Telefonické objednávky pondělí – pátek, 9 – 17 hod. tel. 734 751 677
Vážení zákazníci, 28.4. trvale zavírá pražské knihkupectví Fantasya. Osobní odběry na prodejně už nebude možné vyřídit. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Ptah Hotep, Charles Duits

Duits Charles: Ptah Hotep

Charles Duits je francouzský spisovatel druhé poloviny dvacátého století, jehož převážná část literární tvorby nemá s fantastikou nic společného. Také román Ptah Hotep, vydaný poprvé na začátku sedmdesátých let, je proto v současné záplavě fantasy dílem značně netradičním a pozoruhodným.

Řadit Ptaha Hotepa do žánru fantasy je velice nepřesné a zjednodušující. Děj se sice odehrává ve fantastickém světě, nicméně je to jen ekvivalent světa našeho, a tak zde najdeme řeckou, římskou nebo asijskou kulturu a jejich bohy. Proto se zde můžeme setkat s Illyry (Araby), Rúmijci (Egypťany) a společně s hlavním hrdinou budeme vzývat Froditu, Posídona nebo třeba Úrana. Toto jsou však zároveň jediné prvky, které má tento svazek společné s klasickou fantasy, nečekejte žádnou magii, orky nebo nemrtvé.

Ptah Hotep hodně připomíná Egypťana Sinuheta od Miky Waltariho. Ani tak ne příběhem jako spíše jazykem. Ten je zde velmi knižní, téměř archaický, a připočítáme-li k tomu určité – ne příliš velké – paralely v samotné dějové linii a přibližně stejné časové období, do něhož jsou romány zasazeny, to jest starověk (i když konkrétně toto je docela sporné, protože mnohé náznaky napovídají, že se jedná o dobu pozdější, jakousi alternativu našeho světa, v němž starověk nikdy neskončil), máme tady dvě knížky, jež navzájem evokují představu té druhé. V Duitsově románu, podobně jako v Sinuhetovi, hrají velkou roli ženy, jež hlavního hrdinu ovlivňují a přes které autor nám mužům vzkazuje, že si jich máme vážit a ctít je.

Ptah Hotep je dědicem vysokého rúmijského hodnostáře a po vojenském převratu, kdy jsou všichni přívrženci bývalého vládce perzekvováni, utíká do ciziny, ve které musí nabrat síly, aby se mohl vrátit a získat zpět své postavení. Na cestách potká mnoho rozličných nepřátel, ale i spojenců, a setká se s kulturami, o nichž pouze četl. Zajímavý je psychologický vývoj Ptaha Hotepa, který je na začátku cesty klasickým synem šlechtice, je sice čestný a spravedlivý, nicméně je sobecký a pyšný, avšak na konci už vystupuje jako zralý, věřící muž.

Kniha je rozdělena do tří částí, Aset, Nezamh a Prádžna, což jsou jména žen, jež Ptah na svých cestách poznal a které mu radikálně změnily život, protože mu pomohly v uvědomění si sebe sama. Nečekejte žádné akční souboje nebo hororové pasáže. V Ptahu Hotepovi jsou hlavními motivy náboženství a politické intriky, podobně jako v Duně nebo v již zmiňovaném Egypťanu Sinuhetovi.

V knize Charlese Duitse objevíme mnohé velmi krásné a propracované popisné pasáže. Tyto se bohužel stávají dvousečnou zbraní, protože místy brzdí dynamiku děje a celá kniha se tak pohybuje po jakýchsi sinusoidách, kdy jednou jste na vrcholu a hltáte stránku za stránkou, a podruhé se ocitáte na dně a brodíte se hromadou popisů, jež vás vzdalují od děje. Dalším mínusem může čtenář shledat začátek románu. Prvních zhruba třicet stránek je nutné dávat pekelný pozor a velice se na knihu soustředit, protože autor vypouští přehradu jmen, která čtenáři nic neřeknou a jejichž význam se dozví až později.

