Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ready Player Two: Povedený návrat do Oasis , Ernest Cline: Ready Player Two – Nová hra začíná

ready player two nova hra zacina

Wade Wats se díky výhře v Hollydayově honbě za pokladem stal až nekřesťansky bohatým. Jemu a všem členům pětky spadlo do klína dědictví obrovské herní divize. Oasis tak i nadále žije, plně expanduje a stává se monopolem na bázi alternativní herní reality. Wade si zpočátku svůj úspěch plnými doušky vychutnává a užívá si neomezených možností, které mu Oasis coby jeho dědici nabízí. Ovšem nic netrvá věčně, jeho přátelé si postupně zakládají rodiny a budují si vlastní životy mimo virtuální realitu, jen on pořád vězí ve světě jedniček a nul. Bohužel se z něj postupem času stává zapšklý mládenec, který veškerý svůj volný čas tráví mimo realitu.

Při svém internetovém bádání objeví skryté dědictví, nový headset, který se propojí s mozkovými buňkami a umožňuje svým uživatelům v herním rozhraní cítit reálné vjemy. Tento vynález se zprvu zdá jako dar z nebe, poslední dárek zesnulého génia, avšak jakmile se této inovativní technologie chopí umělá inteligence, začíná souboj o čas, kdy je v sázce nejen budoucnost Oasis, ale i lidského druhu jako takového. Tato honba za pokladem je nadmíru důležitá, vítěz totiž doslova bere všechno.

Ready Player Two potěší po vzoru svého předchůdce doslova všechny geeky. Kniha odrážející v sobě to, co příslušníci této skupiny tolik milují, tj. lásku ke knihám, filmům a obecně pop kultuře jako celku. I tady lze nalézt celou řadu narážek, které se vztahují ke kultuře osmdesátých let, včetně vzniku videoherního průmyslu. Tento díl se navíc velmi striktně zaměřuje na Tolkiena a jeho tvorbu, takže pokud tohoto spisovatele milujete, tak budete doslova chrochtat blahem. Lokace se podařilo opět skvěle, až pozoruhodně detailně propracovat. Parzival je zase výborným průvodcem a než se čtenář naděje, příběh se mu hluboce zaryje pod kůži.

Ernest Cline v pěti bodech

  1. Narodil se v Ohiu v roce 1972 a pubertu prožíval v 80. letech.
  2. Několik let se vášnivě věnoval slam poetry.
  3. Tak potkal i svou ženu, básnířku a spisovatelku literatury faktu, Cristin O'Keefe Aptowicz.
  4. Zprvu psal spíše scénáře, teprve v roce 2011 mu vyšla první kniha Ready Player One.
  5. Na úspěch debutu navázal dosud jediným dalším románem Armada, který se opět točí kolem videoher a jednoho vyvoleného mladíka.

Dvojka se nesnaží o žádné převratné inovace a v podstatě kráčí ve šlépějích první knihy. Do značné míry to dává logiku, proč měnit něco, co skvěle funguje a fanoušci to milují. Dějově rovněž lze nalézt mnohé podobnosti s Ready Player One, ať už se jedná o komplexitu hádanek, nebo četné narážky na život a milostné etudy otce zakladatele. V tomto případě se však dozvíte něco více o Hollydaově temné minulosti, takže ho společně s Parzivalem přestanete vnímat v ryze pozitivním světle.

Je nutno říct, že Cline měl velmi obtížný úkol, když po bravurním prvním díle a skvělém filmu musel udržet značně vysoký standart. Povedlo se mu to a opět se příběhu zhostil s grácií jemu vlastní. Dějová linie obsahuje vskutku všechno, co si od ní správný fanoušek může přát. Akci, překvapení i pěkně, ale hlavně důvěryhodně vykreslenou romantickou linii. Ústřední téma je opravdu dobře uchopené a spisovatel skrze něj umně varuje naši generaci před možnými nástrahami budoucnosti. Zas a znovu se to skvěle čte, takže čtenář nemá problém i takto větší obsah zhltnout na posezení a žádat o přídavek.

Žánr literárního RPG se poměrně prudce rozvíjí a lze v něm najít četné zahraniční, i tuzemské skvosty. Jméno Ernesta Clineho v něm bezesporu hraje důležitou roli. Pokud patříte mezi příznivce tohoto žánru, tak by vám tahle duologie neměla proklouznout mezi prsty. Nezáleží na tom, jestli máte devatenáct nebo třeba sto, protože každá věková kategorie se u příběhu bude královsky bavit, důležité je totiž nestárnoucí fanouškovské srdce.

5. července 2023, Anastasja Višťalová

Ready player Two: Nová hra začíná

Ready player Two: Nová hra začíná
Vložit do pytle na zboží  Koupit 459 Kč 413 Kč