Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Punisher MAX se vrací Dlouhou chladnou tmou. V ní číhá hromotluk Barracuda, Ennis, Garth, Parlov, Goran, Chaykin, Howard: Punisher MAX – Dlouhá chladná tma

Ennis Garth: Punisher Max - Dlouhá chladná tma

Dlouho, předlouho si musel český fanoušek počkat na nový překlad příběhů nemilosrdného zabijáka Franka Castlea alias Punishera. Bývalý elitní voják, který se po smrti manželky a dětí rozhodl vyčistit ulice New York City od organizovaného zločinu, se na tuzemský trh vrací po téměř čtyřleté odmlce. A s ním trochu překvapivě i kolohnát Barracuda.

Barracuda? Ale toho přece sežrali žraloci, ne? I čtenář, který punisherovské komiksy držel v ruce naposledy před lety, si určitě vzpomene na epickou floridskou bitvu ze šestého svazku. Frank v ní nejprve dostal pěkně na budku, nakonec to byl ale on, kdo Barracudovi mohl ukázat hlaveň své brokovnice. Co víc, sama jeho nemesis to v novém svazku Dlouhá chladná tma formuluje přesně: „No do piče, já to řeknu rovnou, stejně to nikdo neuslyší. Tys mě porazil.“

Ano, porazil, ale očividně nezabil. A tak má Frank v novém komiksu možnost složit reparát. Jenže všechny trumfy od momentu překvapení až po neutuchající touhu po pomstě drží v rukou jeho sok. A nejen to. Z Frankovy minulosti Barracuda vyšťoural jednu maličkost, kterou proti zdánlivě nezlomnému Punisherovi hodlá použít.

V pořadí devátý svazek punisherovské série MAX (případně desátý, počítáme-li nezařazenou speciálku Od kolébky do hrobu), vzešel ze spolupráce scenáristy Gartha Ennise a kreslíře Gorana Parlova. Ani jeden z nich není u série nováčkem, třebaže na rozdíl od Ennisova jména nemusí být to Chorvata Parlova fanouškům okamžitě povědomé. Ilustroval totiž zatím jen první punisherovský příběh s Barracudou. Tentokrát jej, zjevně z časových důvodů, v jednom sešitě doplnil o generaci starší kreslíř Howard Chaykin. Styly obou umělců se přitom od sebe podstatně liší, takže čtenář, který má rád jednotnost, by se měl připravit na drobný šok. Zatímco Parlov karikuje a přehání, Chaykin se spíše drží reality a tradičnějších tělesných proporcí.

Garth Ennis v pěti bodech

  1. Garth Ennis je komiksový scenárista původem ze Severního Irska.
  2. Na přelomu milénia patřil k absolutní špičce a byl několikrát nominován na Eisner Award. Získal ji pouze roku 1998.
  3. Během své kariéry psal Soudce Dredda, Hellblazera či Punishera. Proslavil se zejména vlastními sériemi Hitman a Preacher/Kazatel, které vyšly i u nás.
  4. Příběhy svérázného kazatele Jesse Custera se loni dostaly i na televizní obrazovky.
  5. V českém překladu jsou k dispozici i jeho příběhy z 2. světové války Bitevní pole či první dva svazky anti-superhrdinského komiksu Banda.

Samotný scénář odpovídá zadání akční oddechovky, k hlasitým výkřikům radosti ale nesvádí. Zápletka je, jak tomu u Punishera ostatně bývá, velmi jednoduchá, jen tentokrát nejde o střet s organizovanou skupinou, ale o poctivý zápas muže proti muži, při němž logicky praskají kosti, krvácí tváře a polykají se vyražené zuby. Skutečnosti, že celý konflikt se odehrává ve velmi osobní rovině, jsou přizpůsobeny i kulisy příběhu: poloprázdné byty, ztemnělé chodby školy, liduprázdná parkoviště… I ze samotných panelů je znát, že tohle není jeviště pro globální konflikt s mnoha mrtvými, ale ring určený především k boji jeden na jednoho.

A toho se čtenáři ve vrchovaté míře také dostává. Přesto je na Punisherovi tak nějak znát, že už pomalu dosluhuje a coby koncept akčního hrdiny se v současném komiksu poněkud přežil. Vrcholovým krimi sériím jako Skalpy či uzavřeným příběhům typu Criminal jen závistivě hledí na záda a potřeboval by pořádný elektrošok, aby se opět vyšvihl vzhůru. Oba protagonisté se sice ve volných chvílích čtenáři svěřují se svými démony a dodávají tak své brutalitě komplexnější pozadí, jejich motivace ale přesto zůstává jen na úrovni akčního béčkového filmu a ani injekce dodatečné zodpovědnosti ji neprobírá z mrákot průměru. Navíc Punisher MAX navzdory puncu dospěláckého komiksu tentokrát není ani nikterak vizuálně krvavou podívanou, což by mu snad mohlo nahnat body alespoň u určitého spektra čtenářů. Nelze se tak ubránit závěru, že je sice fajn, že se Frank Castle po letech vrátil, v současné konkurenci ostrých, ale sympaticky zranitelných hochů to však bude mít na trhu ze své staromilské pozice poměrně složité.

  • Ennis, Garth, Parlov, Goran, Chaykin, Howard: Punisher MAX – Dlouhá chladná tma
  • BB/art, 2017
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Tim Bradstreet
  • 128 stran, 399 Kč (v e-shopu Fantasye již za 359 Kč)
28. května 2017, Jakub Ehrenberger

Punisher Max - Dlouhá chladná tma

Punisher Max - Dlouhá chladná tma
399 Kč 359 Kč