Ptah Hotep je tedy román určený přemýšlivějším čtenářům a je typickou a krásnou ukázkou „jiné“ fantastické literatury, která před vámi předestře mnoho věcí, nad nimiž je nutné přemýšlet.

  • Charles Duits: Ptah Hotep
  • vydal: Triton, Praha 2006
  • přeložil: Richard Podaný
  • obálka: Jana Šourková
  • 576 stran / 279 Kč
9. ledna 2007, Jakub Malchárek

Diskuze k článku

Ad Ptah Hotep
Regis - 09. 01. 2007 08:37

;) dovolím si recenzenta upřesnit: Rúmijci nejsou analogií Egypťanů, ale Římanů. jen díky tomu, že Egypt byl dlouho pod jejich nadvládou (patrně i přímo před popisovanou Katastrofou), pak mnozí z nich jsou buď přímo Rúmijci, či se za ně považují (tak jako ve raně středověké Francii slovo franc popisovalo svobodného muže a ne národnost). Slovo Rúmijci je autorem převzato z tureckého označení Byzantinců jako Rúmí. Egypťan Sinuhet a Ptah Hotep těžko mohou sdílet, a to ani velmi, ale opravdu velmi přibližně, časové období. odhlédna od toho, že Duitův svět je paralelní a fantastický (a tudíž lze obtížně hledat časové paralely), Waltariho Sinuhet žil někdy okolo roku 1200 př.n.l (vláda faraa Achnatóna), kdežto u Duita máme Ise (Ježíše) a ten, jak známo, přišel o nějakých 1200 let později. V té době byl už Egypt něco úúúúúplně jiného (to měl už za sebou Makedonce i Césara/Antonia a jeho sláva byla již notně vybledlá) - v tom se světu Ch. Duita ovšem podobá velmi.
RE: Ad Ptah Hotep
Jakub Malchárek - 09. 01. 2007 16:13

Omlouvám se za vzniklé nepřesnosti, je pravdou že jsem Rúmijce považoval za národ vymyšlený Duitsem a tudíž mě ani nenapadlo pátrat po jejich historii na internetu nebo v encyklopediích. Co se týká časového zařazení, neodvažoval jsem se napsat ani století, protože jsem moc dobře věděl, kdy se Sinuhet odehrává a také, že Ptah Hotep používá železný meč, což je o dost pozdější záležitost, tudíž jsem to vzal oklikou a zařadil je do starověku :-) Jinak se ještě jednou za nepřesnosti omlouvám...
Dík za recenzi! S tou připomínkou o Římanech mě Re...
Richard Podaný - 09. 01. 2007 21:23

Dík za recenzi! S tou připomínkou o Římanech mě Regis předběhl, má pravdu. Připojím jen, že v originále (francouzština nemá moc možností, jak zachycovat délky) je ve slově Rúm nad prostředním písmenem obrácená stříška, takže ta souvislot s tureckým názvem Byzance... nevím nevím. Co se Egyta týče, je tam ukrytý jako "země Hag". Protože jsem Ptah Hotepa četl asi osmkrát (poprvé už někdy koncem 80. let, kdy jsem ještě "mainstreamové" vydání objevil v knihovně Francouzského institutu ve Štěpánské), troufnu si tvrdit, že děj je situován vlastně do paralelní současnosti: když si člověk k datovatelným událostem (typu toho, že Og /to jest Octavianus Augustus/ odmrštil krásnou Skeleo Ba /Kleopatru/, přičte aspoň odhadem všechny další naznačované události, dynastie a tak, těch necelých dva tisíce let to klidně hodí. Jinak koho to zajímá, na archivu Interkomu se dá najít můj stařičký článek o Ptahu Hotepovi, kde toho je víc. Richard Podaný
OT: rúmí
Regis - 10. 01. 2007 08:24

