem proudu a každý její dotyk působí lidem nepředstavitelnou bolest, leckdy i smrt. Je proto využívána jako „Ryzkův karabáč“, tedy nástroj utrpení v rukách jejího vlastního bratra Ryzka, vládce národu Šotetů. Se svým osudem se smířila, jelikož nemá jinou možnost.

Akos i Cyra jsou citlivé duše, které okolnosti donutily vytvořit si drsnou skořápku, a mají toho nečekaně mnoho společného, ač pocházejí ze znepřátelených národů. I přesto však dokážou najít společnou řeč. Zejména, když se mezi Šotety zrodí povstání proti tyranskému Ryzkovi…

„Prvorozené dítě rodu Noaveků padne rukou člena rodu Benesitů!“ ozvalo se po celé lodi. „Pravdu je možné zatajit, ale není možné ji vymazat.“ (str. 192)

Světem, ve kterém Akos a Cyra žijí, není nic menšího než celá Galaxie, sestávající z devíti planet, kterou řídí takzvané Shromáždění. Na každé planetě žije jeden národ, až na Thuvhe. Tam totiž kromě Thuvhesanů žijí i Šoteti a oba národy si na planetu dělají nárok, proto jsou odjakživa nepřáteli. Každý obyvatel Galaxie během svého života dostane dar proudu – tím Cyřiným je právě dar bolesti.

Tyto informace jsou jen zlomkem komplexního světa, který autorka pro zamýšlenou trilogii vytvořila. Nikde v knize se nenachází rozsáhlejší popis tohoto světa, čtenáři proto relativně dlouho trvá, než se do děje dostane a dokáže si vše představit. To je ale jedině dobře, jelikož díky tomuto pomalejšímu vklouznutí je výsledný prožitek, kdy čtenář vše pochopí, o to intenzivnější. Například ze začátku děsivý šotetský zvyk tvoření čar života, podle kterého kniha dostala svůj název, v sobě skrývá hluboký smysl a kouzlo, které celý příběh dobře podtrhává.

Jak už bylo zmíněno, Cyra a Akos pochází ze znepřátelených národů, přesto se postupem času sblíží a začnou si rozumět. I méně pozornému čtenáři zde jistě neunikne mírná podoba námětu se Shakespearovým dílem Romeo a Julie. Obě postavy na to ze začátku nevypadají, ale svým dobrým srdcem a odhodláním k činu čtenáři jistě brzy přirostou k srdci. Nezbývá tedy než doufat, že se v pokračování trilogie nebudou stávat nesympatičtějšími, jak se zdálo mnoha čtenářům autorčiny první trilogie Divergence.

Vývoj autorčina spisovatelského umu od její prvotiny nelze opomenout. Už Divergencí si Rothová získala nepřeberné množství fanoušků, které uchvátil nejen zajímavý postapokalyptický svět, ale také chytlavý styl psaní, který čtenáře snadno vtáhne do děje. S knihou Čáry života se tentokrát pustila na pole sci-fi, rozhodně se však nedá říci, že by šlo o klasický příběh z tohoto žánru. Autorka spíše přesunula své oblíbené fantasy do vesmíru. Tato kniha je se svým světem i příběhem promyšlená ještě lépe než autorčina prvotina, a zdá se tak, že se autorčin um dále zlepšuje. Svět Galaxie skrývá velký potenciál, který autorka v průběhu knihy postupně rozvinula. I tento příběh by měl být rozepsán do trilogie, snad tedy bude jeho potenciál plně využit a autorka dále udrží vysokou kvalitu této dobře odstartované série.

  • Veronika Rothová: Čáry života
  • CooBoo, 2017
  • překlad: Tomáš Bíla
  • obálka: Jeff Huang
  • 424 stran, 299 Kč (v e-shopu Fantasye již za 269 Kč)
14. dubna 2017, Veronika Stránská

Čáry života

Čáry života
299 Kč 269 Kč