Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Revival: Král tentokrát děsí elektřinou, Stephen King: Revival

King Stephen: Revival

Jamie Morton už rozhodně nepatří k nejmladším. Přesto si nestěžuje. Vždyť toho za svůj život stihl dost. Dětské hry, studentskou naivitu, první lásky, okouzlení hudbou stejně jako život doprovodného kytaristy. A taky heroin. Hodně heroinu. Nebýt bývalého reverenda Jacobse, už by Jamie nejspíš nežil. A Stephen King by si musel vymyslet docela jiný příběh.

Naštěstí jsou Jamie s Charlesem Jacobsem osudově spojeni. Kde je jeden, tam se dřív nebo později objeví i druhý. Je to právě malý Jamie, kdo jako první přivítá mladého reverenda v jeho novém působišti. Následně je svědkem Jacobsových prvních experimentů s elektřinou a s jejím využitím pro zázračné uzdravování. A když reverend tragicky přijde o ženu a syna a v sebezničujícím kázání veřejně zatratí jak víru, tak samotného Stvořitele, je Jamie u toho.

Mnohem později pak Charles díky své elektřině uzdraví beznadějně závislého kytaristu. A Jamie se poprvé setká s děsivými vedlejšími účinky takovéto léčebné metody. Později, zatímco z Jamieho se záhy stává zaměstnanec nahrávacího společnosti a postarší vypravěč tohoto příběhu, se Charles Jacobs proměňuje v zázračného léčitele, který svou elektřinou vrací naději lidem, jimž tradiční medicína nedokáže pomoct. Stále více je však jasné, že Charlesovi vůbec nejde o uzdravování jako spíše o získání prostředků k provádění tajemných experimentů s elektřinou. Samozvaný léčitel totiž touží po poznání, jež je smrtelníkům zapovězeno. A klíčem k tomuto poznání není nikdo jiný než Jamie Morton.

Stephen King v pěti bodech:

  1. Narodil se 21. 9. 1947 v Portlandu ve Spojených státech.
  2. Vystudoval angličtinu a tvůrčí psaní, ale protože dlouho nemohl najít práci, psal povídky do pánských časopisů.
  3. Debutoval v roce 1973 románem o telekineticky nadané středoškolačce Carrie.
  4. Některá svá díla psal pod pseudonymem Richard Bachman.
  5. Mnoho jeho prací bylo zfilmováno, například Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Pytel kostí.

Jamieho vyprávění je pomalé a nikam nespěchá. Přesto se čtenáři při výčtu jeho životních událostí nemohou nudit. Vše totiž slouží postupnému seznamování se s hlavním hrdinou a jeho noční můrou v podobě bývalého reverenda. Stephen King přitom ani na okamžik neodhalí, o co vlastně doopravdy při všech těch experimentech s elektřinou jde. A ač je při nastaveném tempu jednoduché oddávat se spekulacím, hlavní hrdina se spokojí s pouhým prozkoumáváním všech hrůz spojených s vedlejšími účinky reverendových léčitelských pokusů. Ty ostatně patří k tomu nejděsivějšímu v této knize. Představa, že je člověk jen bezmocným vykonavatelem nesmyslných činností, které často končí tragickou nehodou, už tak holt působí. Při vší úctě k pečlivě vygradovanému finále, při němž se naplno projeví Jacobsova fanatická touha po ukojení zvědavosti.

Ostatně onen dlouho připravovaný závěr uteče vzhledem k rozsahu knihy snad až příliš rychle. To ovšem také může být způsobeno pouze nezřízeným hltáním jedné stránky za druhou. Spisovatel Kingova formátu totiž moc dobře ví, jak čtenáře připoutat k příběhu a přinutit ho knihu odložit až po jejím dočtení. Informace získané posledním experimentem zvídavého vědátora působí sice depresivně, nicméně na rozdíl od zmiňovaných vedlejších projevů tajemné elektřiny jsou méně strašidelné. Pokud si ovšem čtenáři netouží posílit svůj strach z vlastní smrti, což je sama o sobě poměrně přirozená obava, bez ohledu na vize posmrtného života.

Revival není úplně klasické hororové dílo. Velký důraz je zde věnován právě stárnutí a otázkám týkající se konce života, v němž lze poznat autorovy vlastní obavy. Snad i díky tomu po sobě příběh zanechá tenkou nit asociací a myšlenkových úvah, jichž se jen těžko zbavuje. A přesně to je na Kingově tvorbě tak fascinující.

  • Stephen King: Revival
  • Pavel Dobrovský – Beta, 2015
  • Obálka: Michal Kuba
  • Překlad: Linda Bartošková
  • 320 stran, 349 Kč (v e-shopu Fantasye již za 314 Kč)
8. září 2015, Tomáš R. Tokoš

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Revival

Revival
Vložit do pytle na zboží  Koupit 349 Kč 314 Kč