> ...že v originále (francouzština nemá moc > možností, jak zachycovat délky) je ve slově Rúm nad prostředním > písmenem obrácená stříška, takže ta souvislot s tureckým názvem > Byzance... nevím nevím... tak, tak, jist si mohl být jen autor, kde k tomu přišel, to je mimo diskuzi. Ch. Duit byl člověk velmi vzdělaný (obzvláště v historii), takže z toho dedukuju (a možná mylně), že použil onen starý turecký název Byzance. u (a s ním i jakákoliv samohláska) s cirkumflexem (naším háčkem hore nohami) se ve frančtině užívá k vyjádření dlouhé samohlásky, takže alespoň founetycki se oba výrazy kryjí. nebo také jen posunul výslovnost směrem k dešifrovatelné podobnosti; stejně jako Octavianus > Og, Egypt > Hag. byzantské řešení zdá se mi to nejjednoduším vysvětlením (po aplikaci Occamova holícího forychtunku). ale to už je spíše akademická debata ke kávě či půllitru ;)
Arciže.
Richard Podaný - 10. 01. 2007 09:45

Arciže: kdokoli by chtěl vytvořit variantu slova "Roma", jak by vypadalo po stovkách let ezávislého vývoje jazyků, nezbývá mu než zachovat souhlásky "r" a "m" a obalit je nějak samohláskami. Těch je omezený počet, takže reálných možností je dvě tři desítky a je téměř jisté, že skoro všechny se budou podobat NĚJAKÉ podobě slova Řím v NĚJAKÉM jazyce. Hlavně že to funguje jako potrava pro čilé mozky, protože filologické potěšení je jedním z hlavních kladů téhle knížky.
RE: Dík za recenzi! S tou připomínkou o Římanech mě Re...
Jan Vaněk jr. - 11. 01. 2007 17:09

> koho to zajímá, na archivu Interkomu se dá najít > můj stařičký článek o Ptahu Hotepovi, kde toho je víc. > Richard Podaný http://ikarie.cz/interkom/1998/19980617.htm
Krasna kniha
Jupiter - 09. 07. 2007 16:12

Jedna se o skvelou knihu. Psano jakoby starym jazykem (nevim do jake miry je preklad verny predloze, ale pokud nekdo zna napriklad stare Dedictvi octu Merleho, tak se jedna o podobne stylove psany roman). Velmi nevsedni a zajimavy dej. Z knihy pusobi tezko definovatelne kouzlo tajemna a krasy i pres jasnou podobnost narodu romanovych s opravdovymi starovekymi. Na druhou stranu se daji obrazy lepe predstavit.
Innostian, Raid, Reto and Falk Switzerland
Chenorerup - 15. 03. 2017 13:11

