Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Robert Holdstock nabízí stravitelný prequel k Lesu mytág, Robert Holdstock: Brána ze slonoviny, brána z rohu

Robert Holdstock: Les mytág 05 - Brána ze slonoviny, brána z rohu

Luxusní vydání série o Ryhopském lese z nakladatelství Argo pokračuje nejnovější svazkem, v němž se vracíme těsně před události z Lesa mytág. Navzdory tomu, že tento prequel je jednodušším, stravitelnějším výletem do autorova světa, Holdstock v něm svým fanouškům nezůstane nic dlužen.

George Huxley, první výzkumník Ryhopského lesa, měl dva syny. Zatímco ten mladší, Stephen, je hrdinou úvodního románu Les mytág, prequel Brána ze slonoviny, brána z rohu se soustředí na jeho staršího bratra Christiana, který se v lese ztratil a zdivočel do podoby, v jaké ho známe z úvodní knihy. Nyní ho ale nacházíme ještě jako sympatického hrdinu, kterého souží nejasná smrt vlastní matky i postupující šílenství otce. Postupně se i on sám vydává do Ryhopského lesa a přidává se ke družině tamějších mytických bojovníků, aby posloužil jejich vůdci k zatím neznámému účelu. A stejně jako dříve jeho otec a později bratr, i on poznává svou verzi magicky přitažlivé Guiwenneth.

Jednodušší vyprávění plné odboček

Ve svém doslovu k Bráně ze slonoviny, bráně z rohu Robert Holdstock vysvětluje, že jeho motivací k cestě zpět ve vnitřní chronologii cyklu bylo především rozhodnutí popsat Christianovu postupnou cestu k jeho pozdějšímu zdivočelému stavu. V české předmluvě zase překladatel Robert Kotrle vysvětluje, že tuzemské vydání se od toho původního liší tím, že po dohodě s autorem obsahuje původně vyškrtané dějové odbočky a narážky na jiné části série.

Obě skutečnosti stojí za tím, že Brány většinou od čtenářů získávají nižší hodnocení než jiné knihy v sérii. Částečně za to může fakt, že Christian tu do světa Ryhopského lesa vstupuje poprvé a jeho spletité zákonitosti postupně odhaluje, zatímco čtenář už řadu z nich dávno zná. Částečně jde i o to, že na rozdíl od ostatních knih se zde příběh soustředí vyloženě pouze na dění v lese a nezabývá se tolik pronikáním lesa do okolního světa (a naopak).

Robert Holdstock v pěti bodech

  1. Narodil se roku 1948 v Hyrthu v Anglii, zemřel v roce 2009.
  2. Vystudoval lékařskou zoologii, ale po pár letech tuto profesi opustil a živil se psaním.
  3. Vytvořil mnoho novelizací filmů (například Smaragdový les nebo Legend of the Werewolf).
  4. První díl série, Les mytág, byl původně novelou, za níž Holdstock získal Cenu Britské asociace SF.
  5. Do světa Ryhopského lesa se rád vracel, napsal o něm celkem sedm knih.

Místo toho tu autor dává prostor putování mnohahlavé armády mytických bytostí za hrdinskými úkoly, stejně jako mnoha barvitým postavám včetně jejich legend. Namísto tajemna a komplikovaných dějových linek tak Holdstock tentokrát představuje jednodušší strukturu road movie, s dějovými odbočkami k jednotlivým legendám. To není nutně špatně – kniha je tak přátelštější ke čtenářům běžnější fantasy literatury, a to obzvlášť pokud cyklus o Ryhopském lese nečtou chronologicky a s Bránami například začínají. Těm, kteří u předchozích svazků v mechanice ryhopských mytág tápali, také tato kniha může některé drobnosti vysvětlit polopatičtěji.

Fanouškům britského autora však může jednodušší skladba vyprávění vadit, zejména vzhledem k tomu, že (jak autor v doslovu sám přiznává) na Christianovu kompletní cestu k jeho pozdějšímu divokému já nakonec nezbyl prostor. A tak tu sledujeme „pouze“ první část jeho příběhu, v němž se seznamuje s dynamikou lesa a mytág, zamilovává se do krásné Guiwenneth a snaží se objasnit okolnosti smrti své matky.

Holdstock stále válí

Navzdory tomu, že je Brána ze slonoviny, brána z rohu skromnějším, stravitelnějším příběhem ze světa Ryhopského lesa, neznamená to, že by tu Holdstock ztrácel něco ze svého autorského umu. Pořád tu pracuje s magickým lesem na britském venkově, v němž tajuplné legendy ožívají a kde lišky dávají dobrou noc. Fanoušci by tu měli očekávat jednodušší vyprávění, než na jaké jsou od autora zvyklí, stále si však užijí kouzlo jedinečné románové série, která ve fantastických vodách nemá konkurenci.

  • Robert Holdstock: Brána ze slonoviny, brána z rohu
  • Argo, 2019
  • překlad: Petr Kotrle
  • obálka: Geoff Taylor
  • ilustrace: Jan Dřevíkovský
  • 284 stran, 298 Kč (v e-shopu Fantasye již za 268 Kč)
21. května 2020, Jan Nohovec

Les mytág 05 - Brána ze slonoviny, brána z rohu

Les mytág 05 - Brána ze slonoviny, brána z rohu
Vložit do pytle na zboží  Koupit 298 Kč 268 Kč