Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Reedice Planety mezi dvěma slunci – lepší, větší, našlapanější, Robert Fabian: Planeta mezi dvěma slunci (reedice s bonusem)

Fabian Robert: Planeta mezi dvěma slunci n.v. + bonus

Reedice úspěšných děl se staly poslední dobou vítaným standardem. Čtenář dostane dobrou knihu, která je často již notnou řádku měsíců vyprodaná, autor přebrousí text a vychytá nějaké ty chybky, které mu byly v průběhu let trnem v oku, a nakladatel často přidá jako bonus hezčí grafickou úpravu – s minimem práce (toto tvrzení prosím neberte úplně doslova!) a rizika ohledně prodejnosti velká kopa parády, spokojenost na všech stranách. Vydavatelství Straky na vrbě se však v případě knihy Planeta mezi dvěma slunci od Roberta Fabiana nespokojilo s „klasickým pojetím“ reedice, a přináší čtenářům ještě něco navíc.

Ano, i Straky sáhly k nové grafické úpravě – zatraktivnily obálku, přičemž ale původní kresba Davida Spáčila zůstala zachována; byly přidány i nové vnitřní ilustrace. Ve spolupráci s autorem byl přebroušen původní text. Ale aby toho nebylo málo, do knihy byla přidána kromě původního textu ještě zcela nová, dvousetstránková novela s názvem Expresní zásilka. Kniha navíc vyšla kromě obligátního paperbacku také jako limitovaná číslovaná edice v pevné vazbě s podpisem autora. Toto je reedice dle čtenářského gusta!

Výsledný dojem je, nebojím se použít tohoto velkého slova, bombastický. 632 stran tvoří pořádnou váhu (a to je řeč pouze o paperbackovém provedení), obálka je graficky vyvedená – už tohle mohou být věci, které prodávají a čtenáře mohou dokonale navnadit. Drobné pochybnosti vzbuzují pouze vnitřní ilustrace, které pocitově nesedí ke stylu knihy. Jsou příliš „měkké“, hodily by se jim ostřejší kontury nebo jiný styl kresby. Body Straky uvšem získávají za originální nápad s jednou z ilustrací, která byla pro knihu příliš naturalistická.

Zaměřeno na novinky

Abychom však příliš nezdržovali znalce původní Planety od návštěvy knihkupectví, začneme novinkovým bonusem v podobě Expresní zásilky. Ta je oproti svému předskokanovi mnohem akčněji pojatá (Planeta mezi dvěma slunci je spíše psychologický román, ale o tom níže), ale žánr military sci-fi zůstává bez změny. V hlavní roli se nachází jednotka vesmírných žoldáků, do které se dostává nováček. Mise, za jejíž splnění dostali zaplaceno, se zdá snadná jako sebrat dítěti lízátko, ale znáte to…

Robert Fabian v pěti bodech

  1. Robert Fabian se narodil v roce 1969.
  2. Téměř nic dalšího se o něm nelze dozvědět – autor totiž touží setrvávat v anonymitě.
  3. Fabian je tvůrčí především na poli sci-fi a military sci-fi.
  4. Na svém kontě má již pět knih (Mariňáci, Planeta mezi dvěma slunci, Carpe Diem, Hvězda a Semper Fi), které byly prodejně úspěšné, a mnoho z nich se dočkalo dokonce několika dotisků. Také má na svědomí povídku z antologie Třpyt mečů, záblesky laserů s názvem Epizit.
  5. Nejnovější kniha, Dies Irae, je volným pokračováním díla Semper Fi.

Expresní zásilka v sobě nese silné stopy fascinace sérií o Vetřelcích, kterou za nic neschovává, ba se k ní naopak hrdě hlásí slovy „Nic než malá pocta světu vetřelců“ v anotaci na zadní straně obálky. Předem je tedy poměrně jasné, co v povídce najdete. První část je stylizovaná do temné atmosféry při procházení ponurých zákoutí přepadené vesmírné lodi a hledání posádky, druhou pak tvoří nelítostný boj o přežití v boji s mimozemským šmejdem. Kromě akce však Fabian vynáší ještě jeden těžký trumf: postavy. Tým vesmírných žoldáků je totiž nesmírně ukecaný, a tak není nouze o slovní přestřelky prošpikované kupou peprných výrazů, díky čemuž si u čtenářů poměrně rychle získají sympatie a působí naprosto uvěřitelně a živě.

Nutno říci, že bonus se opravdu vydařil, je kontrastem k předchozímu textu a zároveň plnohodnotnou složkou knihy. Je znát, že autor psal s chutí a při psaní se skutečně vyřádil.

Slunce, která vás usmaží

A nyní k Planetě mezi dvěma slunci. Původní kniha rozdělila čtenáře na dva tábory – jedni tuto Fabianovu knihu milovali, druzí autora proklínali. Důvodem je fakt, že ačkoliv text má všechny atributy military sci-fi, nejdůležitější koření tohoto žánru, tedy boj, je v příběhu obsaženo pouze ve stopovém množství. Planeta je totiž postavena na zápletce boji příliš nenahrávající: při havárii kosmické lodi přežije pouze osm lidí, kteří spolu musí spolupracovat, aby přežili. Věci se komplikují tím, že havarovaná loď SFPS Tecora je lodí vězeňskou, a tak jsou mezi přeživšími nejen dozorci, ale především vězni. Fabian postavil celý příběh na interakci mezi postavami, přičemž některé postavy jsou opravdu zvláštní. Postupem času začne čtenář odhalovat s kým má vlastě tu čest a jaké hříchy minulosti jednotlivé postavy tají.

Planeta je poctou světu Vetřelců. Vesmírné příšery se však plíží ve stínech pouze skrytě, jsou šedými šmouhami zachytitelnými pouze periferním viděním. Fabian postupně zahušťuje atmosféru uvnitř malé skupiny přeživších. Vztahy mezi některými členy se časem přiostřují a do toho jim brnkají na nervy zdánlivé maličkosti, které ukazují na přítomnost někoho třetího. Žánrově se tak dostáváme k psychologickému (ne)military sci-fi survival hororu – z této definice můžete vyčíst, že přeživších bude postupně ubývat a snaha o naději na záchranu a zachování příčetnosti se vystupňuje až k hysterii.

Autor použil při vyprávění geniální „drobnost“ – čtenář prožívá a vidí pouze to, co trosečníci. Bude si si lámat hlavu společně s hrdiny, strachovat se a nervovat; bude s hrdiny žít, jako byl jeden z nich. Velice dobře je využit i pohled z perspektivy několika členů party; některé z nich sžírají opravdu zneklidňující myšlenky či tělesné symptomy, které úzkostlivě střeží před ostatními. To vše vytváří dokonalou atmosféru, která dokáže řádně poškádlit nervovou soustavu.

Planeta mezi dvěma slunci i v reedici neztrácí nic ze své atraktivity. Kniha má co nabídnout ať již máte či nemáte v knihovně původní vydání; přepracovaný příběh byl kvalitní už v době prvního vydání, bonusová Expresní zásilka přidá ke kopě ponurosti vítané akční rozptýlení a přepracovaná obálka vypadá velmi líbivě. A to vše navíc za velmi příznivou cenu.

  • Robert Fabian: Planeta mezi dvěma slunci (reedice s bonusem)
  • Straky na vrbě, 2016
  • Obálka: David Spáčil
  • 632 stran, 350 Kč (v e-shopu Fantasye již za 315 Kč)
26. března 2017, Martin Bečvář

Planeta mezi dvěma slunci n.v. + bonus

Planeta mezi dvěma slunci n.v. + bonus
350 Kč 315 Kč