Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Pytel kostí a jiných příběhů, Stephen King: Pytel kostí

King: Pytel kostí

Stephen King již mnohokrát za svou úctyhodnou kariéru dokázal, že klasický hororový žánr je mu malý. Možná právě proto nikdy tradiční horor nenapsal, ač se média snaží neznalé čtenáře přesvědčit o opaku. Kingovky čerpají z pravidel žánru, ale nikdy jimi nezůstanou zcela svázány. Pytel kostí je toho zářným důkazem.

Dle anotace se může zdát, že by se mohlo jednat o klasickou duchařinu s příměsí tzv. „cabin horor“ leitmotivu. Tedy dva z nejoblíbenějších hororových subžánrů. V centru dění se nachází truchlící spisovatel Mike Noon, který odjíždí hledat nový smysl života na chatu u jezera. Jak už to tak bývá, soukolí osudu je nevyzpytatelné, a proto přivedlo Mikovi do cesty mladou vdovu Mattie s dcerkou. Osamělý spisovatel vycítí příležitost a rozhodne se Mattie pomoct proti movitému tchánovi, který se nezastaví před ničím, dokud nebude mít svou vnučku navěky u sebe. Mikovy plány postupně dostávají trhliny, neboť chata u jezera se nečekaně probouzí k životu.

Chata je plnohodnotnou postavou románu. Doslova dýchá, pozoruje Mika na každém kroku a ve spánku ho doprovází na cestě nočních můr. King podobně jako v Osvícení vdechl život budově, ale na rozdíl od zimního děsu je chata v Pytli kostí odrazem duše Noona. Vyděšená, hledající rozhřešení a plná bolesti. Pasáže věnující se dění u jezera patří k vrcholu románu a odráží Kingovo spisovatelské mistrovství. Zatímco protilehlá strana románu nabízí naprosto odlišnou podívanou.

Z Mika Noona ve středních letech se stává romantický hrdina pomáhající dámě v nesnázích a v boji proti větrným mlýnům. Děsuplný mocipán, jehož praktiky by mohl závidět i Don Vito Corleone se nezastaví před ničím. S děním na druhém břehu vyprávění se mění i tón příběhu. Z elegie života s prvky gotické duchařiny se stává archetypální love story s mafiánským nádechem. Dva naprosto odlišné příběhy, které od sebe dělí temné a hluboké jezero kdesi v Maine. A přesto se Kingovi podaří obě roviny spojit v uspokojivé finále, které nápadně připomíná jiný román.

Stephen King v pěti bodech

  1. Začínal jako knihovník v univerzitní knihovně v Maine.
  2. V roce 1973 debutoval svým románem Carrie, který je dodnes řazen mezi žánrovou klasiku.
  3. Úspěšně spolupracuje se svými syny. S Joe Hillem vydal krátkou povídku Ve vysoké trávě a s Owenem Kingem román Růženky.
  4. V 2017 vyšla filmová adaptace kultovního románu TO, který se zařadil mezi nejvýdělečnější horory všech dob.
  5. Posledním česky vydaným románem je Billy Summers.

Pytel kostí je zrcadlovou verzí mnohem později vydané knihy Lisey a její příběh. Lisey popisuje odyseu ovdovělé manželky spisovatele Scotta Landona, jež se musí vyrovnat se ztrátou, ale zároveň s tajemným dědictvím, které otevírá dveře do jiné dimenze. Oba romány kombinují rozdílné žánry, postupy a patří mezi fanoušky k stále diskutovaným dílům.

Rozdíl mezi nimi tkví v přístupu k hlavní postavě. Zatímco Lisey je čtenářsky dostupnější a lehce feministická, Pytel kostí je hrubý, temný a sexistický. Nicméně v jádru obou se nachází křehký milostný příběh o ztrátě, vnitřním souboji a hledání ztraceného štěstí. Kingovi se rok po vydání stala vážná autonehoda, po které nebylo vůbec jisté, zda se k milovanému řemeslu vůbec vrátí. Naštěstí svůj vnitřní boj vyhrál a našel své – chvíli odcizené – štěstí znovu na papíře.

Před nehodou nebo po ní, Kingovi nikdy nechyběla silná pracovní morálka, a proto každý rok vydá dva nové romány. Pytel kostí je toho předobrazem. Duchařina. Cabin horor. Elegie života. Spisovatel v hlavní roli. Dáma v nesnázích. Z této rovnice se dá usoudit, že Kingovým záměrem bylo vzdát hold americké literatuře druhé poloviny 19. století. Autorům, kteří formovali Stephenovo dětství a lásku k psaní. Zároveň se nevzdal svých typických atributů, které v celé knize patří k tomu nejlepšímu. Stejných rysů si před několika lety všimli televizní producenti, kteří knihu pojali čistě hororově a připravili ji o zromantizovaný aspekt.

Někdy je potřeba se vynořit nad hladinu, nadechnout se a rozhlédnout kolem sebe. Jezero nemusí být jen temné a hluboké, ale jeho okolí může být slunečné, klidné a plné přírodní harmonie. Pytel kostí představuje knihu o mnoha vrstvách, kterými je radost se jednou za čas probírat.

  • Stephen King: Pytel kostí
  • Beta Dobrovský, 2021
  • Překlad: Linda Bartošková
  • 496 stran, 469 Kč
1. listopadu 2022, Ladislav Svatoš

Pytel kostí

Pytel kostí
319 Kč 287 Kč