Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28. 4. 2023 trvale zavřelo pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už není možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Punisher MAX – Barracuda. Frank Castle chytá bronz a olovo v Miami, Garth Ennis, Goran Parlov: Punisher MAX – Barracuda

ennis-pavlov-punisher-max-barracuda

Výlety z newyorské comfort zone Franku Castleovi svědčí a nejinak je tomu i v případě komiksu Barracuda. Dvojnásob to platí, když u kormidla sedí scenárista Garth Ennis, žvýká syrové maso a listuje v nejnovějším vydání časopisu Krutá realita. Welcome to Miami, Frank.

Pokud posledním příběhům z punisherovské MAX série něco chybělo, byly to jednoznačně silné postavy. Jedinci, kteří by nejen sloužili jako žrádlo pro Frankovu brokovnici, ale jejichž znovuobjevení na scéně by ve čtenáři vyvolávalo pocity hraničící s nadšením. Černošský zabiják Barracuda je přesně takovou postavou a neustále nadržená slečinka Alice se k témuž konceptu nebezpečně blíží. To jsou hned dva důvody, proč si nového Punishera nenechat ujít.

Frank dostane nakládačku, nymfomanka jakbysmet

Barracuda je především neuvěřitelně scenáristicky povedeným kouskem, za nějž by měl Garth Ennis dostat k tradiční taxe ještě finanční prémie. Nejde ani tak o hlavní dějovou zápletku, ta je, jak už je u Punishera zvykem, poměrně přímočará: Frank chytí stopu zločinecké organizace, pustí se s ní do křížku, dostane pořádně na budku, aby v závěrečné velkolepé bitvě strhl vítězství na svou stranu. Šlus. Ende. Jde hlavně o drobnosti, které dělají z Barracudy mistrovský kousek.

Předně je tu skutečnost, že Frank nedostane jen tak na budku, nýbrž je mu nařezáno takovým způsobem, že krev v moči, zlámaná žebra a otřes mozku jsou ještě lichotivými diagnózami. Punisher je naprosto vyřízený. Víc mrtvý než živý. Je tak vyřízený, že dokonce zcela kapituluje na jakékoliv pokusy vyříkat si to s Barracudou tváří v tvář. Na povrch se derou pouze dvě slova: Game over.

Garth Ennis a Goran Parlov v pěti bodech

  1. Garth Ennis je původem z Irska a dnes patří ke špičce současného velkonákladového komiksu. Byl nespočetněkrát nominován na Eisner Award, ale získal ji pouze roku 1998.
  2. Psal Soudce Dredda, Hellblazera či Punishera. Proslavil se zejména vlastními sériemi Hitman a Preacher/Kaza­tel, které hojně vycházejí i u nás.
  3. Chorvat Goran Parlov začínal s komiksem v Itálii, kde pobýval v 90. letech. Krátce působil také ve Vertigu, než se usadil u konkurenčního Marvelu.
  4. Český čtenář se s Parlovovou prací zatím setkal pouze v komiksu Y: Poslední z mužů #4: Heslo.
  5. V roce 2012 se Ennis a Parlov opět sešli, tentokrát nad komiksem Fury Max.

A pak je tu zrcadlení, s jehož pomocí je většina děje vyprávěna. Zatímco Frank si užívá v masokombinátu u Barracudy, kde z něj černošský řezník dělá sekanou, nymfomanka Alice se oddává tvrdému sexu se svým milencem Dermotem, jenž se chystá vystřídat dosavadního šéfa firmy nejen v posteli jeho ženy (a na stole, v kuchyni, koupelně a bůhvíkde jinde), ale také v křesle výkonného ředitele nenápadné, ale veleúspěšné společnosti. Té společnosti, která podle Punisherových zjištění chystá pořádnou neplechu.

Dobrý kreslíř, ale pro jiný komiks?

Navíc je komiks vyprávěn retrospektivně. Čtenáři je na prvních panelech nabídnuto moře zrudlé krví mrtvol, mezi nimiž se hladově prohánějí žraloci bílí, aby se mu na dalších stránkách dostalo vysvětlení, jak k hostině bílých zabijáků vůbec došlo. Franka Castla zjevně někdo pořádně vytočil. A Garth Ennis s očekáváním čtenáře pracuje vskutku výborně.

Jenže Marvel mu na tento příběh přihrál chorvatského ilustrátora Gorana Parlova, což možná nebyla ta nejšťastnější volba. Což o to, Parlov je dobrý kreslíř, ale tak pro klasickou řadu, nikoliv pro drsnější odnož Marvel MAX. Jeho kresba se bude líbit především milovníkům rozvernějšího, uvolněnějšího stylu typu John McCrea, zatímco čtenáři, jež milují realistické kontury Dougieho Braithwaitea (Matička Rus) nebo Leandra Fernandeze (Irská kuchyně, Dole je nahoře, černá je bílá atd), budou v rozpacích.

To neznamená, že by ilustrace nefungovaly. Pouze pracují se surovostí, kterou Garth Ennis Punisherovi ordinuje, s určitou dětinskou zvráceností. Možná i to je recept, jak se popasovat s černým humorem irského scenáristy, jenž je v tomto čísle opět zastoupen v tradiční doporučené denní dávce.

PS: Pozor, SPOILER! Nadržená Alice tolik touží potom, aby byla pořádně „přefiknuta“, že si ji na konci komiksu vezme do parády žralok bílý a „přestřihne“ ji pěkně od pasu dolů. I tak vypadá černý humor Gartha Ennise.

  • Garth Ennis, Goran Parlov: Punisher MAX – Barracuda
  • BBart, 2012
  • překlad: Richard Podaný
  • obálka: Tim Bradstreet
  • 144 stran, 399 Kč
2. listopadu 2012, Jakub Ehrenberger

Diskuze k článku

Žádný příspěvek.

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Punisher MAX - Barracuda

Punisher MAX - Barracuda
Vložit do pytle na zboží  Koupit 399 Kč 359 Kč