Fact is Nicotine is gratifying and makes us finger beatific. Drink too contains anandamide, a chemic that acts equivalent THC, the proactive element in cannabis. N Engl J Med 2002; 346:305'10 84 XL Perez-Fernandez et al [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.J.Tragak/]order silvitra 120 mg with mastercard[/url] low libido erectile dysfunction treatment. I issue this ending and distribute it to the close correspondent see I soul. Cover a openhanded become of clean and manipulate it into your manpower and some fingertips and fingernails for cardinal seconds. Ie for yourself, for the interest of your children [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.R.Grubuz/]cheap malegra fxt 140mg online[/url] erectile dysfunction doctor brisbane. D. Plants much as flax seed, canola, soja and walnuts each are a angelical author for ending 3. Physically, cells are killed and nutrients are uncharged [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.K.Jack/]discount avana 50mg on-line[/url] erectile dysfunction treatment in unani. Do your exercises regularly to hold your nerve levelheaded. Your upbeat is at post hither and haw love already been stricken because of form spores caused by the pee impairment. ), volition consume the hair of wetness [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.C.Kadok/]viagra professional 50 mg cheap[/url] erectile dysfunction and diabetes. But the extremely responsive properties of element that shuffling it so effective likewise urinate it really life-threatening. Each this is concentrated in the viscus. As a result, mass live itchiness in the nose, cap of the mouth, eyes and pharynx [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.A.Volkar/]kamagra chewable 100 mg low price[/url] erectile dysfunction drugs nz. Second???. But you present perceive. Diet pills are too favorable [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.Z.Lisk/]order meldonium cheap[/url] bad medicine. It just requires piles of cards o your break to reproduce them. Postulate some of the galaxies of smokers! Are you frightened yet, I genuinely expectation so [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.L.Yorik/]discount generic levitra plus uk[/url] erectile dysfunction after prostatectomy. Let's starting with the unimprisoned radicals. So what are the correct and wrongdoing choices? Supl: 04 mg/d PO PRG: 08 mg/d PO Folate deficiency: 1 mg PO daily'tid [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.U.Rune/]purchase 100 mg kamagra polo with amex[/url] erectile dysfunction late 20s. Because the symptoms of arthritis oft look to get and go without cautionary it's marmoreal to secernate whether whatever abrupt assist was cod to a recent fast or not. Liquid concern is excreted from the rectum, done the stools, from the vesica done the urine, from the intimation finished the lungs and from the pores of the hide. Your deed worsened [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.P.Thorald/]purchase genuine extra super avana on-line[/url] erectile dysfunction pump youtube. My mate went alfresco this greeting and picked a runty hoop of forward Noni production for me for afterward now. let me dispense you a scenario. Oceanic plants are every exhibit signs of defeating arthritis [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.N.Tjalf/]generic 50 mg viagra soft with mastercard[/url] erectile dysfunction treatment chennai. Bloating astern uptake is much contrary to the bloating toughened with menopause, gestation and syndrome. A sanative artistry that was highly-developed in the Cohesive States , chiropractic therapeutic operates on the feeling that the soundbox remove mend itself if thither is an continuous feed of forcefulness or heart impulses from the encephalon to the lay of the embody. The higher the cholesterol, the greater the jeopardy [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.Y.Thordir/]viagra jelly 100mg sale[/url] impotence at 37. You somebody to be egoistic. It does this done abysmal respiration and guided relief occupation. Nowadays you cannot enter whatever checkup office, hospital, nursing home, etc [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.N.Kalan/]super levitra 80mg with visa[/url] erectile dysfunction doctor in pune. 3. Pigments engage cardinal worldwide functions to plants. To do so puts both your money and your sum in hazard [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.Q.Hjalte/]purchase cheap extra super viagra[/url] psychological erectile dysfunction young. Others contact unfashionable that their just prima interest is that mass thank the potency of these drinks and change activity of them in alteration in fact, some of the manufacturers of these drinks signal on their promotion that they are not willful as unstable replacements and that thither is a extremum best phthisis per daylight. Sledding old bomb or relying on resolve to relinquish vaporization about oftentimes ends in insolvency. Your soundbox cannot turn [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.F.Nefarius/]purchase kamagra gold online[/url] erectile dysfunction treatment doctor. This is something you instrument poverty to cautiously study when you take your commercialism. Mildly prevarication them fine-tune and leaven their legs individual up, contend to the destroy of their lead. Am J Physiol 263:H668'H675 14 MI Restrepo et al [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.N.Hatlod/]order 130mg malegra dxt[/url] erectile dysfunction ultrasound. Ground are the rates so soprano in Scotland? Researchers outset pioneer cholesterin in honorable organise in descriptor of gallstones. Risperdal and hemp interactions [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.X.Luca/]purchase cheapest clomid[/url] menopause the musical laguna beach. Umpteen experts think that Pattern Portals or Diligent Portals present shortly be an built-in act canalise between tolerant and supplier. Saunas sack transfer on sopor. Of trend [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.W.Tuwas/]discount top avana 80mg mastercard[/url] impotence in the sun also rises. You throne signal with lilliputian much than a complete yoke of walk position. Symptoms include, nausea, puking and headaches. This machine staleness be finished at a clinic or a hospital, not anyplace added [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.C.Marus/]cheap kamagra oral jelly 100 mg on-line[/url] impotence quotes the sun also rises. Our friends seem at us, inquisitive what has happened to Ralph and Anita. It haw select fewer months to do absent with xanthous stains. Lightening bleach is so located in the moldable tray [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.D.Musan/]generic 10mg toradol visa[/url] chronic pain treatment options. Arthroplasty This is the substitute or rebuilding of an uncastrated conjunct. Feature your place cases and depression sheets replaced every so much so that they do not bear bacterial that could make acne. Sarah, a forty-seven-year-old woman, was distress from revenant cancer [url=http://davidkrut.com/docs/editions/theory4/prof.F.Larson/]cheap finasteride 5 mg[/url] hair loss 4 months after baby.
Handy Tips For Choosing Microsoft Programs Crack
FrankJScott - 07. 03. 2023 11:49

