Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Rezistence: Povstalcům Veroniky Rothové už odvaha nestačí, Veronica Rothová: Rezistence (Povstalecká trilogie 2)

Rothová Veronica: Rezistence

Ztratili své rodiny, domov a ďábelská vědkyně je na chvíli připravila i o svobodnou vůli. Oni však nepřestali bojovat. Nebudou nečinně přihlížet. Oni jsou odhodlaní, nezlomní, Neohrožení. Bohužel, jen několik z nich vládne vlastností pro přežití nezbytnou. Rezistencí.

Život v dystopickém Chicagu nikdy nebyl jednoduchý. Poté, co vůdkyně Sečtělých pomocí simulace donutila Neohrožené pozabíjet většinu členů Odevzdanosti, přísně organizovaná společnost se začala hroutit. Neohroženost se rozpadla na dvě poloviny. Vůdce a jeho přívrženci se připojili k Sečtělým, zatímco druhá polovina prchá a pokouší se nalézt azyl u Mírumilovných. Tris a Tobias musí zjistit, komu mohou věřit, a najít si mocné spojence. Jeanine rozhodně není lehký soupeř a to zatím ani nevytáhla všechna Esa z rukávu.

Veronica Rothová nepatří mezi spisovatelky, které by svým hrdinům dopřávaly sladké chvíle klidu a míru. Tam, kde Divergence začala, tam Rezistence navazuje, a to v plné parádě. Znáte takový ten drastický způsob uplatňovaný na neplavce? Vhodit do vody a plavej? Autorka s gustem přidala ještě betonové polobotky, takže než se člověk stihne vůbec zorientovat v tom, kdo je kdo a co se vlastně stalo v prvním díle, už stojí uprostřed oceánu plného zbraní, mysl ovládajících sér, smrtonosných hračiček a intrik. Nevhodné pro pomalejší jedince, zbytek však bezesporu dokáže ocenit tempo knihy, které je téměř nadzvukové.

Svět, ve kterém se příběh odehrává, se ze začátku zdá trochu nedodělaný. Ano, je tu ta věčně omílaná myšlenka, že frakce byly vytvořeny jako nástroj pro vymýcení špatných vlastností lidstva. Pořád tomu ale něco chybí, aby se dalo město obehnané plotem vnímat trojrozměrně a opravdu věrohodně. O to víc překvapí, jak se všechno vyvrbí, a teprve na konci člověk zjistí, jak je tahle kniha vlastně geniální.

Závěrečný dojem z románu ale trochu nabourává sama hlavní hrdinka. Tris si svůj život mezi Neohroženými vybrala a není pochyb o tom, že oprávněně. Je silná, odhodlaná a rozhodně sebou nenechává zametat. Umí být nelítostná, přesto se nedokáže zbavit své Odevzdané části a často jedná velmi nesobecky. Na druhou stranu ale chytá hvězdné manýry. Svůj názor považuje za ten nejlepší, a pokud s ní někdo nesouhlasí, nebo se jí nedejbože pokouší poradit a nasměrovat jinam, hned je oheň na střeše. A navzdory tomu, jak s ní osud několikrát zametl, občas působí příšerně naivně. Sice ví, že by se od určitých lidí měla držet dál, přesto se jejich intrikami dá snadno ovlivnit k naprosto iracionálnímu chování. Zda je to záměr nebo to Rothová dělá zcela neúmyslně, to se ani nikdo nikdy nedoví. Jasné je však to, že díky tomu Tris působí lidsky, i když by si občas zasloužila pár facek.

Veronica Rothová v pěti bodech

  • Narodila se v roce 1988 a žije v Chicagu.
  • Psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka.
  • Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu ve volném čase projíždí po dlouhé hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fobií.
  • Už její první kniha, Divergence, první díl Povstalecké trilogie, zaznamenala velký úspěch, když ji prestižní deník The New York Times zařadil na šesté místo v seznamu bestselerů.
  • Filmová práva ke knize Divergence byla prodána v dubnu 2012

V tomhle páru je rozhodně Tobias ta lepší polovička. Všechno má důmyslně naplánované a i ve stresových situacích se dokáže zachovat rozumně (pokud nejde o Tris, pak jde veškerá logika stranou). Ví, kdy je lepší ustoupit, a pokud dojde na boj, nasadí ten nejtvrdší kalibr. A co si budeme nalhávat, taky je neskutečně sexy. Jeho jediná chyba? Není opravdický.

Vedlejší postavy v tomto případě představují kapitolu samu pro sebe. Ze začátku se může zdát, že je jich až příliš. Každá si žije vlastním životem a svým osobitým stylem se čtenářům vkrade do srdce. A pak teprve začne to správné tóčo. Rothová se svými charaktery hraje ruskou ruletu, nikdo jí však nevysvětlil, že některá z komor zásobníku by měla být podle pravidel prázdná. Jedna mrtvola střídá druhou a nebohému čtenáři nezbyde nic jiného než oči pro pláč.

Číst Rezistenci je jako sledovat automobilovou nehodu. Příliš krve na to, abyste se dokázali dívat, ale zároveň se nedonutíte odvrátit pohled od něčeho tak fascinujícího. Celý příběh se zhltne na jeden nádech, a když se dojde na tu osudnou poslední stranu, budete proklínat den, kdy jste se o Povstalecké trilogii dozvěděli. Jak dlouho může člověk čekat na třetí díl a nezbláznit se?

  • Veronica Rothová: Rezistence (Povstalecká trilogie 2)
  • Albatros Media – CooBoo, 2012
  • překlad: Radka Kolebáčová
  • obálka: Joel Tippie
  • 352 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasya již za 314 Kč)
27. ledna 2013, Michaela Křivánková

Diskuze k článku

Skvelá recenzia, Divergencia sa mi veľmi páčila a...
norah - 27. 01. 2013 22:13

Skvelá recenzia, Divergencia sa mi veľmi páčila a čítala som rôzne recenzie na Rezistenciu, ale hneď zajtra si ju skúsim pohľadať v knižnici :) neviem sa dočkať, až si ju prečítam

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Rezistence

Rezistence
349 Kč 314 Kč

Povstalecká trilogie

Povstalecká trilogie
947 Kč 852 Kč

Trilogie Divergence - box

Trilogie Divergence - box
790 Kč 711 Kč

Trilogie Divergence + Čtyřka - box

Trilogie Divergence + Čtyřka - box
890 Kč 801 Kč