Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Robert Jackson Bennett v pokračování Města schodů znovu překvapuje, Robert Jackson Bennett: Město mečů (Božská města 2)

Bennett Robert Jackson: Město mečů

Město schodů před časem tuzemský rybníček s překladovou fantastikou rozčeřilo hodně silně. Tak originální, vyspělý a kvalitní vstup na scénu jsme tu už dlouho neviděli. Fantasy okořeněná trochou steampunku a detektivkou, ovoněná Indií a trochu Ruskem, diskutující o kolonialismu, o hříších, které na nás spáchali jiní i my sami… Šlo o překvapení roku. A volné pokračování Město mečů je ještě o fous lepší.

Robert Jackson Bennett se ve Městě mečů vrací na místo činu, a dokonce i se stejnou taktikou. Do města, které zažilo pád kontinentálních bohů již před pár desítkami let, ale prach se v něm pořád ještě neusadil, přijíždí saypurská agentka. Pátrá po předchozí zaměstnankyni tajných služeb, která pár měsíců nazpět beze stopy zmizela, a zároveň její pozornost poutá nově nalezená ruda, možná božského původu. A jak již víme, bohové na Kontinentu umírají neochotně, a když už, tak s velkou parádou.

Turyin Mulagheshová není Shara

Navzdory stejné výchozí situaci jako v prvním dílu však Bennett několik klíčových prvků obměnil, a tak je Město mečů najednou zcela jiný román. Předně, hlavní hrdinkou není Shara, toho času zaneprázdněná premiérka Saypuru, nýbrž vysloužilá generálka Turyin Mulagheshová, která čtenářům také není neznámá, protože během událostí Města schodů sloužila jako bulikovská guvernérka. Tehdy však přišla o ruku, po čase zmizela do důchodu a vrátila se k alkoholu a lízání hlubokých ran z dávné války proti Kontinentu, v níž bojovala ještě jako náctiletá.

Na rozdíl od mladé, sympatické a vševědoucí Shary má Turyin na krku padesátku, nikdy nebyla špiónem a tíží ji dávné činy, s nimiž se nikdy úplně nevyrovnala. Přesto (či právě proto) si zachovává tolik inteligence a cynismu, kolik jen může. Všudypřítomná je také její vojenská strohost a přímost. A třebaže v ději jí bude opět sekundovat zabiják Sigrud společně se svou odcizenou dcerou Signou, je to právě charismatická Turyin, kdo žene hlavní děj kupředu.

Robert Jackson Bennett v pěti bodech

  1. Oceňovaný americký autor science fantasy.
  2. Narodil se v Louisianě, studoval a nyní žije se ženou a syny v Texasu.
  3. Dvojnásobný držitel ceny Shirley Jackson Award, a to za prvotinu Mr. Shivers (2010) a knihu American Elsewhere (2013).
  4. Za román The Company Man (2011) získal ocenění Edgar Award v kategorii nejlepší kniha vydaná v paperbacku.
  5. Trilogie Božská města je v originále již kompletní, poslední díl City of Miracles vyšel v květnu 2017.

Stejně jako sama Mulagheshová je i vyprávění mnohem sevřenější a údernější, což mu výrazně prospělo. Ne že by čtenáři prvního dílu nehltali jakoukoli zmínku o dalších božstvech, nová lokace – město Voortyaštan, sídlo kultu někdejší bohyně smrti a války – však nenabízí mytologie tolik jako Bulikov, a tak hlavní roli místo přitažlivých kulis hrají právě vztahy mezi hlavními postavami a detektivní zápletka. Jistého množství popisů a vysvětlování se čtenáři dočkají i tentokrát, autor ale přesně ví, kolik si ještě může dovolit, aby nenudil. Průběžné akční scény a velkolepé finále už jsou pak samozřejmostí.

V neposlední řadě ve Městě mečů také notně potemněla atmosféra – Voortyaštan už zažil mnohem lepší časy, pořád tu prší, kontinentální obyvatelé jsou pod saypurskou nadvládou neklidní a ještě ke všemu tu dochází k záhadným brutálním vraždám. Nemluvě o minulosti hlavní hrdinky, která se vynořuje na každém kroku, ačkoli do tohoto konkrétního města Mulgheshová nikdy předtím nevkročila.

Autor překonal sám sebe

Je to s podivem, ale druhým dílem volně propojené trilogie Božská města Robert Jackson Bennett opět vyrazil dech. Ve Městě mečů nabízí stejné neotřelé prostředí a z něj plynoucí témata (kolonialismus, náboženství, vyrovnání se s minulostí), tentokrát ale s mnohem sevřenějším dějem, který otázkám dává vyniknout ještě silněji, obzvlášť v kombinaci se silnou plnokrevnou hrdinkou, s níž budou čtenáři sdílet každý záchvěv bolesti. Příběh je svižnější a ještě čtivější než dřív, takže odtrhnout se nedá už vůbec.

Autor v nové knize dokazuje, že jeho oslnivý vstup na tuzemskou scénu s překladovou fantastikou nebyl náhoda, a dokonce fous překonal sám sebe. Řeklo by se, že zbývá jen doufat, že podobně kladná hodnocení dostane i závěrečný svazek. Po přečtení druhého dílu to už je ale téměř jisté dopředu.

  • Robert Jackson Bennett: Město mečů (Božská města 2)
  • Host, 2017
  • překlad: Milan Pohl
  • 550 stran, 369 Kč (v e-shopu Fantasye již za 332 Kč)
2. června 2017, Jan Nohovec

Město mečů

Město mečů
Vložit do pytle na zboží  Koupit 369 Kč 332 Kč