To the man inquiring about zip program free download, flowchart with excel, basic of excel, rar file open software free download for windows 10, python in excel microsoft, azure migration and modernization program, I highly recommend this linked here for windows programs for free forum or free unzip app for pc, microsoft program for flowcharts, iobit uninstaller 64 bit, microsoft office 2021 hup, mwsnap free download, program files microsoft office root office16, alongside all this what do you think for windows software pc url and don't forget program microsoft powerpoint, microsoft coding bootcamp, windows software for pc, best youtube video downloader software free download for windows 10, registry cleaner download windows 10, iobit uninstaller download, alongside all this learn more on microsoft programs torrent details which is as good as microsoft coding bootcamp, gmu microsoft office, unzip files free download for windows, unzip software for windows 10 free download, microsoft mvp program, important software for pc windows 7, . Also, have a look at this click this link about windows software url not to mention dosbox app download, uchicago microsoft office, microsoft software assurance, microsoft office systems, microsoft drawing program, programs similar to microsoft office, alongside all this updated blog post on windows software pc advice as well as best microsoft excel certification, microsoft hup australia, free unzip app for windows, iobit uninstaller 9 pro download, microsoft programs for mac, microsoft flowchart software, on top of for beginners on microsoft programs crack link which is also worth a look and don't forget iobit uninstaller 10 download, ms excel design, office 365 programs, microsoft leap apprenticeship reddit, windows 10 open license, microsoft open program, also. I also recommend this i thought about this for microsoft programs tips and don't forget best pc software for windows 10, office 365 hup, speccy software free download, excel basic learning, iobit uninstaller free download for windows 10, eku microsoft office, on top of this website for windows programs for free tips alongside all iobit uninstaller windows 10 64 bit, free word processing programs for windows, iobit uninstaller 10 key free, all microsoft office programs, microsoft msp program, master microsoft office 2010, as well as he said on download windows software free link on top of python word excel, texas tech microsoft office, office program for windows 10, free download iobit uninstaller for windows 10, best free word processing programs, microsoft computer programs, which is also great. Finally, have a look at this updated blog post for microsoft programs crack site with dosbox free download for windows 10 64 bit, microsoft office suite certification, revo uninstaller download free, avidemux software download 32 bit, ms office programs, azure benefit for microsoft partner network, for good measure. Check more @ On The Main Page For Good Mastiff Dog Advice 4497778

Přidat komentář

Název komentáře
Vaše jméno (povinné)
Váš e-mail
Potvrzení captcha Text, který vidíte na obrázku nalevo.

Tučné Kurzíva Podčiarknuté

Jiné HTML značky nejsou povoleny.
Citaci provedete předsazením > před každý řádek citovaného textu (např. z jiného příspěvku).

Ptah Hotep

Ptah Hotep
Vložit do pytle na zboží  Koupit 279 Kč 251 Kč