Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Řád Kraje Světa přináší čerstvý závan fantasy originality z Polska, Maja Lidia Kossakowská: Řád Kraje Světa 1 a 2

Kossakowská Maja Lydia: Řád Kraje Světa 1

Ve svých počátcích žánr fantastiky vždycky nejvíc těžil z neomezených možností lidské fantazie. A přestože ve snaze rozšiřovat hranice naší představivosti poněkud ustoupil, občas se najde dílo, které na tento prazáklad žánru nezapomnělo.

Maja Lidia Kossakowská neřeší žádné hranice, a tak lze knihu těžko někam jednoznačně zařadit. Není to ani jasná sci-fi, ani fantasy, za to ale obsahuje kusy fantastiky napříč celým jejím spektrem. Postapokalyptika se tak snoubí s městkou fantasy, putování za záchranou světa se zase střídá z dobrodružnými pasážemi plnými skrytých pastí jak vystřižených z Indiany Jonese. To vše na pozadí tvořeném nejrůznějšími narážkami na mytologii, zejména tu severskou.

A tím vším proplouvá lupič Lars Bergerson, zvaný Koňská lebka, který rozhodně nepatří mezi snílky, jež vidí svět skrze růžové brýle. Je to světaznalý, otrlý cynik a velký morous, který svá traumata neustále vláčí s sebou jako kouli u nohy. Miriam z Čajníku je jeho přesný opak – naivní, idealistická, neustále zmatená, za to plná chuti do života a touhy po objevování. Spojuje je jenom velmi vzácná schopnost přemisťovat se mezi světy, které byly od sebe kdysi dávno násilně odděleny. A jedině lupiči a získávači jsou schopni objevit alespoň střípky dávno ztraceného vědění o záhadných Mistrech záře. Touha Miriam stát se Bergersonovým učedníkem pak způsobí spoustu problémů jim oběma a katalyzuje celý příběh.

Maja Lidia Kossakowská v pěti bodech

  • Vystudovala středomořskou archeologii na univerzitě ve Varšavě.
  • Externě spolupracuje s televizí, připravuje dokumentární pořady o etnografii a reportáže z folkových koncertů. Za svou hlavní profesi však považuje literární tvorbu.
  • Maja Kossakowská je manželkou jiného známého polského spisovatele Jaroslava Grzedowice.
  • V češtině vyšel i její debutový román Rozsévač větru.
  • Byla nominována celkem čtyřikrát na Cenu Janusze A. Zajdla v kategorii povídka.

Určitou slabinou Řádu Kraje Světa je fakt, že se v podstatě celý točí jenom kolem Koňské lebky, třebaže Miriam ještě občas vystrčí růžky. Autorka ostatní postavy napsala jako značně nevýrazné, spíše jen lehce načrtnuté jedním převažujícím charakterovým rysem. To je na knihu pojatou takto široce poněkud málo. Může se totiž stát, že člověk si hlavní postavu neoblíbí a pak už mu nezbude nikdo, komu by mohl držet palce a prožívat s ním všechny radosti i strasti. Ještěže je Lars opravdu dobře napsaná postava.

Kossakowská Maja Lydia: Řád Kraje Světa 2
Více než o charaktery se ale Kossakowská opírá o originální prostředí a námět, ve kterém splétá svůj nepříliš spletitý příběh. Řád Kraje Světa je totiž plný originálních nápadů i kombinací netradičních prvků a hlavně má živoucí a zajímavou minulost. Povstání Mistrů záře a jejich nejvýznamnějších protivníků z řad Arvaniho Lupičů a propracovaný systém skákání mezi světy dostává čtenáře rovnou doprostřed dění a ani mu nebude moc vadit, že zápletka nijak závratně originální není, i když se tak snaží místy tvářit.

Právě atmosféra a prostředí dodávají téhle výpravě za záchranou světa ty pravé grády. Napínavé pasáže průniků střídají oddechovky ve městě, kde dochází k hlubšímu průzkumu charakterů a města. Přestože je tempo knihy poměrně pomalé, čtenář se nikdy nebude nudit, protože se na ze všech koutů něj vrhají novinky a zajímavé nápady.

Kossakowská umí opravdu mistrně skloubit prvky nejrůznějších žánrů tak, aby byly vidět jen jejich přednosti. Přitom si vyprávění o Řádu Kraje Světa užije i běžný čtenář, protože tohle žánrové kaskadérství nekončí v žádném složitém postmoderním mudrování. Rozhodně jde o příjemně nápadité osvěžení v záplavě akčních a romanticky laděných titulů – prostě fantastika toho nejhrubšího kalibru.

  • Maja Lidia Kossakowská: Řád Kraje Světa 1 a 2
  • Triton, 2012
  • překlad: Pavel Weigel
  • obálka: Renata Brtnická
  • 346 stran, 319 Kč (v e-shopu Fantasye již za 297 Kč)
3. března 2013, Jan Červenka

Diskuze k článku

A ten konec
Maedros - 03. 06. 2013 19:50

No s recenzí mohu víceméně souhlasit. Určitě originální to bezesporu, nemůžu říct, že by mě to nebavilo. A Berg, to je určitě pozoruhodná postava. Ale! Ten konec měl znamenat co? V podstatě ani jedna zápletka nebyla vyřešena a nezměnilo se v podstatě od začátku první knihy nic. Jistě malé nástínění toho, co by mohlo být tam sice je, ale příjde mi to prostě podivně utlé a konec? Opravdu to tak je?

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Řád Kraje Světa 1

Řád Kraje Světa 1
319 Kč 287 Kč

Řád Kraje Světa 2

Řád Kraje Světa 2
299 Kč 269 Kč